TÉMA

Kokory

Noční bouřky zaměstnaly hasiče i energetiky, komplikace byly na železnici

Velmi silné bouřky, které se v sobotu večer a v noci vyskytovaly na jihu a severovýchodě Česka, zaměstnaly hasiče i energetiky. Hasiči zaznamenali více než tisícovku výjezdů. Omezené dodávky elektřiny měly v neděli večer asi dva tisíce odběratelů. Popadané stromy komplikovaly i provoz na železnici. Černovický potok v Tučapech na Táborsku dosáhl dopoledne třetího stupně povodňové aktivity. Od 17:40 se jeho hladina snížila na první stupeň.
27. 8. 2023Aktualizováno27. 8. 2023, 20:59|

Začala stavba D55 mezi Olomoucí a Kokory. S Přerovem ji má nová dálnice propojit v roce 2028

Nová dálnice D55 by mohla propojit Olomouc s Přerovem v roce 2028. V úterý byla zahájena stavba její první části mezi Olomoucí a Kokory, dokončena bude v roce 2025. Souběžně pak začne stavba druhé poloviny z Kokor do Přerova. Informoval o tom šéf Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl. Dálnice D55 je přeložkou silnice první třídy, která Přerov s Olomoucí spojuje přes několik obcí. Vesnicemi denně projede až dvacet tisíc aut a silnice je místem častých nehod.
25. 4. 2023Aktualizováno25. 4. 2023, 15:18|

Kokory a Krčmaň stále marně čekají na dálnici, která odvede hustou dopravu z obcí

Obce Kokory a Krčmaň dál čekají na stavbu dálnice D55. Nová spojnice mezi Olomoucí a Přerovem má vesnice zbavit nadměrné dopravy. V Kokorách je situace kolem obchvatu zamotaná už několik let, problémy nastaly i na stavbě kolem Krčmaně. Ta přitom měla začít už příští rok.
23. 4. 2021|

Do koncentráku ji poslali kvůli pár větám a nápisu na školní tabulce. Statečná řeholnice ale udavačce odpustila

Přestože od konce druhé světové války už uplynulo 75 let, stále se najdou příběhy, které zůstaly skoro po celou tu dobu skryté. Patří mezi ně i osudy československých řeholních sester, které prošly koncentračními tábory. Vlivem čtyřiceti let komunismu se o nich veřejně příliš nemluvilo a příběhy jejich hrdinství se tak podařilo rekonstruovat až nyní. Jednou z nich byla Filomena Dolanská, která odpustila udavačce, která ji dostala do koncentračního tábora.
21. 11. 2020|

V Kokorách začali sklízet chmel. Kvůli vydatným dešťům nebude úroda, jakou čekali

Na Moravě začala letošní sklizeň chmele. V zemědělském družstvu v Kokorách na Přerovsku, které je v regionu s téměř dvěma sty hektary největším pěstitelem, sklízejí už od víkendu. Úroda by měla být vyšší než v předchozích letech, kdy se na ní výrazně podepsala sucha. Nakonec ale ne tak vysoká, jak se ještě před pár dny čekalo.
24. 8. 2020|

Jed jako poslední možnost. Někteří zemědělci zkoušejí proti hrabošům plyn a exploze

Někteří zemědělci na Olomoucku začali do hloubky rozorávat pole kvůli přemnoženým hrabošům. Chtějí tak narušit hnízda tohoto hlodavce a eliminovat jeho rozmnožování. V případě, že by tento postup populaci hrabošů nesnížil, jsou připraveni na plošnou deratizaci. Právě na střední Moravě je situace nejhorší, a zemědělci tak dostali povolení k plošnému trávení hraboše. Kvůli kritice odborníků však bylo nakonec pozastaveno.
13. 8. 2019|

Tři mrtví a pět zraněných po srážce na Olomoucku. Podle policie jde o nejtragičtější letošní nehodu

Tři lidé zemřeli ve čtvrtek v podvečer při nehodě čtyř aut mezi Dubem nad Moravou a Charváty na Olomoucku. Dalších pět lidí se zranilo, z toho dva vážně. Na místě se podle záchranářů srazily dvě dodávky a dvě osobní auta. Jde o nejtragičtější dopravní nehodu v letošním roce, kterou policisté vyšetřují pro podezření z usmrcení z nedbalosti.
12. 7. 2019Aktualizováno12. 7. 2019, 11:41|