TÉMA

Alkoholický nápoj

Pivo zdražuje a štamgasti mají čím dál hlouběji do kapes. Tak z hospod mizejí

Velké pivovary chystají podzimní zdražování. Vesměs zvednou ceny o korunu za půl litru. Obratem počítají se zdražením piva i restaurace. Těm ale podle pivovarů zvedání cen škodí víc – a přitom se blíží ještě další, součástí vládního balíčku je zvýšení DPH na čepované pivo, které zřejmě zákazníci rovněž pocítí. V hospodách a restauracích se přitom již dnes pije výrazná menšina vyrobeného piva. Za poslední desetiletí se poměr dramaticky změnil, v roce 2010 byl poměr piva vypitého v hospodách a doma zhruba stejný.
2. 10. 2023|

Celníci do srpna zajistili 8400 litrů nelegálních lihovin, na silnicích meziročně o tři sta procent víc

Za prvních osm měsíců letošního roku zajistila celní správa téměř 8400 litrů nelegálních lihovin. Většinu, přes pět tisíc litrů, odhalila při silničních kontrolách, přes 3300 litrů pak v provozovnách. Informovali o tom zástupci Generálního ředitelství cel. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku je podle nich zajištěných lihovin na komunikacích více o zhruba tři sta procent, na provozovnách o téměř třetinu.
21. 9. 2023|

Peru má svou metanolovou aféru, padělaný alkohol tam zabil přes padesát lidí

Nejméně 54 lidí v Peru přišlo od září o život v důsledku požití padělaných lihovin, které obsahovaly jedovatý metanol. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na peruánské ministerstvo zdravotnictví. Počet otrav metanolem je letos v zemi nejvyšší od roku 2010.
18. 10. 2022|

Češi loni během epidemie méně pili. Jedli více ovoce nebo rýže

Koronavirová epidemie mění i stravovací návyky Čechů. Spotřeba alkoholu byla loni kvůli uzavření restaurací nejnižší od roku 1996. Naopak rýže a luštěnin lidé snědli nejvíc od začátku sledování, informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Celkově podle něj loni spotřeba potravin v Česku stoupla.
6. 12. 2021|

Cigarety a lihoviny zdraží. Sněmovna opět schválila daňový balíček, senátní úpravu odmítla

Spotřební daně z tabáku a lihovin od příštího roku vzrostou, poplatek za vklad do katastru nemovitostí se zdvojnásobí. Většímu zdanění budou podléhat technické rezervy pojišťoven, vzroste i zdanění loterií. Sněmovna opět schválila „daňový balíček“ v původním znění, odmítla senátní úpravu.
17. 12. 2019Aktualizováno17. 12. 2019, 17:06|

Ketamin jako budoucí lék na alkoholismus? Látka může pomoct snížit chuť pít, tvrdí vědci

Ketamin, který je známý jako lék i rekreační droga, by v budoucnu mohl pomáhat alkoholikům v boji se závislostí. Upozornil na to experiment, jehož výsledky představil časopis  Nature Communications. Podle vědců totiž tato látka může narušit pozitivní vzpomínky, které rizikoví pijáci na alkoholické nápoje mají.
27. 11. 2019|
Doporučujeme

Skoro polovina Čechů považuje za problém s alkoholem tři nápoje denně. Hranice je ale níž

Za problematické pití označuje 44 procent lidí tři a více alkoholických nápojů denně, 37 procent lidí pak dva až tři. Podle odborníků je ale hranice nižší. U mužů průměrně dva nápoje denně a u žen jeden. Vyplývá to z průzkumu mezi téměř 1800 lidmi z letošního března, který prezentovala Národní linka pro odvykání.
22. 10. 2019Aktualizováno27. 10. 2019, 16:08|

Jeden burčák nevládne všem, lišit se může barva, chuť i vůně. Přesto se nápoj falšuje

Inspektoři letos zatím odebrali asi 40 vzorků burčáku. Jaké jsou výsledky kontrol, ale zatím nemohou říct, protože analýza trvá dlouhou dobu. Podle mluvčího Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavla Kopřivy by spotřebitelé neměli kupovat takový burčák, jehož barva, chuť nebo vůně se jim nelíbí. K nejčastějším pochybením prodejců patří přidávání syntetických látek, které zmnoží původní surovinu, nebo prodej hroznového moštu ze zahraničí pod názvem burčák – což se nesmí.
23. 9. 2019|

Sněmovna kývla na zvýšení daní, zřejmě podraží alkohol i cigarety

Spotřební daně z lihu, cigaret a dalších tabákových výrobků se zřejmě zvýší. Sněmovna ve středu v úvodním kole podpořila vládní daňový balíček, který zvyšuje i další daně, například z hazardních her. Jako hlavní cíl předkladatelé uvádějí omezení dostupnosti cigaret a alkoholu. Opoziční poslanci však vládu obviňují, že pouze zvyšuje daně a hledá peníze do rozpočtu.
10. 7. 2019Aktualizováno10. 7. 2019, 17:54|

Řeku v americkém Kentucky zamořila whiskey. Při požáru palírny přišlo nazmar devět milionů litrů

Hasiči v americkém státě Kentucky dva dny marně bojovali s požárem skladu palírny Jim Beam. Živel nakonec zničil na 45 tisíc sudů bourbonu, tedy asi devět milionů litrů oblíbené lihoviny. Část americké whiskey se dostala i do řeky Kentucky, která podle místních médií páchne po alkoholu. Ekologové se obávají o osud ryb a dalších živočichů.
4. 7. 2019|