TÉMA

Burundi

Nová vakcína proti obrně zklamala vědce. V Africe vyvolala dvě nová ohniska

Vědci a lékaři doufali, že nová očkovací látka proti dětské obrně nebude vyvolávat další nákazy vedoucí k ochrnutí. V Africe se přesto našla dvě ohniska, kde děti ochrnuly právě v souvislosti s touto vakcínou.
23. 3. 2023|

Na černý trh se dostává slonovina zabavená před roky. Naznačuje to, že uniká z vládních skladů

Na nelegálním trhu se objevuje slonovina z klů slonů zabitých před více než třiceti lety. Oznámili to vědci, kteří provedli testy DNA. Podle webu BBC šlo o slonovinu, která byla v minulosti zabavena pytlákům a uložena ve střežených skladech v Burundi. Vědci se obávají, že materiál ze skladů je znovu v rukou pytláků.
19. 10. 2022|

Somálské milice Šabáb zaútočily na základnu Africké unie, údaje o počtu zabitých vojáků se různí

Ozbrojenci ze somálské teroristické skupiny Šabáb pozabíjeli při úterním útoku v centru Somálska desítky vojáků z Burundi, tvrdí somálské bezpečnostní zdroje. Milice Šabáb ve svém prohlášení uvedly, že jejich lidé při útoku na základnu zabili 173 příslušníků mise Africké unie (AU). Armáda Burundi oznámila, že zabito bylo deset jejích příslušníků mírové mise, uvedla agentura Reuters.
4. 5. 2022Aktualizováno4. 5. 2022, 17:27|

Cenu Václava Havla získala běloruská opoziční vůdkyně Kalesnikavová

Cenu Václava Havla za rok 2021 získala běloruská opoziční vůdkyně Maryja Kalesnikavová, jedna ze tří žen, které jsou symbolem zápasu běloruského lidu o politické a občanské svobody a základní lidská práva. Ocenění uděluje Rada Evropy ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77 od roku 2013.
27. 9. 2021Aktualizováno27. 9. 2021, 14:41|

Virus eboly se objevil už v třetí konžské provincii

V konžské provincii Jižní Kivu se objevily první dva případy eboly. Podle státní správy už jeden z pacientů nemoci podlehl. Jižní Kivu je už třetí konžskou provincií, kam se virus během rok trvající epidemie rozšířil.
16. 8. 2019|

Vědci dali světu návod, jak obnovit jedenáct procent zničených pralesů

Vědci identifikovali více než sto milionů hektarů půdy, na kterých by se daly obnovit tropické pralesy. Obnovení vegetace na vykácených plochách by mohlo pomoct snížit hrozby globální změny klimatu. Vytipovaná území se nachází na americkém, africkém i asijském kontinentu.
5. 7. 2019|