TÉMA

Faíz Sarrádž

Poslední Haftarova bašta na západě padla. Libyjská vláda uznávaná OSN dobyla Tarhúnu

Ozbrojené síly loajální libyjské vládě premiéra Fáize Sarrádže, která má podporu OSN, v pátek oznámily, že získaly kontrolu nad městem Tarhúna. To bylo poslední baštou rivalských jednotek maršála Chalífy Haftara na západě země. Ovládnutí Tarhúny oznámil mluvčí sil vlády národní jednoty (GNA). Znepřátelená armáda maršála Haftara (LNA) se k situaci zatím nevyjádřila.
5. 6. 2020|

Libyjská vláda uznávaná OSN získala plnou kontrolu nad Tripolisem

Ozbrojené síly loajální libyjské vládě premiéra Fáize Sarrádže, která má podporu OSN, ve čtvrtek oznámily, že získaly úplnou kontrolu nad hlavním městem Tripolisem. Armádní zdroj z řad východolibyjských jednotek polního maršála Chalífy Haftara (LNA) potvrdil, že LNA se z města stahuje. Sarrádž uvedl, že jeho cílem je získat kontrolu nad celým územím Libye.
4. 6. 2020Aktualizováno4. 6. 2020, 18:51|

V Libyi od půlnoci zavládlo příměří, Haftar a Sarrádž vyslyšeli světové výzvy

Libyjská národní armáda polního maršála Chalífy Haftara, jež ovládá východ země a válčí s vládou v Tripolisu, vyhlásila od půlnoci příměří. Mezinárodně uznávaný kabinet premiéra Faíze Sarrádže s klidem zbraní souhlasil. Haftarovy síly ale varovaly, že tvrdě udeří, pokud druhá strana příměří poruší.
12. 1. 2020|

Boj o ropu i prestiž. Libye je strategickou zemí, k míru má ale stále daleko

V Libyi se hraje o vliv nad zemí oplývající ropou, o kontrolu nad důležitou přestupní stanicí migrantů do Evropy, o roli islámu v politice i o prestiž na diplomatickém a mocenském poli. Válka, která od pondělního dobytí Syrty jednotkami Chalífy Haftara znovu nabrala na obrátkách, proto přitahuje pozornost regionálních i světových mocností.
10. 1. 2020|

Turecký parlament schválil vyslání armády do Libye

Turecký parlament na mimořádném zasedání schválil vyslání vojáků do Libye. Mají tam podpořit mezinárodně uznávanou Vládu národní jednoty premiéra Faíze Sarrádže v boji proti Libyjské národní armádě (LNA) generála Chalífy Haftara, která od května postupuje v ofenzivě.
2. 1. 2020Aktualizováno2. 1. 2020, 20:14|

Turecko pošle vojáky do Libye, oznámil Erdogan. Vláda v Tripolisu se diví, odkud pozvánka přišla

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil, že hodlá vyslat vojáky do Libye. Příslušný zákon bude podle něj předložen parlamentu na jeho lednovém zasedání. Informovala o tom agentura Reuters. O pomoc požádala Ankaru mezinárodně uznávaná vláda v Tripolisu, tvrdí Erdogan. Podle Reuters to ale popřel jeden z libyjských ministrů.
26. 12. 2019Aktualizováno26. 12. 2019, 14:13|

Erdogan hrozí USA. Za případné sankce uzavře základnu, kterou Američané využívají

Na případné americké sankce proti Turecku Ankara odpoví, ve hře je i možnost uzavření základny Incirlik v Turecku, kterou Spojené státy využívají. Turecké televizi A Haber to v neděli řekl prezident Recep Tayyip Erdogan. Řekl také, že jeho země poskytne Libyi veškerou potřebnou pomoc.
15. 12. 2019|

OSN: Dozorci v Libyi stříleli na migranty, kteří utíkali před náletem

Organizace spojených národů (OSN) ve čtvrtek uvedla, že libyjští dozorci stříleli po migrantech, kteří se snažili zachránit při úterním náletu na detenční středisko v Tadžuře na předměstí libyjské metropole Tripolis. Podle organizace se prozatímní počet obětí zvýšil ze 44 na 53, včetně šesti dětí. Informovala o tom agentura Reuters. Útok na středečním mimořádném zasedání nedokázala jednomyslně odsoudit Rada bezpečnosti OSN, společné prohlášení zablokovaly USA.
4. 7. 2019Aktualizováno4. 7. 2019, 16:02|

Při náletu na centrum pro migranty v Libyi zemřely desítky lidí. Válečný zločin, reaguje OSN

Desítky obětí si vyžádal nálet, který zasáhl detenční středisko pro migranty na předměstí libyjského Tripolisu. Podpůrná Mise OSN (UNSMIL) hlásí nejméně 44 mrtvých a 130 raněných. V centru byli především Afričané. Podle mezinárodně uznávané vlády podnikly síly libyjského polního maršála Chalífy Haftara útok úmyslně. Představitel Haftarovy armády to odmítá a viní naopak milice blízké Tripolisu. Podle úřadu OSN zatím není jasné, kdo za útokem stojí. Velvyslanec OSN v Libyi považuje nálet za válečný zločin. Sejde se kvůli němu Rada bezpečnosti.
3. 7. 2019Aktualizováno3. 7. 2019, 14:10|