TÉMA

Městský soud

Spor o komunikace za Lužánkami, který brání stavbě stadionu, míří ke krajskému soudu

Spor o komunikace na pozemcích za Lužánkami v Brně míří ke krajskému soudu. Město Brno v dubnu uspělo u městského soudu ve sporu se společností Czechcity o určení vlastnictví, kdy podle rozsudku jsou komunikace součástí pozemku. Czechcity se ale proti rozsudku odvolala, řekla mluvčí městského soudu Petra Hovorková.
23. 8. 2021|

Vrchní soud obnovil stíhání Bárty s Petržílkem za únik odposlechů

Vrchní soud v Praze obnovil trestní stíhání bývalého předsedy Věcí veřejných Víta Bárty a bývalého detektiva Jana Petržílka v kauze úniku odposlechů někdejšího pražského primátora Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška. Vrchní soud tak zrušil rozhodnutí Městského soudu v Praze z loňského prosince, který stíhání obou mužů zastavil. Informaci ČT zjistila z justiční databáze. Městský soud musí obžalobu znovu projednat.
23. 4. 2021|

Prezident znovu rozhodne o jmenování Fajta profesorem. Na Ústavní soud se neobrátí

Prezident republiky Miloš Zeman se ve sporu o jmenování kunsthistorika umění Jiřího Fajta profesorem na Ústavní soud neobrátí. Na dotaz ČT to uvedl advokát prezidenta Marek Nespala. Podle něj je nové rozhodnutí týkající se Fajtova jmenování v procesu a prezident ho vydá v souladu s vysokoškolským zákonem. Bližší informace k případu neuvedl.
29. 1. 2021|

Soud potrestal úřednice v kauze občanství pro Czerninovou. Potomci hraběnky dosáhli díky nim na restituce

Městský soud v Praze pravomocně potvrdil podmíněné tresty pro dvě bývalé pražské úřednice, které vydaly osvědčení o československém občanství Josefiny Czerninové. Potomci hraběnky díky rozhodnutí o občanství mohli uplatnit restituční nároky. Městský soud tak rozhodl po červencovém verdiktu Nejvyššího soudu a vyhověl dovolání Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.
10. 9. 2020|

Soud se začne zabývat výroky o Zemanově nemoci. Prezidentská kancelář žádá omluvu a pět milionů korun

Městský soud v Brně se podle informace z justiční databáze začne na začátku září zabývat žalobou kanceláře prezidenta republiky na bývalého radního Brna-středu Svatopluka Bartíka (za Žít Brno). Bartík v roce 2017 napsal na svém profilu na Facebooku, že prezident Miloš Zeman má rakovinu, odmítá se léčit a zbývá mu pár měsíců života. Pražský hrad označil tvrzení za nepravdivá a Bartíka za ně zažaloval. Prezidentská kancelář v žalobě na ochranu osobnosti požaduje omluvu a pět milionů korun.
2. 7. 2019|