TÉMA

Warren Buffett

Velké banky začaly využívat umělou inteligenci k přeměně světa financí

Německý finanční ústav Deutsche Bank využívá umělou inteligenci (AI) ke sledování portfolií bohatých klientů, banka ING ke zjišťování potenciálních neplatičů a například Morgan Stanley tvrdí, že její bankéři „experimentují“ v bezpečném a omezeném prostředí. Mezitím banka JPMorgan Chase & Co hledá talenty pro práci s umělou inteligencí, a to mnohem více než její konkurenti. Revoluce v oblasti umělé inteligence se na Wall Street rozvíjí spolu s tím, jak roste širší zájem o tuto pokročilou technologii a její možný dopad na podnikání, píše agentura Bloomberg.
12. 6. 2023|

Čína předstihla Japonsko na pozici největšího světového vývozce aut

Čína se stala v prvním čtvrtletí největším světovým exportérem automobilů, když předstihla dosavadního lídra Japonsko. Podle oficiálních statistik zveřejněných minulý týden vyvezla 1,07 milionu vozů, což je meziročně o 58 procent více. Z Japonska putovalo na světové trhy 954 185 automobilů, o šest procent více než ve stejném období loni, napsal zpravodajský server BBC. Čínský vývoz podpořila poptávka po elektromobilech a prodej do Ruska.
19. 5. 2023|

Záznamy finančního úřadu ukazují, jak bohatí v USA neplatí daně, píše ProPublica

Zakladatel americké internetové společnosti Amazon Jeff Bezos, šéf automobilky Tesla Elon Musk i někteří další z nejbohatších lidí ve Spojených státech mají za posledních dvacet let na kontě alespoň jeden rok, za který neodvedli ani cent na federálních daních z příjmu. Uvedla to investigativní skupina ProPublica, která se dostala k rozsáhlému souboru dat amerického finančního úřadu IRS o přiznáních tisíců nejbohatších Američanů. Záznamy podle ní ukazují, že tito lidé mohou zcela legálně každoročně odvádět částky představující pouze nepatrný zlomek svých zisků.
8. 6. 2021|

Bill Gates chce změnit energetiku. Ve spolupráci s Warrenem Buffettem postaví v USA sodíkový reaktor

Energetické společnosti vedené miliardáři Billem Gatesem a Warrenem Buffettem si vybraly Wyoming, aby na místě dosluhující uhelné elektrárny spustily projekt prvního amerického sodíkového jaderného reaktoru.
3. 6. 2021|

Buffett prodal část akcií Applu a investoval do farmacie

Společnost Berkshire Hathaway patřící miliardáři Warrenu Buffettovi prodala ve třetím čtvrtletí 36,3 milionu akcií společnosti Apple a investovala miliardy dolarů do několika výrobců léků včetně firem Merck a Pfizer. Zvýšila také podíl v některých už vlastněných společnostech, jako je Bank of America, síť maloobchodů Kroger nebo automobilka General Motors a nakoupila akcie mobilního operátora T-Mobile US, uvedla firma v pondělí v údajích pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC).
17. 11. 2020|

Na špičce nejbohatších Američanů se stále drží šéf Amazonu Bezos. Mezi nováčky je ředitel Zoomu, masově využívaného při pandemii

Nejbohatším Američanem podle žebříčku časopisu Forbes zůstal třetím rokem za sebou šéf internetového obchodu Amazon Jeff Bezos. Výrazně si ale pohoršil americký prezident Donald Trump, a to kvůli koronavirové pandemii, která těžce zasáhla jeho kancelářské budovy, hotely a resorty, uvedl Forbes.
8. 9. 2020|

Nejbohatší muž světa věnuje 10 miliard dolarů na záchranu planety

Šéf společnosti Amazon Jeff Bezos jde naplno do boje se změnami klimatu. Na zlepšení situace přispěje nejbohatší muž světa astronomickou částkou deset miliard dolarů, v přepočtu 229 miliard korun, do fondu s názvem Bezos Earth Fund. O peníze budou moci od léta žádat vědci, aktivisté a nevládní organizace, které se snaží o ochranu přírody.
18. 2. 2020|

V italském Sevesu padali z nebe ptáci, v Rouenu černý déšť. Rizikových chemiček má Francie přes 1300

Chemička v Rouenu, která na konci září vyhořela, je jedním z více než 1300 podniků, ve kterých se ve Francii nacházejí nebezpečné chemické látky. Všechny tyto továrny spadají do takzvané sítě Seveso. Název odkazuje na italské městečko ležící asi dvacet kilometrů severně od Milána, kde v roce 1976 při havárii unikl do ovzduší mrak jedovatých dioxinů. Továrna o tom informovala až po sedmnácti dnech. Havárie v Sevesu do budoucna nastavila nová pravidla po celé Evropě.
15. 10. 2019Aktualizováno15. 10. 2019, 13:38|

Microsoft předstihl Apple a je největší firmou světa. V žebříčku poprvé zabodovali i Saúdové

Největší firmou světa je Microsoft, který po sedmi letech sesadil z první pozice Apple. Tržní kapitalizace Microsoftu dosahuje 905 miliard dolarů, Apple zaostává o devět miliard. V čele žebříčku dominují americké technologické firmy, v první šestce je i Amazon, Alphabet a Facebook. Mezi ně se dokázala vklínit pouze Berkshire Hathaway investora Warrena Buffetta na pátém místě. Vyplývá to z žebříčku PwC Global Top 100. I ve zbytku žebříčku dominují americké firmy, vůbec poprvé se mezi první stovku dostala i firma ze Saúdské Arábie.
12. 8. 2019Aktualizováno12. 8. 2019, 11:36|

Soros a další miliardáři z USA žádají větší zdanění bohatých. „Amerika má morální zodpovědnost,“ tvrdí

Skupina nejbohatších lidí ve Spojených státech vyzvala kandidáty pro nadcházející prezidentské volby, aby podpořili daň z bohatství pro velmi bohaté jednotlivce. Chtějí tak zmírnit nerovnost a zároveň lépe bojovat se změnami klimatu. Skupina 18 miliardářů tvrdí, že jsou bez politické příslušnosti a nepodporují žádného kandidáta. Uvedl to server BBC.
25. 6. 2019|