TÉMA

Farmářské trhy

Farmáři chtějí zůstat na pražských náplavkách, sepsali petici vánočním trhům

Tradiční sobotní farmářské trhy mají na pražských náplavkách v předvánočním období nahradit trhy adventní. Farmářům se to ale nelíbí, proto sepisují petici. Podle nich si za prosinec vydělají nejvíce peněz a ve svých rozpočtech už s nimi počítají.
27. 9. 2023Aktualizováno27. 9. 2023, 20:58|

Prošlé uzeniny, vysoká teplota při skladování. Inspektoři za pololetí zjistili prohřešky u třinácti procent prodejců potravin

Do pololetí kontrolovala Státní veterinární správa sto osmdesát prodejců potravin, u třinácti procent odhalila prohřešky. V létě se její pracovníci víc zaměřují na kontrolu živočišných výrobků na farmářských trzích. Zjistili například prošlé uzeniny, opakované problémy s dodržováním požadovaných teplot nebo manipulaci s potravinami bez ochranných pomůcek.
19. 7. 2023Aktualizováno19. 7. 2023, 20:23|

„My jsme respektovali zrušení adventních trhů, nicméně hledali jsme variantu, jak je zachovat“

Kvůli zhoršené epidemické situaci letos vláda v demisi zakázala adventní trhy. Výjimku mají jen vybrané stánky, například se stromky nebo kapry. Některá města ale prodej vánočního zboží umožňují převedením na farmářské trhy, zimní jarmarky či podobné akce. Většina stánků napříč Českem ale zůstává zavřena.
5. 12. 2021|

Epidemie nezpomaluje, ve středu přibylo 21 126 nakažených covidem

V Česku ve středu přibylo 21 126 potvrzených případů koronaviru, víc než před týdnem. Po úterním mezitýdenním poklesu byl tentokrát přírůstek proti minulé středě asi o 3100 vyšší. V nemocnicích bylo ve středu s koronavirem 6561 pacientů, z nich 1064 bylo v těžkém stavu. Incidenční číslo se dostalo zpět nad 1200, ke čtvrtku na 100 tisíc obyvatel za sedm dní připadá 1222 nově potvrzených nákaz, předchozí den to bylo 1194. Reprodukční číslo aktuálně činí 1,01. Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) chce s Anticovid týmem nové vlády probrat pandemický zákon.
2. 12. 2021Aktualizováno2. 12. 2021, 16:37|

Zákaz vánočních trhů je diskriminační, tvrdí Hřib. Vláda má opatření vyhlašovat v předstihu

Vláda v demisi ve čtvrtek zakázala konání vánočních trhů. Skončit musely v pátek po osmnácté hodině. Primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) v pořadu Interview ČT24 řekl, že opatření považuje za diskriminační a nesmyslné. Zároveň oznámil, že souhlasí s povinným očkováním zdravotníků. Rozhovor vedla moderátorka Zuzana Tvarůžková.
26. 11. 2021|

Prioritou by měl být návrat všech dětí do školek k 1. květnu, řekla Maláčová. Epidemie dál slábne, v pátek 3206 nakažených

Prioritou vlády by měl být návrat všech dětí do školek k počátku května, řekla po jednání s prezidentem republiky ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Zatím mají za sebou první týden obnovené výuky děti z prvního stupně základních škol a do školek chodí jen nejstarší děti z povinného předškolního ročníku. Ostatní ještě zůstávají doma. Vývoj epidemie je zatím příznivý, v pátek přibylo 3206 nakažených, což bylo o třetinu méně než minulý pátek, a dokonce i méně než na Velký pátek.
17. 4. 2021Aktualizováno17. 4. 2021, 16:32|

I obchody s potravinami budou na Velký pátek zavřené

Na Velký pátek budou muset mít všechny obchody zavřeno, běžně nesmějí být prodejny nad 200 metrů čtverečních podle zákona o prodejní době v maloobchodě v provozu jen na Velikonoční pondělí. Nařízení vyplývá z platného vládního usnesení v boji proti koronaviru, kdy ve státní svátky mohou fungovat jen čerpací stanice, lékárny či prodejny na letištích nebo nádražích.
29. 3. 2021|

Je třeba klást důraz na regionální potraviny, provedení kvót je špatné, míní Toman

Kvóty na prodej českých potravin ve velkých obchodech platit nebudou. Ve čtvrtek je podle dohody zamítne Senát a vrátí zákon o potravinách zpátky do sněmovny. Senátoři se obávají například vyšších cen nebo nedostupnosti některých potravin. Ve sněmovně pak už podle zjištění České televize nebude pro kvóty potřebných 101 hlasů. Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) považuje jejich provedení za špatné, důraz by kladl na lokální potraviny, řekl ve středečních Událostech, komentářích.
17. 3. 2021|

Na farmářských trzích prořídly počty nakupujících, zmenšilo se i množství akcí

Řada českých měst zrušila farmářské trhy. V souvislosti s novými vládními nařízeními nejsou schopna zajistit, že nebude překročen maximální počet lidí. Jinde pokračují trhy aspoň s omezeným prodejem.
30. 10. 2020|

Olomoucké výstaviště ožilo selskými trhy. Tradiční Jarní Flora ale letos nebude

Selské trhy znovu začaly v Olomouci. Lokální produkty budou k mání každý poslední pracovní den v týdnu na výstavišti Flora ve Smetanových sadech. Kvůli pandemii koronaviru ale výstaviště přišlo o tradiční akce, očekává proto finanční ztráty.
30. 4. 2020|

Méně stánků a žádné občerstvení. Na pražské náplavce začaly farmářské trhy

Na pražské náplavce se v sobotu znovu otevřely farmářské trhy, ovšem za mnohem přísnějších hygienických podmínek a s menším počtem prodejců. Na místě bylo několik stovek lidí, nakupovali zeleninu, sazenice, květiny či potraviny. Stánky s potravinami určenými pro okamžitou spotřebu však chyběly. Zákazníci museli mít roušku, dodržovat rozestupy, používat dezinfekci a raději platit kartou. U některých stánků se však tvořily dlouhé fronty.
25. 4. 2020|

Vláda schválila rekordní schodek rozpočtu. Trhovci, prodejci aut a řemeslníci se vrací do práce

Vláda schválila kvůli dopadům šíření koronaviru zvýšení schodku státního rozpočtu v letošním roce na rekordních 300 miliard korun. Kabinet tak odsouhlasil navýšení schodku už podruhé během necelého měsíce. Do Česka se od pondělí vrátily farmářské trhy. Otevřely se ale i provozovny řemeslníků, autosalony a opravny aut. Všichni budou muset při práci dodržovat přísná hygienická opatření. Omezení uvolnily také vysoké školy, v limitovaném počtu je mohou navštěvovat studenti závěrečných ročníků. Potvrzených případů nákazy koronavirem v Česku je k pondělnímu ránu 6838, úmrtí v souvislosti s nemocí je 194.
20. 4. 2020Aktualizováno20. 4. 2020, 18:52|

Od pondělí chytrá karanténa, nařídilo hygienikům ministerstvo. Zeman chce hranice zavřené na rok

Z nemoci COVID-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru, se v Česku dosud vyléčilo 1298 lidí. Je to téměř pětina z celkového počtu případů nákazy. Od nedělního rána přibylo 47 nových případů, celkem tak onemocnělo 6701 lidí. Počet obětí se zvýšil o pět na 186. Ministerstvo zdravotnictví nařídilo hygienikům ze všech krajů, aby od pondělí používali systém chytré karantény. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) navrhne jeden z historicky nejvyšších státních rozpočtů. Podle prezidenta Miloše Zemana by měly zůstat české hranice zavřené ještě rok.
19. 4. 2020Aktualizováno19. 4. 2020, 21:29|

Od pondělí mohou otevřít řemeslníci nebo farmářské trhy. Na konci dubna se vrátí bohoslužby

Od pondělí 20. dubna se mohou otevřít provozovny řemeslníků, farmářské trhy, autobazary či autosalony, jak s tím počítal vládní plán na rozvolnění opatření zavedených kvůli epidemii nového typu koronaviru. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) po zasedání vlády řekl, že kabinet první vlnu uvolnění opatření schválil. Kabinet dále potvrdil plán, podle kterého se mohou od 27. dubna konat veřejné bohoslužby do 15 osob.
17. 4. 2020|

Až pětina prodejců na farmářských trzích chybuje, odhalila kontrola. Pozor na špatně chlazené výrobky

Od začátku letošního jara provedla Státní veterinární správa (SVS) přes 140 kontrol zaměřených na farmářské trhy. A podle výsledků chybuje téměř každý pátý prodejce. Mezi nejčastější prohřešky patří špatné chlazení výrobků a jejich uložení. Veterináři odhalili také prošlé nebo zdravotně závadné potraviny. Jednomu prodejci hrozí také rekordní pokuta – až 50 milionů korun.
25. 6. 2019|