TÉMA

ÚAMK

Majitelé veteránů budou muset se svými vozy na STK. A to jednou za pět let

Majitelé veteránů budou muset od září absolvovat pravidelné prohlídky ve Stanicích technické kontroly. Zavedením takzvané STK chce mít stát lepší přehled o tom, jaká auta a v jakém stavu na českých silnicích jezdí. Oproti běžným vozům budou kontroly veteránů povinné jednou za pět let.
17. 8. 2023|

Helma zachrání mnoho cyklistů, upozornil Pafko. Povinné zavedení by bylo nadbytečné, míní Střecha

S letním počasím přišla hlavní cyklistická sezona. Policisté upozorňují na dodržování zásad bezpečné jízdy, mezi které patří nošení cyklistické helmy. Zákon přikazuje nosit helmu na kole dětem, u dospělých je dobrovolná. Změnit to chce část poslanců v rámci novely silničního zákona. O tématu v pořadu Události, komentáře debatovali emeritní přednosta III. chirurgické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol Pavel Pafko a marketingový ředitel společnosti Rekola Jan Střecha.
2. 6. 2023|

Do silniční novely míří poslanecké úpravy. Pře bude třeba o odebírání řidičáku za rychlost

Konec odebírání řidičského oprávnění za rychlost, kumulace trestů i volání policie při zastavení na dálnici patří mezi část změn, které poslanci hospodářského výboru prosazují do novely silničního zákona. Předlohu v úterý čeká druhé čtení. Obecně zpřísňuje pokuty, upravuje bodový systém a zavádí pravidla pro začínající řidiče. Podle ministerstva dopravy jsou dodatečně navržené úpravy v rozporu s bezpečností provozu.
13. 5. 2023|

Centrální dispečink odtahů by řešil průtahy při odstraňování nehod. Antimonopolní úřad ale tendr zrušil

Centrální dispečink odtahů zatím nevznikne. Antimonopolní úřad výběrové řízení vypsané Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) označil za diskriminační a zrušil ho. Přihlásil se jen Ústřední automotoklub. Tendr pak napadly dvě další asistenční služby.
11. 7. 2022|

Barrandovský most je třeba opravit, připravovali jsme se, říká Scheinherr. Se starosty jste nekomunikovali, oponuje Vodrážka

Dopravní armageddon. Tak média i mnozí politici hovoří o plánované opravě pražského Barrandovského mostu a s ní souvisejících uzavírkách. Nejvytíženější most v Česku ohrozí plynulost dopravy i mnoho kilometrů do hloubky Středočeského kraje. Pražský radní pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě) sdělil, že hlavní město se na rekonstrukci připravovalo, aby zmenšilo problémy. Starosta Prahy 13 David Vodrážka (ODS) ale vládnoucí koalici vyčetl nekomunikaci se starosty dotčených městských částí. Diskutovali v pořadu Události, komentáře.
10. 5. 2022|

Při dopravních nehodách zemřelo za devět měsíců 360 lidí. Nejčastější příčinou byla příliš rychlá jízda

Za devět měsíců zemřelo letos při dopravních nehodách v Česku 360 lidí. Za nejtragičtějšími nehodami jsou zejména příliš rychlá jízda, nevěnování se řízení a přejetí do protisměru.
18. 10. 2020|

Nové emisní plakety. Města se ale do vyhlašování omezujících zón nehrnou

I když tuzemská města zatím žádnou nízkoemisní zónu nevyhlásila, zavádí Česko nové emisní plakety. Nově jich bude až šest místo současných tří. Změna je podle ministerstva životního prostředí potřebná, protože dnes mají nová vozidla různé parametry. Češi plakety využívají třeba při cestách do Německa. Například Praha ale půjde jinou cestou, vjezd do centra možná omezí mýtným.
27. 6. 2020|

Nová dopravní značka řidiče upozorní na bezpečnou vzdálenost, od jara ji začnou vídat na některých dálnicích

Od jara příštího roku budou řidiči vůbec poprvé na českých dálnicích míjet značku upozorňující na bezpečnou vzdálenost mezi vozidly, a to konkrétně na čtyřech kilometrech dálnic D1 a D5. Testování rozhodne, zda se značka začne používat i v běžném provozu. Právě nedodržování bezpečného rozestupu mezi vozidly je jednou z častých příčin havárií.
15. 12. 2019|

Dálniční známky by měly stát polovinu toho, co v Rakousku. Máme totiž poloviční síť, říká mluvčí ÚAMK

Poslanec ANO Martin Kolovratník ve čtvrtek navrhl zvýšit cenu roční dálniční známky pro osobní auta z 1500 na 2000 korun, Poslanecká sněmovna o tom rozhodne při červencovém hlasování. Ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) s tím však nesouhlasí. Nápad odmítl i Ústřední automotoklub České republiky (ÚAMK). Jeho mluvčí Igor Sirota byl hostem Interview ČT24.
22. 6. 2019|