TÉMA

Loterie

Ministerstvo navrhuje vyšší zdanění některého hazardu. Loteriím se ale mají daně snížit

Ministerstvo financí navrhlo pro příští rok zvýšení daní z většiny hazardních her. Stát by tak mohl získat zhruba 600 milionů korun. Vyplývá to z návrhu, který se podařilo České televizi získat. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) navrhl v materiálu zaslaném koaličním partnerům růst daní třeba z kurzových sázek, rulet nebo z tombol. Naopak daň z loterií navrhl snížit. To kritizuje jak opozice, tak i některé vládní strany.
8. 4. 2023|

Koaliční vládnutí provázejí spory třeba o změnu zdanění loterií

Někteří vládní politici si stěžují na fungování koalice. Piráti kritizují, že jiné strany předkládají bez konzultace návrhy, které odporují koaliční smlouvě. I další partaje připouštějí neshody. Premiér Petr Fiala (ODS) však hovoří o „debatě“, je přesvědčen, že další fungování jeho kabinetu to neohrožuje.
27. 10. 2022|

Antimonopolní úřad uložil Praze za loterijní vyhlášku rekordní pokutu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil Praze pokutu 2,679 milionu korun za chyby ve vyhlášce regulující hazardní hry na území města. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě s tím, že rozhodnutí není pravomocné a hlavní město proti němu může podat rozklad. Vedení Prahy se bude záležitostí zabývat na pondělním jednání městské rady. Jde o zatím nejvyšší pokutu uloženou za chyby v loterijní vyhlášce.
21. 10. 2022|

Hrací automaty i v supermarketu. Finové mají k hazardu nezvykle vřelý vztah, našli jej ve válce

I když je kamenných kasin ve Finsku jen hrst, příležitostí k drobnému gamblingu je tolik, že je téměř všudypřítomná. Loterii si lze vsadit na více než šesti tisících místech po celé zemi, herní automaty lze najít i na nečekaných místech. Finové si příznivý vztah ke gamblingu vypěstovali během druhé světové války, kdy bylo vyplňování tiketů skrze státní firmu vnímáno jako finanční pomoc vlasti. I v případě prohry totiž peníze směřovaly tam, kde je bylo třeba. Státní firma, která má ve Finsku monopol na hazard, ale od té doby vyrostla v mohutnou instituci, které se nevyhýbají kontroverze a korupční skandály. A čím více peněz do ní proudí, tím palčivější se stává další problém – hráči se závislostí.
20. 7. 2022|

NKÚ: Ministerstvo financí platilo firmě za účtenkovou loterii i v době, kdy už se nekonala

Ministerstvo financí platilo dodavateli za účtenkovou loterii plnou cenu i v době, kdy už se nekonala a systém se jen udržoval v chodu. Zaplatilo tak zbytečně 14 milionů korun. Úřad také nevyhodnotil, zda loterie pomohla s výběrem daní, vyplývá ze závěrů kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Ministerstvo podle NKÚ také nezvládlo dobře připravit některé investiční akce a nedostatky úřad zjistil i při pronájmu pozemků. Výsledky kontroly vzal resort na vědomí. Současná vláda se od účtenkové loterie distancovala. Podle předchozí ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) jsou závěry kontroly NKÚ absurdní.
4. 7. 2022Aktualizováno4. 7. 2022, 10:13|

Pandemie ve světě: Rusko hlásí nová denní maxima. Američané u turistů uznají vakcíny schválené WHO

V Rusku poprvé za jeden den zemřelo na covid-19 podle oficiálních údajů více než tisíc lidí. Tamní úřady oznámily i nejvyšší nové denní maximum nákaz. Spojené státy umožní od 8. listopadu vstup na své území i turistům, kteří jsou naočkovaní proti covidu-19 vakcínou, kterou neschválily americké úřady. Preparát ale musí mít registraci u Světové zdravotnické organizace (WHO). V Itálii začala v sobotu zimní lyžařská sezona, návštěvníci musí mít covidový pas.
16. 10. 2021Aktualizováno16. 10. 2021, 21:53|

Covid ve světě: Slovenská očkovací loterie přinesla velkou výhru, Německo se chce nově řídit vytížeností nemocnic

Slovensku se zatím nepodařilo zastavit klesající zájem obyvatel o vakcínu proti nemoci covid-19 a země v očkování zaostává za EU. Nepomohla ani očkovací loterie, která v neděli přinesla velkou výhru. Německo se dočká novely protiinfekčního zákona. Již zřejmě nebude používat sedmidenní průměr případů covidu jako klíčový ukazatel při zavádění karanténních opatření, novým ukazatelem má být vytíženost nemocnic. Změnu navrhl ministr zdravotnictví Jens Spahn.
23. 8. 2021Aktualizováno23. 8. 2021, 16:46|

Slovensko výrazně zaostává v očkování, může za to nedostupnost i dezinformace

Očkování proti koronaviru na Slovensku vázne. Země je hluboko pod unijním průměrem, alespoň první dávkou je naočkováno zhruba čtyřicet procent populace, v EU je to průměrně 56 procent. Denně Slováci naočkují okolo jedenáct tisíc lidí, Česká republika, která je zhruba dvojnásobně velká, má s 83 tisíci naočkovaných denně sedminásobné hodnoty. Příčin malého zájmu o očkování je na Slovensku více. Stojí za ním vzdálenost mezi očkovacími místy, fiasko s vakcínou Sputnik V, rozdělenost politické scény nebo dezinformace.
22. 7. 2021|

Slovenský parlament schválil loterii na podporu očkování proti covidu

Slovensko bude moci na podporu očkování proti nemoci covid-19 uspořádat loterii o finanční ceny a také vyplácet peníze těm, kteří jiné přesvědčí o potřebě očkovat se. Změnou zákona o tom rozhodla slovenská sněmovna. Jedna z vládních stran naopak zablokovala projednání vládního návrhu zákona, podle kterého by si neočkovaní lidé museli platit za testy na koronavirus pro případ nutnosti jejich předložení při vstupu do provozů či na hromadné akce.
2. 7. 2021Aktualizováno2. 7. 2021, 14:55|

Pandemie ve světě: Začaly platit covidpasy. WHO varuje před deltou, Polsko láká k očkování loterií

V Evropě začaly platit takzvané covidpasy, které až na výjimky zaručují cestu přes hranice bez dodatečných omezení. WHO varuje, že příznivý trend v Evropě se obrátil a šíření koronaviru už týden opět zrychluje. Evropská léková agentura zas konstatovala, že dvě dávky očkování zřejmě chrání před variantou delta. Polsko se veřejnost snaží k očkování motivovat – vláda pro vakcinované odstartovala loterii.
1. 7. 2021Aktualizováno1. 7. 2021, 16:46|

Do Sazky investují fondy Apollo, vznikne Sazka Entertainment. Zaměří se na loterie v Evropě i USA

Globální investiční fondy Apollo vloží 500 milionů eur (zhruba 13,3 miliardy korun) do nově založené společnosti Sazka Entertainment, která by měla investovat do loterijního byznysu v Evropě i USA. Sazka Entertainment se jako dceřiná společnost skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka stane po dokončení transakce stoprocentním vlastníkem sázkové společnosti Sazka Group ze skupiny KKCG, informovala KKCG.
10. 11. 2020|

Daň z příjmu by měla být 15 procent, sněmovní výbor podpořil návrh Babiše

Sněmovní rozpočtový výbor podpořil návrh premiéra Andreje Babiše (ANO) na patnáctiprocentní sazbu daně z příjmu po zrušení superhrubé mzdy. Koaliční ČSSD přitom trvá na devatenácti procentech. Naopak zvýšení odvodů schválili poslanci u hazardu. Z loterií by měl stát inkasovat o pětinu víc.
4. 11. 2020|

Milionový obraz za sto eur. Picassovo dílo si z charitativní loterie odnesla žena z Itálie

Dát 100 eur (asi 2700 korun) na humanitární pomoc africkým vesnicím, jako odměnu získat dílo malíře Pabla Picassa v hodnotě nejméně milion eur. Jistá Italka jménem Claudia Borgognová byla ve středu vyhlášena vítězkou charitativní tomboly o obraz Zátiší, který španělský mistr namaloval v roce 1921. Organizátoři prodali přes 51 tisíc losů a vybrali tak přes pět milionů eur.
20. 5. 2020|

Cigarety a lihoviny zdraží. Sněmovna opět schválila daňový balíček, senátní úpravu odmítla

Spotřební daně z tabáku a lihovin od příštího roku vzrostou, poplatek za vklad do katastru nemovitostí se zdvojnásobí. Většímu zdanění budou podléhat technické rezervy pojišťoven, vzroste i zdanění loterií. Sněmovna opět schválila „daňový balíček“ v původním znění, odmítla senátní úpravu.
17. 12. 2019Aktualizováno17. 12. 2019, 17:06|

Poslanci budou na poslední chvíli rozhodovat o daňovém balíčku nebo navýšení rodičovského příspěvku

Poslanci budou na poslední chvíli schvalovat vládní priority. Příští týden jim končí letošní závěrečná schůze. A zvýšení rodičovského příspěvku i daňový balíček proto na program sněmovny narychlo zařadí předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO). Oba zákony mají platit od ledna, oba ale s úpravami vrátil poslancům zpět Senát.
15. 12. 2019Aktualizováno15. 12. 2019, 21:31|

Schillerová mění pravidla účtenkové loterie k EET. Registrovat půjde jen 500 účtenek

Ministerstvo financí mění pravidla účtenkové loterie k elektronické evidenci tržeb (EET). Od prosince bude moci hráč zaregistrovat do loterie jen 500 účtenek měsíčně, uvedla v úterý ministryně Alena Schillerová (za ANO) pro server Seznam Zprávy. Ministerstvo financí tak reaguje na pochybnosti, jestli soutěž neovládli profesionální hráči nebo podvodníci.
5. 11. 2019Aktualizováno5. 11. 2019, 19:25|

Sázející z Česka vyhrál v Eurojackpotu 1,4 miliardy korun

V evropské loterii Eurojackpot v pátek vyhrál sázející z České republiky 1,412 miliardy korun. Je to druhá nejvyšší výhra v historii země. Agenturu ČTK o tom informoval mluvčí Sazky Václav Friedmann.
14. 6. 2019|