TÉMA

Císařský řez

Lékaři voperovali ženě kardiostimulátor těsně před porodem. Bez toho se s ním pojilo velké riziko

Unikátní medicínský zákrok mají za sebou lékaři krajské Baťovy nemocnice ve Zlíně. Poprvé v novodobé historii zdravotnického zařízení museli těsně před porodem ženě voperovat kardiostimulátor. Dítě pak přišlo na svět císařským řezem. Běžně bývá mezi oběma zákroky rozmezí minimálně v řádech týdnů.
21. 1. 2022|

Žena zemřela na komplikace po císařském řezu, Ústavní soud dává naději na odškodnění

Ústavní soud (ÚS) dal novou šanci na odškodnění pozůstalým po ženě, která zemřela v Nemocnici Jihlava po císařském řezu. Znovu bude rozhodovat Nejvyšší soud. Dosud se pozůstalí domáhali odškodnění marně. Podle verdiktu sice nemocnice nepostupovala správně, avšak mezi pochybením a smrtí pacientky nebyla příčinná souvislost. Nález ÚS vrací do hry právní doktrínu ztráty šance spolu se zjištěním znalců, že jiný postup lékařů mohl zvýšit šance ženy na přežití o 50 procent.
1. 6. 2021|

Psychiatr z Tachovska souzený za to, že chtěl vyvolat porod, dostal podmínku

Krajský soud v Plzni uložil osmašedesátiletému psychiatrovi z Tachovska, který se zodpovídal z těžkého ublížení na zdraví, podmíněný trest. Podle obžaloby v červenci 2017 opakovaně aplikoval jednadvacetileté těhotné ženě lék oxytocin používaný k vyvolání porodu. Pak s ní postupně navštívil dvě porodnice a domáhal se císařského řezu. Podle spisu chtěl uspíšit porod, se ženou se předem domluvil, že si pak on a jeho žena novorozence osvojí.
26. 5. 2021|

Děti narozené císařským řezem mají podle studie ve střevech odlišné bakterie

Děti, které se narodily císařským řezem, mají ve střevech jiné bakterie než miminka, která přišla na svět přirozenou cestou. Vyplývá to z rozsáhlé studie, během níž vědci zkoumali stolici malých dětí. Závěry této studie přinášejí nové poznatky o vývoji lidského imunitního systému, napsala agentura Reuters.
19. 9. 2019|

V Motole se narodilo dítě z transplantované dělohy, je první v České republice

V motolské nemocnici v Praze v srpnu porodila žena s transplantovanou dělohou. Její dítě je tak prvním, které se v Česku z transplantované dělohy narodilo. Oznámili to zástupci nemocnice. Sedmadvacetiletá žena podstoupila zákrok v roce 2017, chlapec se jí narodil ve čtvrtek 29. srpna císařským řezem.
17. 9. 2019Aktualizováno17. 9. 2019, 09:42|

Počet předčasných porodů loni klesl. Ubylo také vícečetných těhotenství

V České republice loni klesal počet předčasných porodů a císařských řezů. Celkem bylo asi 112 tisíc porodů a narodilo se kolem 114 tisíc dětí, což je podobné jako v předchozích letech. V Česku je devadesát porodnic, status centra specializovaného na předčasně narozené má dvanáct z nich.
12. 6. 2019Aktualizováno12. 6. 2019, 13:57|