TÉMA

Koloběžky

V uplynulých dvou letech zemřelo na českých silnicích nejméně lidí od roku 1961. Loni 455

V loňském roce zemřelo na českých silnicích 455 lidí, o jednoho více než o rok dříve. Počet obětí je druhý nejnižší od roku 1961, odkdy policie vede souvislé statistiky. Dopravních nehod policisté zaznamenali o 3515 méně než v roce 2022. O 1501 meziročně stoupl počet zraněných lidí. Zvýšila se i hodnota hmotných škod, dosáhla více než sedmi miliard korun.
5. 1. 2024|

Praha 1 zakáže parkování sdílených elektrických koloběžek

Radnice Prahy 1 se chystá zakázat parkování sdílených elektrokoloběžek na komunikacích a prostranstvích, které má ve své správě. Těch je menšina, městská část proto zároveň osloví magistrát, aby učinil totéž v celé památkové rezervaci. Schválili to ve středu zastupitelé městské části. Krok je podle vedení radnice možný s odkazem na metodiku, kterou vypracovala ministerstva dopravy a vnitra. Elektrokoloběžky nabízejí k zapůjčení v Praze firmy Bolt a Lime.
13. 9. 2023|

Úrazů na elektrokoloběžkách přibývá. Jezdci nenosí helmu a řídí opilí

Lékaři i záchranáři se letos častěji zabývají úrazy způsobenými jízdou na elektrokoloběžkách. Přírůstek případů oproti minulému roku potvrdily České televizi záchranné služby a nemocnice v několika krajích. Zdravotníci často řeší zranění hlavy, protože lidé při jízdě ve velkých rychlostech ve většině případů nemají nasazenou helmu. Běžně také podle záchranářů jezdí opilí.
2. 8. 2022|

S aplikací Lítačka a časovým kuponem na MHD si lidé v Praze mohou půjčit i některá sdílená kola

Držitelé časových kuponů na pražskou MHD v rámci aplikace Lítačka si mohou na patnáct minut zdarma vypůjčit sdílená kola společností Rekola a Nextbike. Město provozovatelům za každou výpůjčku zaplatí dvanáct korun, na zkušební projekt vyčlenilo téměř dva a půl milionu korun. Zkušební provoz potrvá do začátku příštího roku, pak ho město vyhodnotí a případně vypíše tendr na trvalého provozovatele.
11. 10. 2021|

Hradec Králové trápí sdílené koloběžky. Míst je málo a lidé je nechávají, kde nemají

Od začátku prázdnin jezdí po Hradci Králové sdílené koloběžky dvou firem. Problémy ale na sebe dlouho nenechaly čekat. Strážníci už proti koloběžkám několikrát zasáhli a některé odložené na nebezpečných místech museli sami odvézt.
18. 7. 2021|

Přibývá úrazů na trampolínách, koloběžkách i v bazénech. Záchranáři v létě vyzývají k opatrnosti

Úrazů na trampolíně nebo v zahradních bazénech v letních měsících podle záchranářů přibývá. Ti varují také před neopatrnou jízdou na koloběžkách. U dětských zranění je na vině hlavně nepozornost rodičů nebo chybějící ochranné pomůcky. U dospělých často hraje roli alkohol. Česká televize to zjistila oslovením krajských záchranných služeb.
10. 7. 2020|

Zpřísnění podmínek, ale i zákazy se v Praze snášejí na elektrické koloběžky

Bezpečnost je jedním z argumentů, kterými zdůvodňuje Praha chystanou výpověď memoranda s největším provozovatelem elektrických koloběžek. Chce je nahradit dokumentem novým a přísnějším. Podle magistrátu přibývá nehod, často pod vlivem alkoholu, a špatně zaparkované koloběžky blokují chodníky. Městská policie se podle své statistiky zabývá několikanásobně vyšším počtem přestupků cyklistů – mezi které uživatelé elektrokoloběžek formálně patří.
19. 10. 2019|

Praha chce zpřísnit podmínky sdílení koloběžek, vypoví memorandum s firmou Lime

Hlavní město plánuje vypovědět memorandum o spolupráci s firmou Lime, která v metropoli provozuje sdílené elektrokoloběžky. Společnost podle náměstka primátora Adama Scheinherra (Praha sobě) nedodržuje podmínky, které jsou v memorandu uvedeny, a pravidla pro firmu je podle něj třeba zpřísnit. Zástupci Lime uvedli, že připravují koncept nové dohody.
2. 10. 2019|

V Brně se objevily desítky sdílených elektrokoloběžek. Úředníci jsou překvapení, o nové službě nevěděli

V centru Brna začala jezdit víc než stovka elektrokoloběžek určených ke sdílení. Úřady tvrdí, že s nimi o novince předem nikdo nejednal. Provozovatel se údajně reakce dožadoval, ale neuspěl. Obě strany se spojily až po spuštění služby. Provoz koloběžek ve městě je i tak legální, firma žádný souhlas nepotřebuje. Na jízdu uživatelů budou namátkově dohlížet strážníci.
28. 8. 2019|

Paříž krotí „anarchii“ elektrokoloběžek. Omezí parkování, rychlost i jejich množství

Od července zakáže francouzská metropole parkování elektrických koloběžek na chodnících, oznámila starostka Anne Hidalgová. Podle ní je totiž třeba „skoncovat s anarchií“. Bude také požadovat omezení rychlosti těchto koloběžek. Vedení francouzské metropole tak reaguje na rostoucí počet úrazů a narušování dopravy související s oblíbeným alternativním způsobem dopravy, který se podle nespokojených místních obyvatel vymkl kontrole.
8. 6. 2019|