TÉMA

Praděd

Pod Pradědem si turisté připlatí za jízdné i parkovné

S letními prázdninami stoupá počet turistů na horách. Často parkují v okolních obcích. Zatímco v beskydské Ostravici už dva roky lidé pod Lysou horou auto nechat nemohou, v Jeseníkách vedení Moravskoslezského kraje zvýšilo ceny za parkování. Nově turisté zaplatí o tři sta korun více. Parkování v nejvýše položeném středisku v Jeseníkách na Ovčárně je nyní stojí osm set korun. Podle tamních chatařů ubývá turistů v okolí Pradědu. Jízdné kraj zdražil od poloviny června. Argumentuje vyššími náklady na provoz rekreační linky.
4. 7. 2023|

Fotopasti poprvé zachytily v lesích Jeseníků vlčí pár

Vlčí pár zachytily fotopasti instalované v okolí Medvědí hornatiny v CHKO Jeseníky, kde byl pohyb vlků zaznamenán ve třech lokalitách. Unikátní záběry podle ochránců přírody poprvé dokumentují vlčí pár v CHKO Jeseníky. Žádají proto Správu CHKO, aby se zasadila o ochranu vlků a rozšířila území vyhrazené pro jesenickou divočinu.
12. 5. 2023Aktualizováno12. 5. 2023, 19:35|

V Jeseníkách se bude smět kácet na menší ploše, tvrdí ekologové. Je třeba správně číst data, oponují správci lesů

Ekologové a Správa CHKO Jeseníky se přou o rozsah nově vydaných výjimek pro kůrovcovou těžbu v některých oblastech národních přírodních rezervací Praděd, Králický Sněžník a Šerák-Keprník v Jeseníkách. Loni po odvolání Společnosti přátel Jeseníků a Hnutí Duha je zrušilo ministerstvo životního prostředí. Společnosti tvrdí, že se tak rozloha klidových a bezzásahových území zvětšila. Podle Agentury ochrany přírody a krajiny ČR se však jejich skutečná rozloha nezměnila.
30. 5. 2022|

Horská služba letos v létě řeší až dvacet případů denně, úrazů přibylo hlavně v Jeseníkách

Horští záchranáři v létě zasahovali téměř u 1900 případů, což je přibližně o čtyři stovky více než loni. ČT to řekl náčelník Horské služby České republiky René Mašín. Nejhorší je podle něj situace v Jeseníkách, lidé tam často přeceňují své síly na nových terénních cyklostezkách. Oproti minulým letům také přibylo zásahů u lidí, kteří se zranili při jízdě na koloběžce. Vodní záchranáři mají naopak klidnější sezonu, ke zraněným během léta vyjížděli ve více než 550 případech.
26. 8. 2021|

Na moravské a slezské vrcholy proudí davy návštěvníků. Lysá hora je za hranou kapacity

Na vrcholy Beskyd míří stále více turistů. Výrazně jich přibylo s covidovou epidemií. Lidé ale stále častěji porušují různá pravidla. Parkují mimo vyznačená místa a odhazují odpadky. Narůstající množství návštěvníků ohrožuje chráněnou přírodu, naopak poskytovatelům ubytování vyhovuje. Problémy mají i v Jeseníkách.
14. 8. 2021Aktualizováno14. 8. 2021, 18:00|

V Jeseníkách se může kácet i v nejcennějších oblastech. Ochránci přírody těžbu kritizují

Ochránci přírody kritizují výjimky Chráněné krajinné oblasti Jeseníky vydané v souvislosti se zásahem proti kůrovci. Rozhodnutí správy území umožňuje kácení kůrovcem napadených stromů i v nejcennějších lokalitách národních přírodních rezervací. Správa ale tvrdí, že na zájmy ochrany přírody myslela.
28. 7. 2021|

Na Kopřivné vyrostla nová rozhledna. Podívat se z ní na Beskydy i Jeseníky bude možné až v květnu

Stavbaři dokončili více než třicetimetrovou rozhlednu Kopřivná v Budišově nad Budišovkou. Je součástí nové česko-polské sítě vyhlídek. Její výstavba stála 11 milionů korun, devět z toho zaplatil Evropský fond pro regionální rozvoj.
18. 2. 2021|

Hory zažívají nápor turistů. Chodí mimo vyznačené trasy a ruší zvěř

Kvůli omezeným možnostem trávení volného času zažívají tuzemské hory už několik týdnů vysoký zájem turistů. Ti ale často nedodržují pravidla, parkují na zakázaných místech nebo například nechodí po vyznačených trasách a vydávají se do lesů, kde ruší zvěř. Pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) neukázněným turistům rozdali už stovky pokut. V Jeseníkách musela agentura posílit strážní službu.
19. 1. 2021|

Vleky a lanovky nejezdí, skiareály jsou přesto leckde plné lidí

Horská střediska po vládou nařízeném zastavení vleků místo lyžařů zaplnily sáňkující děti, běžkaři a turisté. Sjezdovky jsou v těchto dnech jedním z mála míst, kde je díky silné vrstvě technického sněhu možné bez problémů sáňkovat. Řada lidí se vydala také na horské tůry.
29. 12. 2020|

Na Praděd se letos na Nový rok nepůjde. Klub českých turistů ruší i další výstupy

Klub českých turistů (KČT) letos poprvé po téměř padesáti letech nebude organizovat tradiční novoroční výstup na Praděd. Rušit se budou i další výstupy. Omezení počtu lidí totiž nedává některým organizátorům jinou možnost než pochody zrušit.
7. 12. 2020|

Letní prázdniny v tuzemsku. Zahraniční návštěvníky zastoupili Češi

Letošní prázdniny se blíží ke konci. Dovolené tentokrát významně ovlivnila pandemie koronaviru, která paralyzovala cestovní ruch. Ministerstvo zahraničí doporučovalo cesty jen do států Evropské unie, a to jen do těch, které podle zavedeného semaforu „svítily“ zeleně. Češi se tak z velké části rozhodli trávit léto v tuzemsku.
24. 8. 2020|

Kokrhel sličný nebo zvonek vousatý. Koně pomáhají na jesenické louky vrátit vzácné druhy rostlin

Ovce, skotský náhorní skot a od loňska i huculští koně spásají během léta úbočí Pradědu. Jejich návratem chce správa CHKO Jeseníky obnovit pestré horské trávníky, kterým takové hospodaření prospívalo. Průzkumy ukazují, že řada druhů rostlin včetně těch vzácnějších se vrací rychleji, než odborníci předpokládali.
14. 7. 2020|

Na Pradědu se znovu rozjely vleky. Lyžaři ale musí dodržovat protinákazová opatření

Po nucené pauze kvůli pandemii koronaviru se rozjely dva vleky v nejvýše položeném lyžařském středisku u nás Praděd – Ovčárna v Jeseníkách. Areál je zatím jediný v Česku, který lyžování obnovil. Lyžaři musejí mít zakrytý nos a ústa, rukavice a dodržovat na nástupištích rozestupy. Komplikace ale mohou lyžaři způsobit horské službě, která se stará o zraněné a má omezené kapacity.
8. 4. 2020|

V Libině stavební komise odmítla tři větrné elektrárny. Mají být vysoké jako vysílač na Pradědu

Celkem tři větrné elektrárny by mohly vyrůst nedaleko Libiny u Šumperka. Se záměrem jejich výstavby přišla dvojice společností spadajících pod koncern Úsovsko. Tubusy věží mají mít výšku 105 metrů, lopatky délku 45 metrů. Investor už obec požádal o udělení předběžného souhlasu s výstavbou elektráren. Záměr projednala stavební komise rady obce, která doporučila záměr zamítnout.
24. 2. 2020Aktualizováno24. 2. 2020, 14:40|

Nastal čas lyžařů, teď už doopravdy. Podmínky na horách se díky ochlazení výrazně zlepšily

Díky velkému ochlazení v uplynulých dnech se na českých horách výrazně zlepšily lyžařské podmínky a provozovatelé areálů začínají postupně zprovozňovat jednotlivé sjezdovky. Třeba v Krkonoších je v provozu už většina vleků. Zastněžovat mohli vlekaři i na Moravě, lyžaři tak mohou vyrazit i do většiny areálu v Beskydech a Jeseníkách. O víkendu by měl sjezdovky pokrýt i přírodní sníh.
3. 1. 2020|

Meteorologové vydali výstrahu, páteční ráno bude mrazivé. O víkendu však teploty porostou

Na horách poprvé sněžilo, na Šumavě ve čtvrtek ráno naměřili až osm stupňů pod nulou. Pro noc na pátek vydali meteorologové výstrahu před přízemními mrazy, která se týká západní poloviny Čech. Chladné časy by ale měly s rostoucí oblačností polevit, o víkendu se noční a ranní teploty vrátí k pěti stupňům, denní dosáhnou i dvaceti.
19. 9. 2019Aktualizováno19. 9. 2019, 19:32|

Pryč s borůvčím v Jeseníkách. Podle ochránců přírody kvůli němu nerostou vzácné rostliny

Ochránci přírody v okolí Pradědu v Jeseníkách likvidují pomocí křovinořezů keříky borůvek. Kvůli nim totiž nerostou vzácné druhy rostlin, které se na horách ještě před druhou světovou válkou běžně vyskytovaly. Tehdy ráz horských trávníků spásáním ovlivňovaly ovce a krávy. Borůvčí se likviduje na sedmi místech.
18. 7. 2019|

Na vrcholcích Jeseníků se pasou koně. Díky nim se mohou vrátit vzácné rostliny i živočichové

Pasoucí se koně mohou v těchto dnech sledovat turisté pod Pradědem v Jeseníkách. Plemeno huculů doplňuje krávy a ovce, které spásají trávu na vrcholcích hor už několik let. Podle odborníků se koně živí jinými druhy rostlin než krávy a ovce, díky tomu se v Jeseníkách uvolní místo pro další vzácné druhy rostlin i živočichů.
1. 7. 2019|

CHKO Jeseníky slaví 50. výročí. Siluetu hor změnil vysílač i vodní elektrárna

Přesně před padesáti lety tehdejší ministerstvo kultury Československé socialistické republiky označilo Jeseníky za chráněnou krajinnou oblast. Se svou rozlohou téměř 750 km čtverečních se CHKO Jeseníky zařadila k největším chráněným oblastem v Česku. Nejvyšší moravské hory se za půl století hodně změnily, ale stále patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům.
19. 6. 2019|

Sněhová smršť pomůže vzácným rostlinám a živočichům, hodnotí největší jesenickou lavinu ekologové

Největší lavina v Jeseníkách od 50. let minulého století, která na začátku roku postihla Velkou kotlinu, udělala radost ekologům. Tuny sněhu, které se valily svahem zhruba kilometr, udělaly místo pro ohrožené druhy rostlin a živočichů. K lavinám v této lokalitě dochází často, ale ta lednová byla až o stovky metrů delší, než je obvyklé.
7. 6. 2019|