TÉMA

Mirek Žbánek

Olomouc plánuje přechod na ekologičtější vytápění domácností, Přerov má začít už příští rok

Olomoucká radnice slibuje stabilní cenu za dodávku tepla i čistší ovzduší, a to díky spolupráci mezi městem a firmou Veolia Energie. Radnice vloží do společného podniku městskou rozvodnou síť, francouzský koncern pak chce investovat do nových kotlů v olomoucké teplárně. Spolupráce má urychlit cestu k ekologičtějšímu vytápění domácností.
14. 7. 2021|

SeČTeno z Olomouckého kraje: Podnikatelům pomáhají města i univerzita. Firmy se situaci musely přizpůsobit

Koronavirová pandemie zasáhla život v celém Česku – negativní dopady má nejen na firmy a podnikatele, hospodaření měst a obcí, ale také na vzdělávání a vědu. V Olomouci se nachází Univerzita Palackého (UPOL), která se snaží pomáhat i místním firmám a drobným podnikatelům. Podporu živnostníkům zařídily také radnice měst, například odpuštěním nájmů. Ekonomickým dopadům na jednotlivé regiony se věnuje pořad SeČTeno, tentokrát z Olomouckého kraje.
16. 4. 2021Aktualizováno16. 4. 2021, 18:12|

Do mostu v centru Olomouce se zakously bagry. Tramvaje se na něj vrátí za dva roky

V Olomouci začala v pondělí demolice mostu přes řeku Moravu na Masarykově třídě v rámci pokračování rozsáhlých protipovodňových úprav za stovky milionů korun. Nový most by měl v místě vzniknout do dvou let, do té doby budou muset auta jezdit po objížďkách, tramvajová doprava do centra byla zrušena. V rámci protipovodňových úprav se už zboural i vedlejší most v Komenského ulici. Nový se otevřel na začátku letošního roku.
6. 4. 2020|

Ostrava i Olomouc chtějí pomoct podnikatelům, odpustí nájem nebo poskytnou peníze

Města v Olomouckém i Moravskoslezském kraji se snaží zmírnit dopady pandemie koronaviru na podnikatele. Živnostníkům se snaží finačně pomoci, například v Olomouci podnikatelům prominou nájemné až do konce června, Ostrava chystá i dotace. Uzavření některých provozoven nařídila vláda od 14. března. Mimo provoz jsou například restaurace, kadeřnictví či obchody s oblečením. Otevřeno mohou mít potraviny, lékárny, drogerie nebo galanterie.
24. 3. 2020Aktualizováno24. 3. 2020, 14:03|

Kromě růžových i modrá. Olomouc rozšiřuje nabídku sdílených kol

Lidé v Olomouci mohou od pátku využívat tři sta sdílených kol česko-německé společnosti Nextbike. Olomouc tak je po Ostravě, Havířově a Prostějovu čtvrtým městem v zemi, kde firma službu nabízí. Sdílení kol doposud v Olomouci zajišťovala pouze společnost Rekola se svými růžovými bicykly, nově budou na území města službu provozovat obě firmy. Ani jedné ale radnice na provoz nepřispívá.
6. 3. 2020|

Doprava v centru Olomouce se vrátila do normálu, ale jenom na čtyři dny. V pondělí začne další omezení

V centru Olomouce se ve čtvrtek pro automobilovou dopravu otevřel nový most, který se v Komenského ulici stavěl dva roky. Doprava v centru se však opět zkomplikuje v pondělí, kdy se uzavře vedlejší most na Masarykově třídě, po kterém jezdí i tramvaje. Ty tak do centra města nebudou jezdit dva roky, než se postaví nový most. Práce probíhají v rámci protipovodňových úprav.
27. 2. 2020|

Olomoucké vánoční trhy se opět rozšíří. Kromě obou náměstí budou i na tržnici

Olomoucké vánoční trhy, které každoročně zaberou Horní i Dolní náměstí, se letos rozšíří také o plochu tržnice. Návštěvníkům tam bude k dispozici 140 stánků s řemeslnými výrobky, gastronomií i desítkami druhů punče. V prostoru tržnice bude nově i 33 metrů vysoké ruské kolo. Tradiční vánoční trhy začnou 22. listopadu a jejich program bude probíhat až do Štědrého dne.
14. 11. 2019|

Olomouc od ledna zakáže pití alkoholu v centru. Pořadatelé velkých akcí budou muset žádat o výjimku

V historickém centru Olomouce bude od 8. ledna příštího roku opět zakázáno pití alkoholu na veřejnosti. Zastupitelstvo v pondělí schválilo úpravu městské vyhlášky, která pro centrum Olomouce ruší plošnou výjimku pro pořadatele kulturních a společenských akcí, na kterých se alkohol objevuje. Pro organizátory to znamená, že o udělení výjimky budou muset sami požádat.
4. 11. 2019|

Chceme radary i bezpečnější křižovatku, zní z Droždína. Místní kvůli autům zablokovali dopravu

Obyvatelé olomoucké části Droždín vyzvali magistrát a hejtmanství, aby začali řešit problematickou dopravu v obci. Místní chtějí dočasné mobilní radary a zároveň požadují úpravu rušné křižovatky i vybudování chráněných přechodů. Kvůli častým nehodám v obci na začátku týdne zablokovali dopravu na silnici, kterou řidiči využívají například při cestě do olomoucké zoo na Svatém Kopečku. Kraj i radnice už o možných opatřeních jednají.
18. 10. 2019|

Chrčícímu rozhlasu nebylo rozumět. Olomouc starý informační a výstražný systém vymění

Olomouc začala s modernizací starého informačního a výstražného systému. Ten původní je už zastaralý, a někdy mu dokonce nebylo vůbec rozumět. Do roku 2021 postupně radnice rozmístí skoro dva tisíce moderních hlásičů, které umožní mnohem lepší varování a srozumitelné informování lidí. Nový informační a výstražný systém přijde na 78 milionů korun.
8. 7. 2019|

Náměstek olomouckého primátora Pavel Hekela rezignoval. Nerozumí si se svými kolegy z hnutí spOLečně

Náměstek olomouckého primátora Pavel Hekela k pátku rezignoval na funkce v městské radě i zastupitelstvu. Zároveň ukončil členství v hnutí spOLečně, za které loni na podzim kandidoval do olomouckého zastupitelstva. Hekela své rozhodnutí zdůvodnil názorovými neshodami s hnutím spOLečně. O jeho nástupci rozhodne koalice v závěru příštího týdne.
31. 5. 2019|