TÉMA

Mariánský sloup

Biskup Cikrle připomněl na Velehradě význam věrozvěstů i pomoc jižní Moravě po tornádu

Význam věrozvěstů Cyrila a Metoděje, smysl poutí i důležitost pomoci lidem na jižní Moravě, které postihlo tornádo, vyzdvihnul na Velehradě na Uherskohradišťsku brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Byl hlavním kazatelem slavnostní poutní mše svaté, kterou vyvrcholily tradiční cyrilometodějské slavnosti. Hlavním celebrantem byl kardinál Dominik Duka.
5. 7. 2021Aktualizováno5. 7. 2021, 14:47|

Reportéři ČT: Spory kolem sochy maršála Radeckého pokračují. Pro jedny „masový vrah“, pro jiné unikátní dílo

Jen co se trochu utišily kulturní války kolem sochy maršála Koněva, Mariánského sloupu a nejnověji Marie Terezie, je zde další spor o novou instalaci sochy česko-rakouského vojevůdce Josefa Václava Radeckého. Rodák ze středočeské Třebnice je známý jako vítěz nad Napoleonem v bitvě u Lipska, ale také jako potlačovatel italské národně osvobozenecké revoluce po roce 1848. Na to, kdo byl vlastně maršál Radecký, se pokouší v pořadu Reportéři ČT najít odpovědi David Vondráček.
13. 4. 2021|

Svržení Mariánského sloupu si u Sauera měli objednat levicoví politici. Žižkovský bohém se k němu přiznal až po letech

Františku Sauerovi říkali pro jeho vysokou postavu Habán ze Žižkova. Začátkem 20. století patřil mezi pražskou bohému a blízce se přátelil například s Jaroslavem Haškem. A byl to také on, kdo v listopadu 1918 zorganizoval stržení Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí. Podle nových výzkumů historiků byl ale Franta Sauer, jak si nejčastěji říkal, pouze vykonavatelem přání některých pražských politiků.
31. 8. 2020|
Interview ČT24

Mariánský sloup jsme měli nechat historikům umění, říká Halík. Varuje před katolicismem bez křesťanství

Kauza návratu mariánského sloupu na Staroměstské náměstí v Praze měla zůstat záležitostí historiků umění a urbanistů a teologové by se do toho neměli příliš plést. V Interview ČT24 to uvedl kněz, filozof a držitel Templetonovy ceny Tomáš Halík. Sám podobu sloupu oceňuje, ale uvědomuje si, že památník probouzí problematické historické asociace. Katolická církev podle něj potřebuje hlubokou reformu. Rozkol není teologický, ale psychologický, dodává.
24. 8. 2020|

Za podpálení Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí dostal muž podmínku. S trestem nesouhlasí

Obvodní soud pro Prahu 1 potrestal muže, který před měsícem založil oheň u Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze. Muži za výtržnictví a poškození cizí věci uložil podmíněný roční trest. Ten s ním ale nesouhlasí a podal odpor.
24. 7. 2020|

Muž založil oheň u mariánského sloupu, policie ho zadržela

Strážníci zadrželi muže, který ráno založil u mariánského sloupu na pražském Staroměstském náměstí oheň. Oheň uhasili a dvaačtyřicetiletého muže předali policii, která jej podezírá z výtržnictví a poškození cizí věci. Výše škody na sloupu, který byl od ohně poškozen, zatím není známa.
21. 6. 2020|

Mariánský sloup se vrátil na Staroměstské náměstí. Vztyčení završilo desetiletí sporů

Na Staroměstském náměstí v centru Prahy se tyčí napodobenina Mariánského sloupu ze 17. století. Navrácení monumentu, který původně vznikl jako poděkování za ochránění Prahy před švédskými vojsky, vyvolávalo mezi lidmi spory. Zastánci obnovy považují sloup za symbol a vzpomínku na obránce Prahy za třicetileté války a významné barokní umělecké dílo. Podle odpůrců je sloup symbolem habsburské nadvlády a netolerantní rekatolizace země. Umístění kopie sloupu v lednu po dlouhé debatě nakonec schválili pražští zastupitelé.
4. 6. 2020Aktualizováno4. 6. 2020, 16:12|

Nový Mariánský sloup na Staroměstském náměstí by měl být kompletní už o prázdninách

Na pražském Staroměstském náměstí pokračují práce na obnově Mariánského sloupu. Ten původní strhl dav v roce 1918, protože v něm viděl symbol habsburské monarchie, napodobeninu díla ze 17. století vytvořil sochař Petr Váňa. Práce na jeho návratu do centra Prahy se nezastavily ani za nouzového stavu země, kompletní by měl být v létě.
5. 5. 2020Aktualizováno5. 5. 2020, 18:35|

U Staroměstské radnice bude nový mariánský sloup. Stavba začíná archeologickým průzkumem

Na pražském Staroměstském náměstí začal archeologický průzkum, který je nutný před stavbou nového mariánského sloupu – napodobeniny původního, strženého v roce 1918. Sloup s Pannou Marií by měl na náměstí stát v září.
17. 2. 2020|

Mariánský sloup pomohla obnovit zřejmě i Marta Semelová. Její projev některé zastupitele popudil

Mariánský sloup by mohl na Staroměstském náměstí stát po 102 letech možná už v létě. Za posledních třicet let o jeho návratu opakovaně hlasovali pražští zastupitelé, po deseti zamítavých hlasováních ale v lednu překvapivě otočili. Jakou roli v tom hrála komunistka Marta Semelová, zjišťoval David Vondráček v pořadu Reportéři ČT.
4. 2. 2020|

Mariánský sloup se zřejmě vrátí na Staroměstské náměstí. Zastupitelé změnili dřívější zamítavý postoj

Na pražské Staroměstské náměstí se zřejmě vrátí Mariánský sloup v podobě repliky, kterou vytvořil sochař Petr Váňa. Zastupitelé ve čtvrtek změnili dřívější zamítavé stanovisko města, kvůli kterému sochař nezískal povolení k umístění sloupu.
23. 1. 2020Aktualizováno23. 1. 2020, 16:23|

Protiváha Husovi nebo přiživení křivd? Hřib a Wolf se přeli o obnovu Mariánského sloupu

Pražské zastupitelstvo znovu odmítlo obnovení Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí. Stoupenci plánu na nové vztyčení památky chtěli zrušit původní rozhodnutí z roku 2017 a povolit autorovi potřebný zábor plochy. Jedním z nich je zastupitel za KDU-ČSL Jan Wolf, podle něhož by sloup mimo jiné vyvažoval Husův pomník. Proti je primátor Zdeněk Hřib (Piráti), který se obává zbytečných kontroverzí. Své názory prezentovali v Událostech, komentářích.
22. 6. 2019|

Pražský primátor: Návrat Mariánského sloupu? Sochaři chybí souhlas vlastníka, tedy města

Sochař Petr Váňa nemá právo umístit na pražské Staroměstské náměstí repliku Mariánského sloupu, protože mu schází povolení hlavního města jako vlastníka pozemků, tvrdí primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Váňa se naopak domnívá, že má na stavbu právo, protože drží platné stavební povolení. O víkendu na náměstí umístil část zábradlí sloupu a od té doby ho umělec a jeho spolupracovníci na místě hlídají.
17. 6. 2019|
Události komentáře

Je to klíč k českému baroku, říká autor kopie Mariánského sloupu. Spíš popření roku 1918, oponuje obnově religionista

Mariánský sloup by se na pražské Staroměstské náměstí měl vrátit, jde o krásné dílo a základ českého baroka, tvrdí autor kopie sloupu Petr Váňa. Naopak podle religionisty a signatáře petice proti obnově Ivana Štampacha sloup symbolizoval vítězství habsburské monarchie a nadvládu nad Čechy, proto je zbytečné se k němu vracet. Diskutovali o tom v Událostech, komentářích.
12. 6. 2019|

Kopie Mariánského sloupu připlula do Prahy. Sochař pokračuje ve snaze vrátit ho na Staroměstské náměstí

Replika Mariánského sloupu ze Staroměstského náměstí se vrátila do Prahy – po vodě. Sochař a restaurátor Petr Váňa na kopii původní sochy, kterou v roce 1918 strhl dav jako domnělý symbol habsburské monarchie, pracuje více než dvacet let. Jestli bude sloup znovu stát v centru hlavního města, ale není jisté. Váňa se o jeho obnovu pokusil už jednou na konci května.
11. 6. 2019Aktualizováno11. 6. 2019, 20:16|

Sochař chtěl vrátit Mariánský sloup na Staroměstské náměstí. Načerno, varuje magistrát

Akademický sochař Petr Váňa a jeho spolupracovnici začali ve středu dopoledne na Staroměstském náměstí v Praze s obnovou Mariánského sloupu, který v roce 1918 svrhl dav, protože v něm spatřoval symbol habsburské monarchie. Jeho obnovu provází léta spory. Váňa tvrdí, že má pro sloup platné stavební povolení. Podle Technické správy komunikací ale nemá vyřízený zábor veřejného prostranství. A magistrát uvedl, že k obnově dochází načerno, práce byly proto pozastaveny a místo musí sochař uvést do původního stavu.
29. 5. 2019Aktualizováno29. 5. 2019, 13:58|