TÉMA

Cena Olgy Havlové

Cenu Olgy Havlové obdržel Filip Pšenčík, architekt s handicapem a asistent soběstačnosti

Cenu Olgy Havlové obdržel v pondělí Filip Pšenčík. Bronzovou plastiku nazvanou Povzbuzení od sochaře Olbrama Zoubka dostal při slavnostním ceremoniálu ve dvoraně Národního muzea v Praze, a to za své úsilí pomáhat s budováním bezbariérového bydlení pro lidi se zdravotním handicapem navzdory vlastnímu zdravotnímu znevýhodnění.
29. 5. 2023Aktualizováno29. 5. 2023, 23:11|

Cenu Olgy Havlové získala Dita Horochovská. Pomáhá lidem bojovat s handicapem Silou hlasu

Letošní Cenu Olgy Havlové získala zakladatelka projektu Silou hlasu Dita Horochovská. Ocenění uděluje Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové. Dostávají ho lidé, kteří se i přes svůj handicap věnují práci pro druhé. Cenu veřejnosti obdržel odborný asistent z právnické fakulty olomoucké Univerzity Palackého Martin Škurek. O výsledcích informovala mluvčí Výboru Barbora Sehnalová. Ceremoniál se konal v pražském divadle Vzlet.
23. 5. 2022Aktualizováno23. 5. 2022, 20:33|

Pacienti se zprvu s osudem vozíčkáře nechtějí ztotožnit, říká primář spinální jednotky

Primář spinální jednotky Fakultní nemocnice v Motole Jiří Kříž se do svých pacientů dokáže vcítit, sám skončil po nehodě na vozíku. Podle něj jsou lidé ze začátku přesvědčeni, že budou chodit. Je proto potřeba, aby pacient dostával ze všech stran podporu, kterou potřebuje, řekl v Událostech, komentářích lékař, který před jedenácti lety převzal cenu Olgy Havlové za pomoc handicapovaným.
23. 12. 2021|

Zemřela dlouholetá ředitelka Výboru dobré vůle Milena Černá

Ve věku 79 let zemřela spoluzakladatelka, dlouholetá ředitelka a později předsedkyně správní rady Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové Milena Černá. Nadace to ve čtvrtek oznámila na webu a sociálních sítích. Černá před rokem 1989 pomáhala jako lékařka disidentům.
16. 9. 2021Aktualizováno16. 9. 2021, 12:54|

Cenu Olgy Havlové získal Marek Navrátil, navzdory handicapu koordinuje tříkrálové sbírky

Laureátem Ceny Olgy Havlové, kterou vyhlašuje Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové (VDV), se stal Marek Navrátil, koordinátor tříkrálové sbírky. Cenu získal za své rozsáhlé dobročinné aktivity, kterým se v neziskovém sektoru věnuje již 25 let, a to navzdory svému handicapu, jímž je vada růstu. Během slavnostního udílení v Praze byla oceněna i Zuzana Nemčíková, psycholožka v organizaci Revenium, která získala Cenu veřejnosti.
14. 6. 2021Aktualizováno14. 6. 2021, 20:48|

Před 25 lety zemřela Olga Havlová. Měla složité mládí, přesto celý život pomáhala ostatním

Před 25 lety, 27. ledna 1996, zemřela první manželka prezidenta Václava Havla Olga Havlová. V nedožitých 63 letech podlehla rakovině. Chudá dívka z pražského Žižkova se po seznámení s Václavem Havlem zapojovala do disidentských aktivit a v roce 1982 podepsala Chartu 77. Poté, co se stala první dámou, se věnovala pomoci potřebným, díky čemuž byla uznávána po celém světě a několikrát oceněna.
27. 1. 2021Aktualizováno27. 1. 2021, 14:12|

Třetinu těla jí popálila chemikálie, za pomoc druhým získala Cenu Olgy Havlové

Letošní Cenu Olgy Havlové získala spoluzakladatelka projektu Burn Fighters na podporu lidí s popáleninami Martina Půtová. Ocenění od Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové dostávají lidé s postižením, kteří se i přes svůj handicap věnují práci pro ostatní. Slavnostní ceremoniál se konal v rezidenci pražského primátora.
15. 6. 2020|

Život s vývodem není tabu. Cenu Olgy Havlové získala autorka blogu o problémech se stomií Nagyová

Tereza Nagyová pomáhá pacientům se stomií, tedy vývodem tlustého střeva. Za osvětu o životě s vývodem, s nímž už roky žije, teď Nagyová získala Cenu Olgy Havlové. Jubilejní 25. ročník ocenil nejen výjimečné osobnosti, ale byl i vzpomínkou na zakladatelku ocenění a někdejší první českou dámu.
27. 5. 2019|