TÉMA

Operátoři

Ceny volání a mobilních dat v Česku zůstávají podle NKÚ jedny z nejvyšších v Evropě

Ceny volání a mobilních dat v Česku zůstávají podle Nejvyššího kontrolního úřadu jedny z nejvyšších v Evropě. NKÚ prověrce podrobil činnost Českého telekomunikačního úřadu a zaměřil se na to, jak v letech 2018 až 2022 nakládal s financemi a majetkem státu. Podle kontrolorů se ČTÚ dopustil porušení rozpočtové kázně ve výši 4,7 milionu korun. S tím regulátor nesouhlasí, vysoké ceny volání a mobilních dat nerozporuje.
12. 12. 2022Aktualizováno12. 12. 2022, 15:31|

Operátoři dronů na Ukrajině pomáhají dělostřelcům i letectvu, záleží na každém výstřelu

Ukrajinští operátoři dronů se pohybují velmi blízko fronty, jen těsně z dohledu nepřátel. A přesto, že ve válečných podmínkách používají jen upravené civilní stroje, daří se jim Rusům vzdorovat a znepříjemňovat bojové operace už měsíce. Pokud nepřítele objeví, informace okamžitě předávají letectvu či dělostřelcům.
17. 11. 2022|

ČTÚ vypracoval nový návrh na regulaci pro mobilní operátory. Zohlednil připomínky Komise

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) připravil nový návrh na regulaci velkoobchodního mobilního trhu. Chce tak mít možnost trojici síťových operátorů T-Mobile, O2 a Vodafone přímo regulovat ceny velkoobchodních služeb. Nový návrh, který zohledňuje připomínky Evropské komise, jež předchozí znění zamítla, zveřejnil na svých stránkách. Jako první o tom informoval server Lupa.cz. Na připomínky k novému návrhu ČTÚ vypsal měsíční veřejnou konzultaci.
30. 5. 2022Aktualizováno30. 5. 2022, 18:02|

Tisíce lidí mají špatný příjem televizního signálu. Podle Síkely Český telekomunikační úřad problém neřeší

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) neřeší podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) problémy spojené se zhoršením terestrického příjmu televizního vysílání po přechodu na standard DVB-T2. S příjmem mají problém desítky tisíc lidí. Síkela to řekl po pátečním jednání s předsedkyní ČTÚ Hanou Továrkovou. Podle ní způsob, jakým Síkela jednání vedl, nepovede k pozitivním změnám.
6. 5. 2022Aktualizováno6. 5. 2022, 14:13|

Válkou na Ukrajině nám skončily velké prázdniny. Budeme muset přehodnotit spoustu věcí, řekla Drábová

Od chvíle, co ruská armáda začala ohrožovat ukrajinské jaderné elektrárny, píše jaderná fyzička a předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová zprávy o míře radiace na Ukrajině. Její tweety sledují tisíce lidí. V Interview 24 Speciál řekla, že to bere jako rituál s tím, že je třeba obavy lidí zmírnit. K obsazení Záporožské elektrárny řekla, že šlo zřejmě o pragmatický krok Ruska v rámci jeho invaze na Ukrajinu. Putinovi ale do hlavy nikdo nevidí, upozornila.
30. 4. 2022|

Do dvou let bychom mohli mít kvalitní mobilní sítě ve vlaku i ve městech, říká šéf asociace jejich provozovatelů

Doma, ve vlaku, v přírodě, zkrátka všude a více – doba, kdy Čechům stačila internetová přípojka s dvaceti až třiceti megabity za sekundu, už je podle prezidenta Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiřího Grunda pryč. Řešením jsou 5G technologie, ale jejich rozvoj 'drží zkrátka' nutné nemalé investice. V nejbližších letech se i tak český trh promění – do dvou let by například mohl být kvalitní signál i ve vlacích a na řadě dalších míst v Česku. Na druhou stranu řada malých poskytovatelů připojení skončí, přibližuje aktuální trendy Grund.
9. 10. 2021|

Telekomunikační úřad chystá regulaci trhu mobilních dat, důvodem je omezená konkurence

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) se chystá příští rok regulovat trh mobilních dat. Shledal na něm omezenou konkurenci. Hodlá proto O2, T-Mobilu a Vodafonu uložit povinnost umožnit přístup k jejich velkoobchodním mobilním službám virtuálním operátorům za regulovanou cenu. Uvedli to zástupci úřadu. Pravidla by platila po notifikaci Evropskou komisí. Ta by měla být hotova do poloviny příštího roku. Operátoři s výsledky analýzy úřadu nesouhlasí. Podle nich nereflektuje nejnovější vývoj na trhu.
24. 9. 2021Aktualizováno24. 9. 2021, 14:30|

Po roce 2030 by se mohlo omezit pozemní TV vysílání. Ubudou frekvence, říká předsedkyně ČTÚ

Pozemní televizní vysílání by se mohlo po roce 2030 výrazně omezit. Stát by mohl nabídnout televizní frekvence 600 MHz pro internetové sítě. Na konferenci Digimedia 2021 to uvedla předsedkyně Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Hana Továrková.
22. 9. 2021|

168 hodin: Češi mají stále jedny z nejdražších mobilních dat. Čtvrtý operátor v nedohlednu

Mobilní data patří v Česku stále mezi nejdražší v Evropě. Situaci nezměnila ani aukce kmitočtů z loňského podzimu. Levnější tarify přitom před dvěma lety sliboval premiér Andrej Babiš z hnutí ANO. Reportáž pro pořad 168 hodin připravili Václav Crhonek a David Sebíně.
13. 9. 2021|

Vítězové aukce 5G mají nyní měsíc na dohodu o kmitočtech

Operátoři, kteří získali v aukci minulý týden kmitočtové bloky pro sítě 5G, mají nyní měsíc na to, aby se mezi sebou dohodli na faktickém rozdělení spektra. Pokud by se nedohodli, Český telekomunikační úřad (ČTÚ) frekvence rozdělí na základě losu. Frekvence i přes rychlý konec aukce budou přiděleny pravděpodobně až na začátku příštího roku. Vyplývá to z informací úřadu.
16. 11. 2020|

Změna operátora je od středy rychlejší a levnější

Přestup k jinému mobilnímu operátorovi je od středy rychlejší a levnější. Vstupuje v účinnost novela telekomunikačního zákona, která zkracuje dobu přenesení telefonního čísla z deseti na dva pracovní dny a výrazněji než dosud stanoví i maximální výši smluvních pokut při předčasném ukončení smlouvy uzavřené na dobu určitou.
1. 4. 2020Aktualizováno1. 4. 2020, 19:11|
Události komentáře

Chtěli jsme vytvořit podmínky pro nástup čtvrtého operátora, hájí svou práci bývalý šéf ČTÚ

Celý proces přípravy aukce pro sítě 5G byl transparentní, zopakoval v Událostech, komentářích bývalý šéf Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Jaromír Novák.  Úřad pod jeho vedením chtěl vytvořit podmínky pro to, aby v Česku vznikl čtvrtý nezávislý hráč, řekl. Zároveň uvedl, že na konci loňského roku měl ČTÚ první iniciační schůzku se zahraničním zájemcem z východní Evropy.
28. 1. 2020|

Další odklad? Aukce kmitočtů na 5G sítě bude asi až v polovině příštího roku

Aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě 5G v původně avizovaném lednu příštího roku vypsaná pravděpodobně nebude. Nelze vyloučit, že by se odložila někdy na polovinu příštího roku. V rozhovoru s ČTK to řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Důvodem je podle něj úprava podmínek soutěže, která má přilákat do Česka čtvrtého operátora.
17. 12. 2019|
Události komentáře

Omezené tarify na neomezená data jsou pořád posun,říká expert Malý. Politici prý pomohli, ale „neukuchtili to"

V Česku dosud žádný mobilní operátor nenabízel tarif s neomezenými mobilními daty. V pondělí však představil svou nabídku T-Mobile a od čtvrka začínají platit nové tarify Vodafone. A i když mají nabídky obou operátorů omezení, jde podle bývalého člena rady Českého telekomunikačního úřadu Ondřeje Malého o významný posun. Pomohl tomu i politický tlak, i když v menší míře, než to prezentoval premiér Andrej Babiš (ANO), uvedl Malý v pořadu Události, komentáře.
20. 6. 2019|

Ukládání dat o komunikaci zůstane beze změn. Ústavní soud zamítl návrh na škrty v zákonech

Právní úprava uchovávání provozních a lokalizačních údajů z telekomunikace se měnit nebude. Ústavní soud (ÚS) zamítl návrh skupiny poslanců na zrušení paragrafů několika zákonů. S nálezem přijatým většinou pléna ÚS se neztotožnila soudkyně Kateřina Šimáčková.
22. 5. 2019Aktualizováno22. 5. 2019, 11:55|