TÉMA

Hradec nad Moravicí

Hradozámecká noc chystá na památkách kostýmy, ohňostroje i buřty

Speciální kostýmované a tematické prohlídky, hudební a divadelní vystoupení či světelné show čekají návštěvníky letošní Hradozámecké noci. Čtrnáctý ročník akce nechá i v sobotu 26. srpna po setmění otevřeno téměř osm desítek památek. Vedle státních hradů, zámků a dalších památek se zapojily i objekty mimo správu Národního památkového ústavu.
26. 8. 2023|

Tisíce předmětů se po letech vrátily do zámku v Hradci nad Moravicí

Po šestatřiceti letech se na zámek v Hradci nad Moravicí vrátilo zámecké vybavení. Jde o tisíce uměleckých a historických předmětů. V moderních depozitech je tak opět uložena největší zámecká sbírka orientálního umění v Česku, vzácné knihy či oblečení šlechty.
7. 1. 2021|

Návštěvnost památek má blíž k Troskám. Zavítalo na ně o milion lidí méně než loni

Památky ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) letos od ledna do září navštívilo 3,6 milionu lidí. V meziročním srovnání tak návštěvnost poklesla o milion. Podepsala se na ní především koronavirová pandemie, kvůli níž byla sezona výrazně kratší než jindy. Příliš se ale nemění pořadí nejnavštěvovanějších památek, nejvíce lidí i letos zavítalo do Lednice.
14. 10. 2020|

Sbírka historických klobouků vznikala desetiletí. Poprvé ji uvidí návštěvníci zámku v Kuníně

Klobouky církevních hodnostářů, šlechticů i jejich služebnictva vystavuje Muzeum Novojičínska na zámku v Kuníně. Sbírku, která začala vznikat v padesátých letech, doplní livreje, které oblékalo služebnictvo londýnského diplomata před více než sto lety. Vůbec poprvé jsou na zámku vystaveny i vzácné erbovní knoflíky.
30. 8. 2020|

Klavír, u kterého skládal Beethoven, je po rekonstrukci opět k vidění na zámku v Hradci nad Moravicí

Do návštěvnických prostor zámku v Hradci nad Moravicí na Opavsku se vrátil zrekonstruovaný klavír, u kterého skládal při svém pobytu Ludwig van Beethoven. Vzácný nástroj byl vyrobený ve Francii. Rekonstrukce jeho nezdobnější čelní části trvala restaurátorům několik měsíců.
18. 8. 2020|

Opavu spojí s Hradcem nad Moravicí nová cyklostezka. První úsek je už hotový

Cyklisté na Opavsku se mohou těšit na novou cyklostezku. Z Opavy do Hradce nad Moravicí povede přes Otice a Branku u Opavy. Bude dlouhá více než čtyři kilometry a vyjde na třináct milionů korun. Dokončená bude do července 2021.
21. 4. 2020|

Vědci v Ostravě vyvinuli reaktorový filtr, díky kterému se lépe dýchá. Zjednoduší práci lidem v první linii

Vědecký tým z Centra pokročilých inovačních technologií Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava (CPIT VŠB-TUO) vyvinul a otestoval nový filtr do masek a polomasek. Reaktorový filtr Subveco může zjednodušit práci zdravotníkům, hasičům či policistům a navíc ušetřit peníze. Firma Brano v Hradci nad Moravicí už chystá sériovou výrobu masky.
15. 4. 2020|

Začíná hon na divočáky. Zemědělcům na Opavsku už způsobili statisícové škody

Myslivci na Opavsku musí na základě rozhodnutí opavského magistrátu zvýšit svou aktivitu při odlovu divočáků. Na nečinnost místních mysliveckých sdružení poukazovali majitelé pozemků a zemědělci, kterým přemnožená černá zvěř způsobila statisícové škody. Provozovatelé honiteb je ale nechtějí uhradit. Nejhorší situace je v okolí Skřipova.
18. 10. 2019|

Na Opavsku se vlak srazil s kamionem. Deset zraněných

Na Opavsku se v úterý vpodvečer srazil vlak s kamionem. Deset lidí, včetně řidiče kamionu, se lehce či středně těžce zranilo. Doprava na trati mezi Hradcem nad Moravicí a Opavou byla na několik hodin přerušena.
30. 7. 2019Aktualizováno30. 7. 2019, 22:14|

Kastelán: Napravili jsme necitlivou opravu po požáru v 70. letech. Práce na pohádkovém zámku v Hradci končí

V Hradci nad Moravicí končí rekonstrukce Červeného zámku – ten je součástí rozsáhlého zámeckého komplexu, který zahrnuje také Bílý zámek s Bílou věží a rozsáhlý park. Práce měly za úkol navrátit původní vzhled jedné z nejvýznamnějších památek regionu. Oprava Červeného zámku a východní vyhlídky začala v lednu 2017, teď ještě zbývají úpravy interiéru.
19. 5. 2019|