TÉMA

Hvězdonice

Šmejkalka má provizorní podpěru. Vydržet má do roku 2024, kdy začne oprava mostu

Stavbaři dokončili práce na provizorním podepření mostu Šmejkalka na dálnici D1 mezi Hvězdonicemi a Mirošovicemi. Stalo se tak ještě před celkovou opravou mostu, která má začít v roce 2024. Nosná konstrukce při nynějším provozu nevyhovovala požadavkům na možné zatížení, proto museli dělníci čtyři z devíti polí dočasně podepřít. Práce začaly koncem července a vyšly na 29 milionů korun, řekl hlavní stavbyvedoucí Zdeněk Vlčan.
21. 12. 2022|

Modernizace D1 v číslech: Nejrychleji se pracovalo u Ostrovačic, nejlaciněji u Lokte

Končí modernizace dálnice D1. Trvala déle než osm let, oproti původním plánům se protáhla o tři roky. Stát za ni zaplatil téměř dvacet miliard korun bez DPH (s ní ještě o čtyři miliardy více). Časově i finančně nejnáročnější byla rekonstrukce úseku Humpolec – Větrný Jeníkov, kde načas práce úplně ustaly a měnil se zhotovitel. V přepočtu na kilometr však zaplatil stát nejvíce za rekonstrukci šesti kilometrů nad Velkým Meziříčím, kterému dominuje vysoký most.
2. 10. 2021|

Na D1 se na řadě míst olamují hrany dilatačních spár, silničáři budou žádat opravu od zhotovitele

Modernizace dálnice D1 má další problém. Na řadě míst se olamují hrany dilatačních spár mezi vzniklými panely. Reportér České televize si toho povšiml náhodou při natáčení v místě uzavírky. Silničáři problém připouštějí a vysvětlují nedostatečnou pevností betonové směsi. Aby se díry nezvětšovaly, budou chtít opravu od zhotovitele.
16. 8. 2021|

U Mirošovic končí oprava dálnice D1. Na dokončení celé modernizace má ŘSD termín 3. října

Končí omezení dopravy na dálnici D1 u Mirošovic. Ve směru na Prahu již se jezdí bez omezení, na Brno zmizí poslední zpomalení v pondělí dopoledne. Při slavnostním ukončení modernizace uvedl generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl, že do konce srpna skončí i na zbylých úsecích obousměrný provoz v jednom jízdním pásu a poslední omezení zmizí z D1 do 3. října.
1. 8. 2021Aktualizováno1. 8. 2021, 13:46|

Úleva přijde na podzim. Modernizace D1 má skončit na přelomu září a října

Modernizace posledních úseků dálnice D1 skončí na přelomu září a října. Následovat budou dokončovací práce, ale již bez omezení dopravy. O prvním červencovém víkendu se D1 u Hvězdonic uzavře kvůli demolici nadjezdu, Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ale v této spojitosti neočekává větší dopravní komplikace, řekli ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) a generální ředitel ŘSD Radek Mátl.
23. 6. 2021|

Na D1 se bude pracovat až do listopadu, omezení teď tvoří i 23 kilometrů v kuse

S blížícím se podzimem se krátí čas pro práce na dálnicích. D1, která je nejstarší v republice, se bude renovovat až do listopadu. Dva opravované úseky na sebe navíc navazují a vytvářejí 23 kilometrů dlouhé souvislé omezení. Ředitelství silnic a dálnic tvrdí, že se i kvůli obavám ze zimy snaží dokončení oprav uspíšit. V některých momentech na D1 pracuje až tisíc dělníků. Přesné datum, kdy má být pro letošek hotovo, ale určené není.
20. 9. 2020|
Modernizace D1

Stavební sezona na D1 končí, do neděle proto bude u Mirošovic v každém směru jediný pruh

Stavební sezona na dálnici D1 končí. Dělníci se do jara stáhnou z úseků, které mají opravenou jednu polovinu, protože zahajovat nyní práce na té druhé by bylo podle Ředitelství silnic a dálnic riskantní – práce by neskončily před zimou. Jako první se do plného provozu vrací úsek Mirošovice–Hvězdonice, kde ale kvůli úpravám dopravního značení nejprve musí řidiči přetrpět víkendové komplikace. Začínají v pátek večer.
4. 9. 2020|

Modernizace dálnice u Mirošovic prozatím končí. Oprava směru do Prahy začne až na jaře

Dopravní omezení na dálnici D1 budou od neděle o sedm kilometrů kratší. U Mirošovic již začne zimní přestávka – opravy ve směru na Brno jsou již hotové, ve směru na Prahu začnou až v příštím roce. Příští víkend ale kvůli odstraňování betonových svodidel a změnám značení bude v každém směru uzavřen jeden pruh. Potom už se ale bude pracovat pouze na mostě u Hvězdonic.
31. 8. 2020|

Kdo přišel o práci kvůli koronaviru, může najít nové uplatnění. Vláda chce udržet a rozhýbat dopravní stavby

Těžce poškozenou českou ekonomiku by měly rozhýbat také dopravní stavby. Plánuje to tak alespoň vláda. Rozpočet na ně chce ještě letos zvednout o 6,5 miliardy. Státní organizace už začaly chystat tendry na všechny stavby, na které letos mohou získat povolení.
26. 3. 2020|

O víkendu začnou práce na dálnici D1 před Prahou a na Vysočině. Hotovo má být ještě letos

Stavbaři o víkendu obnoví práce na dvou opravovaných úsecích dálnice D1. Začnou pracovat na úseku mezi Mirošovicemi a Hvězdonicemi a v okolí Velkého Meziříčí. Oba úseky by měly být dokončeny letos, očekává Ředitelství silnic a dálnic.
6. 3. 2020|

Řidiče na D1 čeká nejvíc omezení v historii. Silničáři mají v létě rozkopat 71 kilometrů

Řidiče, kteří pojedou o prázdninách na letní dovolenou po hlavní české dálniční tepně, čeká nejvíce dopravních omezení, která probíhají už od roku 2013. Tehdy začala modernizace D1 mezi středočeskými Mirošovicemi a Brnem. Aktuálně je dopravní omezení na pěti úsecích, poslední dva zatím nezrekonstruované chce Ředitelství silnic a dálnic začít opravovat ještě letos v létě.
25. 5. 2019|

Úsek D1 u Humpolce dostaví bez výběrového řízení firma Skanska. Oznámil to ministr dopravy Kremlík

Ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) oznámil, že oprava úseku dálnice D1 mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem se znovu rozběhne tuto sobotu. Zakázka bude zadána bez výběrového řízení. Čtrnáctikilometrový úsek dálnice opraví Skanska zhruba za 640 milionů korun, doplnil šéf Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Pavol Kováčik.
9. 5. 2019Aktualizováno9. 5. 2019, 19:53|