TÉMA

Macocha

Policie vyšetřuje smrt dospělého a dvou dětí po pádu do Macochy

Policie vyšetřuje smrt tří lidí, kteří zemřeli po pádu do propasti Macocha v Moravském krasu. Oběťmi jsou jeden dospělý člověk a dvě nezletilé děti, sdělil mluvčí policie Pavel Šváb. Záchranáři jim už nemohli pomoci. Suchá část propasti je hluboká 138,7 metru. Kvůli tragické události jsou nyní zkrácené prohlídky Punkevních jeskyní.
30. 6. 2023Aktualizováno30. 6. 2023, 15:50|

Jeskyňáři našli poblíž Macochy čtyři nové dómy, jsou plné krápníků

Jeskyňáři našli v Moravském krasu poblíž Macochy čtyři nové dómy, jsou plné krápníků. Veřejnost se do nich ale nepodívá, musí se do nich slaňovat. Oznámil to Michal Šenkýř ze Základní speleologické organizace 6-20 Moravský kras České speleologické společnosti.
15. 10. 2021|

Na dno Macochy se Absolon poprvé spustil před 120 lety. Jeskyně s propastí navštíví ročně tisíce návštěvníků

Před 120 lety, 23. září 1901, se vědec Karel Absolon poprvé slanil na dno propasti Macocha v Moravském krasu. V roce 1909 se pak podařilo skupině kolem něj proniknout do Macochy z Pustého žlebu nově objevenými Punkevními jeskyněmi. Profesor Absolon tak pomohl zpřístupnit jeskyně Moravského krasu včetně slavné propasti.
23. 9. 2021|

Turisty loni nejvíce lákala lanovka na Petřín, Pražský hrad se v žebříčku propadl

Z turistických cílů v České republice loni nejvíce lákala lanová dráha na Petřín. Svezlo se s ní přes milion lidí, což bylo ale o 55 procent méně než před pandemií koronaviru v roce 2019. Žebříčku nejnavštěvovanějších turistických cílů několik let vévodil Pražský hrad, v minulém roce na něj zavítalo o 80 procent méně lidí než předloni a propadl se na čtvrté místo. Zoologická zahrada v Praze-Troji v loňském roce obsadila druhou příčku, třetím nejčastějším cílem turistů byl aquapark Aquapalace Praha v Čestlicích. Návštěvnost většině míst ale loni kvůli pandemii klesla. Vyplývá to z údajů Institutu turismu státní agentury CzechTourism.
14. 5. 2021|

Od největšího neštěstí v českých jeskyních uplynulo půlstoletí. Amatérské speleology zastihla bouřka

Největší tragédii v historii speleologie v českých zemích mají na svědomí podzemní povodně z bouřek. Před 50 lety, 29. srpna 1970, při zkoumání nových prostor Amatérské jeskyně v Moravském krasu zahynuli amatérští speleologové Milan Šlechta a Marko Zahradníček. Šlechtův bratr Jiří přitom zemřel v jiné jeskyni o pět let dřív.
29. 8. 2020|

Vědci vytváří 3D model nejdelší jeskyně v Česku. Je to práce na roky

S výzkumem systému Amatérské jeskyně v Moravském krasu pomůže počítačový 3D model. Naskenované jsou zatím zhruba tři kilometry jeskyně, letos by mělo přibýt dalších minimálně několik set metrů. Oznámil to Stanislav Lejska z Českého hydrometeorologického ústavu, který model spoluvytváří. Amatérská jeskyně je nejdelším jeskynním systémem v ČR.
9. 5. 2019|