TÉMA

Aškelon

Repatriační lety z Izraele dopravily do Česka 228 lidí. Byla mezi nimi i Eva Erbenová, která přežila Osvětim

V Praze v pátek zhruba v 10:40 přistál šestý, poslední repatriační let z Izraele. Vyplývá to z informací serveru globe.adsbexchange.com, na kterém je možné sledovat leteckou dopravu. Dohromady se šesti lety do Česka vrátilo 228 lidí, kteří v zemi uvázli po sobotních teroristických útocích palestinských extremistů. Do Izraele naopak některými z repatriačních letů dorazilo 73 Izraelců, informovalo ministerstvo zahraničí. Pokud by ještě nějaký Čech v Izraeli potřeboval asistenci s návratem domů, pokusí se jej ministerstvo zahraničí zařadit na repatriační lety jiných států.
13. 10. 2023Aktualizováno13. 10. 2023, 21:41|

Izrael pokračuje v bombardování Gazy. Každý člen Hamásu je podle Netanjahua „mrtvý muž“

Na severu Izraele zněly výstražné sirény. Izraelská armáda uvedla, že obdržela zprávy o narušení izraelského vzdušného prostoru z Libanonu. Později poplach odvolala s tím, že se vniknutí letounu nepotvrdilo. Hranice s Libanonem je neklidná poté, co teroristé z Hamásu zabili stovky Izraelců a v odvetě začaly na Gazu létat bomby. Premiér Benjamin Netanjahu prohlásil po boku opozičního lídra Bennyho Gantze, že „zničí a rozdrtí“ palestinské hnutí Hamás a každý jeho člen je „mrtvý muž“.
11. 10. 2023Aktualizováno11. 10. 2023, 20:06|

Štáb ČT natočil zásah izraelské protivzdušné obrany proti střelám z Gazy

Izraelské město Aškelon leží asi deset kilometrů od hranic s Pásmem Gazy, míří na něj proto rakety teroristů Hamásu. Většinu z nich sestřelí izraelská vzdušná obrana. Země spoléhá na systém Iron Dome, který chrání její nebe. Štáb ČT se zpravodajem Janem Šilhanem natočil, jak armáda nepřátelské rakety sestřeluje.
9. 10. 2023|

Izrael zaútočil v Pásmu Gazy, reagoval na raketový úder Hamásu

Izraelská armáda po ranním palestinském raketovém útoku zaútočila na pozice radikálního Hamásu v palestinském Pásmu Gazy. Rakety, jež mířily na izraelské město Aškelon, sestřelila protivzdušná obrana. Útoky jsou prvním násilím mezi Hamásem a Izraelem od dubna. Z Pásma Gazy ani z Izraele nejsou hlášeni mrtví ani zranění.
18. 6. 2022|

Mezi Izraelem a Hamásem je nyní klid zbraní, ale nikoliv mír

Uplynul měsíc od začátku ozbrojeného konfliktu mezi hnutím Hamás a Izraelem. Islamisté odpálili večer 10. května na Jeruzalém salvu raket v reakci na střety na Chrámové hoře. Následovalo 11 dní bojů. Tedy víc než čtyři tisíce raket z Gazy na Izrael a masivní letecké údery izraelské armády opačným směrem. Válku ukončilo příměří, které zatím platí. Zásadní změna ale nenastala.
10. 6. 2021|

Natáčet, ale nenechat se zabít. Válečným reportérům pomáhá instinkt i rady místních

V živém vstupu zpravodaje České televize v Izraeli vystřelily protiraketové střely a na obloze hledaly svůj cíl. Dva izraelské reportéry překvapil podobný výstřel za zády pár vteřin před vstupem do vysílání. Tak teď vypadá práce novinářů v eskalujícím konfliktu mezi Izraelem a Palestinou. Pro diváky bývají takové záběry atraktivní, novináři při jejich pořizování ale často riskují svůj život. Kde je hranice mezi reportováním a vlastním bezpečím? A jak si ve válečných konfliktech udržet nestrannost a nepodlehnout emocím? Takové otázky položil pořad Newsroom ČT24 českým válečným reportérům.
16. 5. 2021|

Střelba mezi Gazou a Izraelem sílí. Umírají další lidé

Rakety vypálené z palestinské Gazy zabily už tři izraelské civilisty, píše web deníku Haaretz. Při izraelském protiútoku zemřeli dva palestinští ozbrojenci, informovala agentura Reuters s odvoláním na palestinskou organizaci Islámský džihád. Od pátku přišlo podle palestinských médií při konfliktu celkem o život jedenáct Palestinců, z nichž šest byli členové organizací Hamas a Islámský džihád. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nařídil armádě pokračovat v útocích.
5. 5. 2019Aktualizováno5. 5. 2019, 18:07|