TÉMA

Zámky

Kvíz: Poznáte české hrady a zámky? Stovka památek zahajuje sezonu, více představí Habsburky

Na stovce hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) začne na Zelený čtvrtek návštěvnická sezona. Letos se věnuje Habsburkům. Na návštěvníky čekají nově zpřístupněné prostory a prohlídkové trasy nejen ve spojení s tímto panovnickým rodem. Svou znalost českých hradů a zámků, kterých se novinky týkají, si můžete ověřit v kvízu na konci článku. Lidé musí v nové sezoně na části památek počítat se zvýšením vstupného.
26. 3. 2024|

Památky táhly o prázdninách méně než před covidem a válkou. Příští rok budou někteří kasteláni šetřit

Památky ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) navštívilo letos do konce srpna 3,3 milionu lidí, z toho 1,9 milionu o prázdninách. Nejvíce z nich se vydalo na jihomoravský zámek Lednice. Podle generální ředitelky NPÚ Naděždy Goryczkové je sice letos o státní památky větší zájem než loni, ale zároveň přichází méně návštěvníků, než bylo zvykem před pandemií covidu-19 a před válkou Ruska proti Ukrajině. Chybějí hlavně zahraniční turisté – ti asijští i ruští. Ústav se navíc bude muset příští rok vypořádat i s menším příspěvkem na provoz.
13. 9. 2023Aktualizováno13. 9. 2023, 19:32|

Za kulturu utratí Češi 250 korun měsíčně. Zajímají je památky, na baletu někteří nebyli nikdy

Za kulturu vydají Češi měsíčně v průměru 250 korun. Nejčastěji poznávají památky. Vyplývá to z průzkumu Kanceláře Kreativní Evropa, která je českým zastoupením stejnojmenného programu Evropské unie.
21. 4. 2022|

Návštěvnost památek opět klesla, zájmu se ale těšily zahrady a zříceniny

Druhým rokem se památky potýkají s poklesem návštěvnosti i výnosů kvůli zkrácené sezoně. Státní hrady, zámky a další objekty k 19. říjnu navštívilo 3,1 milionů lidí. Oproti roku 2019, tedy návštěvnosti před vypuknutím pandemie covidu-19, jde o dvoumilionový propad. Ve srovnání s loňskými čísly klesl návštěvnický zájem o zhruba půl milionu lidí.
24. 10. 2021|

Se srpnem přišlo uvolnění pravidel pro hromadné akce. Očkovaných už se netýkají početní limity

S počátkem srpna přišla nová vlna rozvolnění některých pravidel zavedených v souvislosti s covidovou pandemií. Na hromadné akce může přijít více lidí, limity se navíc nově vztahují pouze na neočkované. V klubech je povolen tanec, uvolnění se týká také muzeí, galerií nebo zoologických zahrad. Vláda zdůvodnila nové uvolnění příznivým vývojem epidemie. V uplynulém týdnu s jednou výjimkou počty nakažených každý den klesaly oproti týdnu předchozímu. V sobotu potvrdily testy 117 nových případů, tedy o deset méně než minulou sobotu.
1. 8. 2021Aktualizováno1. 8. 2021, 20:12|

Od srpna může být na kultuře či sportu 7 tisíc lidí venku a 3 tisíce uvnitř. Podle Vojtěcha je situace stagnující

Od neděle 1. srpna bude moci být na sportovních a kulturních akcích až 7000 lidí venku a 3000 osob uvnitř s testem na koronavirus, po prodělání onemocnění covid-19 v posledních 180 dnech nebo s očkováním. Kapacita dějiště ale bude moci být plně využita, nad zmíněné limity ji však budou moci doplnit pouze lidé po covidu nebo s vakcínou. Změny na tiskové konferenci po pondělním jednání vlády oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Ministr oznámil i další změny v opatřeních.
26. 7. 2021Aktualizováno26. 7. 2021, 19:24|

Lidé budou mít v červnu nárok na dva PCR testy zdarma, rozhodla vláda

Češi budou mít v červnu z pojištění hrazeny dva testy na covid-19 metodou PCR a čtyři antigenní testy, řekl po jednání vlády ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Kabinet zároveň rozhodl, že se od 31. května otevřou venkovní bazény. Otevření vnitřních prostor restaurací je v plánu od 14. června, pokud se nezhorší epidemická situace. Už od úterý 25. května se také rozšíří okruh lidí, kteří budou moci využít ubytování v hotelech či penzionech.
24. 5. 2021Aktualizováno24. 5. 2021, 21:46|

Sezona hradů a zámků začne zřejmě na konci května. S průvodci a respirátory

Prohlídky památek s průvodcem se letos návštěvníkům plně zpřístupní 31. května, pokud to schválí vláda. Národní památkový úřad (NPÚ) teď vyčísluje výpadky příjmů v období epidemie na desítky milionů korun. V nadcházející sezoně ale zdražovat vstupné nebude. Ředitelka NPÚ Naďa Goryczková řekla, že se rozšíří slevy pro děti a mládež, které tak nahradí rodinné vstupné.
18. 5. 2021Aktualizováno18. 5. 2021, 18:49|

Návštěvnost památek má blíž k Troskám. Zavítalo na ně o milion lidí méně než loni

Památky ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) letos od ledna do září navštívilo 3,6 milionu lidí. V meziročním srovnání tak návštěvnost poklesla o milion. Podepsala se na ní především koronavirová pandemie, kvůli níž byla sezona výrazně kratší než jindy. Příliš se ale nemění pořadí nejnavštěvovanějších památek, nejvíce lidí i letos zavítalo do Lednice.
14. 10. 2020|

Hradozámecká noc zavede návštěvníky na detektivku v Opočně i s lampiony na Kunětickou horu

Noční prohlídky, šermířská a taneční vystoupení, hry i videomapping ozvláštňují letos program Hradozámecké noci. Do jedenáctého ročníku akce se zapojilo přes osm desítek památek po celé republice, a to nejen hradů a zámků, ale i klášterů, kostelů, vil nebo paláců. Návštěvníkům se ve večerních a nočních hodinách otevřou poslední srpnovou sobotu.
29. 8. 2020|

Mumie, Golem i vražedkyně. Hrady a zámky se nebojí v noci rozloučit s létem

Hrady a zámky se poslední srpnový den loučí s hlavní návštěvnickou sezonou opět Hradozámeckou nocí. Do akce, která lidem zpřístupňuje památky v netradičním čase a nezvyklým způsobem, se letos přihlásilo pětadevadesát státních i soukromých objektů z celé republiky.
31. 8. 2019|

Za hranice vyráží na dovolenou stále více Čechů. Přibývá ale i ubytovaných v tuzemsku

Za týdenní dovolenou u moře nechá letos průměrný Čech přes 17 tisíc korun. Turisti, kteří spoléhají na zájezdy zakoupené na poslední chvíli, ale budou mít letos menší výběr než loni, a to zhruba o pětinu. Dovolené v Česku pak lidé stále více plánují mimo letní měsíce. Třeba v sedle kola na cyklostezkách.
5. 5. 2019|