TÉMA

Slapy

V Česku může vzniknout šest nových přečerpávacích elektráren, třeba na Orlíku nebo Slezské Hartě

V Česku by mohlo vzniknout šest přečerpávacích vodních elektráren, které nebudou ve střetu s ochranou přírody a krajiny. Seznam nejvhodnějších míst představila ministerstva životního prostředí a zemědělství, jde o oblasti Orlík, Slapy, Pastviny, Libochovany, Vinice a Slezská Harta. Výstavba by vyšla na desítky miliard korun, nová zařízení by instalovaným výkonem 1222 MW nynější výkon přečerpávacích vodních elektráren zdvojnásobily, uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).
5. 3. 2024|

Horská služba letos v létě řeší až dvacet případů denně, úrazů přibylo hlavně v Jeseníkách

Horští záchranáři v létě zasahovali téměř u 1900 případů, což je přibližně o čtyři stovky více než loni. ČT to řekl náčelník Horské služby České republiky René Mašín. Nejhorší je podle něj situace v Jeseníkách, lidé tam často přeceňují své síly na nových terénních cyklostezkách. Oproti minulým letům také přibylo zásahů u lidí, kteří se zranili při jízdě na koloběžce. Vodní záchranáři mají naopak klidnější sezonu, ke zraněným během léta vyjížděli ve více než 550 případech.
26. 8. 2021|

Klenot z temných časů přetrval. Parník Vltava vyplul za okupace, na řece je i po 80 letech

Vzpomínky na rok 1940 nebývají v českých zemích spojovány se šťastnými událostmi. Čechy a Morava úpěly pod německou okupací, vysoké školy byly zavřené a Německo se ve válce – i přes klopýtnutí nad Anglií – zdálo nezastavitelné. Přesto přinesl tento válečný rok jednu slavnou událost, jejíž plod přetrval dodnes. V Praze byl 27. srpna pokřtěn parník Vltava, v současnosti jediný velký osobní kolesový parník v Česku, který pravidelně pluje s cestujícími. Bez ohledu na dobu svého spuštění právě slaví osmdesátku.
29. 8. 2020|

Povodí Vltavy modernizuje lodní výtah na Orlíku, investice na vodní cestě chystají i jiné státní firmy a města

Povodí Vltavy dokončilo první část modernizace lodního výtahu na Orlíku. Kolejová dráha je o 12 metrů delší a o tři metry vyšší, čímž se zvýšila možnost převozu plavidel v době špatných hydrologických podmínek. Modernizovat se bude i kabina výtahu pro převoz sportovních lodí. Celková investice činí 93 milionů korun. Povodí rovněž prodlouží přístaviště v Týně nad Vltavou, chystá i vodní zdvihadlo na Orlíku, potvrdil generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala.
21. 8. 2020|

Skoky do neznámé vody či alkohol. Záchranáři varují před letní neobezřetností

Vodní záchranáři upozorňují na vysoký počet lidí, kteří na českých vodních plochách přišli o život; jen od začátku srpna došlo nejméně k jedenácti případům utoní. Problém může způsobit alkohol, přeceňování vlastních sil nebo třeba nepozornost.
16. 8. 2020|
Počasí

Převrácená loď na Slapech, přerušený festival. Výstraha před bouřkami platí pro většinu Česka

Na Slapech se v sobotu odpoledne při silné bouřce převrátila plachetnice. Silný déšť a kroupy přibližně na hodinu a půl přerušily festival v Milovicích na Nymbursku. Jinde počasí zastavilo vlaky. Výstraha před silnými bouřkami, které vystřídaly tropické počasí, platí do nedělního rána pro většinu českého území.
15. 6. 2019Aktualizováno15. 6. 2019, 22:45|

Jak splavná bude Vltava? Povodí tlačí na prohloubení plavební komory Kořensko

Na řekách v Česku už se naplno rozběhla plavební sezona. Na Vltavě se to týká úseku z Českých Budějovic po Orlickou přehradu. Ve skutečnosti však ani lodě, které by tam plout mohly, pořád nemají garanci, že celý tento úsek v jeho plné délce proplují. Opakovat se totiž může situace z předchozích let, kdy nedostatek vody uzavřel plavební komoru Kořensko.
2. 5. 2019|