TÉMA

horník

Důlní neštěstí v Kazachstánu má už 45 obětí. Jeden horník se stále pohřešuje

Počet obětí požáru uhelného dolu Kostěnko u města Karaganda v Kazachstánu vzrostl na 45, jeden horník se nadále pohřešuje. Podle agentury Reuters to oznámily záchranné složky této středoasijské země. Na místě neštěstí pokračují pátrací práce.
29. 10. 2023Aktualizováno29. 10. 2023, 18:01|

Válka nahnala některé Ukrajinky do dolů. Horníci museli odejít bojovat s Rusy

Ukrajina povolala do zbraně velké množství mužů, kteří teď chybí v civilních povoláních. Na jejich místa proto nastupují ženy. Platí to i v tradičně mužských profesích, jako je horník v černouhelném dole. Situaci hornic zmapoval zpravodaj ČT David Miřejovský.
26. 9. 2023|

OKD hrozí milionová pokuta za nedostatky v dokumentech

Společnosti OKD z Karvinska hrozí pokuta až jeden milion korun. Ostravský báňský úřad totiž zjistil nedostatky v provozních dokumentech. Vyšetřování zahájil po otřesu v Dole ČSM-Jih, ke kterému došlo letos 12. ledna. Tehdy při něm zemřel jeden horník, dalších šestnáct utrpělo zranění. České televizi informaci potvrdil mluvčí Státní báňské správy Bohuslav Machek.
5. 5. 2023|

Při závalu v dole ČSM-Sever na Karvinsku zahynul horník

V Dole ČSM-Sever společnosti OKD ve Stonavě na Karvinsku v pátek ráno zemřel horník. Neštěstí se stalo, když při likvidaci chodby asi osm set metrů pod zemí nastal zával. Mrtvým je zaměstnanec dodavatelské firmy. Nikdo další se nezranil. Informovala o tom mluvčí těžební společnosti OKD Naďa Chattová.
18. 3. 2022|

Pracují v hutním průmyslu i sociálních službách. Někteří bývalí zaměstnanci karvinských dolů ale své místo ještě hledají

Stali se z nich řidiči, ošetřovatelé i elektrikáři. Přesně před rokem museli někteří karvinští horníci opustit své zaměstnání. Těžba v Dole Darkov skončila 23. února 2021 symbolickým vyvezením posledního vozíku černého uhlí. Následně 27. února ukončil provoz také karvinský Důl ČSA. Bývalým zaměstnancům pomáhá i projekt Nová šichta. Situace dopadla i na regionální trh práce.
23. 2. 2022|

V Číně vysvobodili 11 zavalených horníků

Záchranářům na východě Číny se podařilo vysvobodit 11 horníků, které před dvěma týdny v dole na zlato uvěznila exploze. S odvoláním na státní média o tom informovala agentura Reuters. V dole zůstalo celkem 22 horníků, jeden z nich zemřel a o osudu zbylých deseti zatím není nic známo.
24. 1. 2021Aktualizováno24. 1. 2021, 10:08|

Horníci z dolů OKD si začínají hledat novou práci. V lednu jich má odejít přes sedm set

V těžařské společnosti OKD vrcholí přípravy na první vlnu propouštění, v lednu má doly v Moravskoslezském kraji opustit více než sedm set horníků. Dalších 1500 zaměstnanců OKD by pak mělo odejít během března příštího roku. Všichni propuštění zaměstnanci těžařské firmy přejdou pod státní podnik Diamo, kde je čeká propouštěcí pohovor, někteří v dolech zůstanou.
27. 11. 2020|

Svědectví z Antarktidy a příběh horníka-programátora oslovily porotu na jihlavském festivalu nejvíce

Filmy Bílá na bílé, Lotyšští kojoti a Nová šichta považují porotci Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě za letošní nejlepší dokumentární snímky. Cenu za přínos světové kinematografii dostal čínský umělec Aj Wej-wej.
1. 11. 2020|

Zdař Bůh, až na věčnost. Památku důlních obětí vzpomněl Den horníků

Obyvatelé Moravskoslezského kraje uctili památku havířů, kteří hornickému povolání obětovali život. Kvůli pandemii koronaviru se sice výraznější oslavy Dne horníků nekonaly, havířskou práci ale uctilo Ostravsko i Karvinsko; zde se lidé sešli u sochy horníka na Univerzitním náměstí v Karviné, kde během pietní akce v neděli položili věnce. Součástí piety byla bohoslužba v kostele Povýšení svatého Kříže.
7. 9. 2020|

Venezuelský režim udržuje při životě i tajný obchod se zlatem. Horníci čelí útokům

Venezuelský režim odolává tlaku opozice a světa mimo jiné za pomoci ilegálních obchodů. V posledních letech soustředí svou pozornost na rozlehlé džungle bohaté na zlato. Úřadující prezident Nicolás Maduro si za něj kupuje přízeň armády. Turecko pak výměnou za zlato posílá do země jídlo. Samotní horníci se však stávají terčem útoků armády či státem sponzorovaných gangů.
22. 8. 2019|

OKD zasypává jámy dolu Paskov ve Sviadnově. Hotovo bude příští rok na jaře

Těžební společnost OKD začala v pondělí ve Sviadnově na Frýdecko-Místecku zasypávat první z uzavřených jam někdejšího černouhelného Dolu Paskov. Ve Sviadnově zasype dvě jámy, první z nich je hluboká asi 600 metrů a bude se zasypávat dva týdny, druhá má hloubku přes 900 metrů a její zasypání potrvá tři čtvrtě roku. Práce přijdou na desítky milionů korun.
12. 8. 2019|

Dva měsíce v umělém spánku. Havíř, který přežil výbuch na dole ČSM, opustil nemocnici

Polský horník, který se těžce popálil při předvánočním výbuchu na Dole ČSM ve Stonavě na Karvinsku, po mnohaměsíční léčbě opustil ostravskou fakultní nemocnici. Exploze metanu mu způsobila těžké popáleniny na 65 procentech těla, dva měsíce ležel v umělém spánku a podstoupil šest velkých operací.
17. 4. 2019|