TÉMA

Joko Widodo

Největší muslimská země volila. Indonésii chce vést „politolog-kazatel“ i generál z dob vlády autoritáře Suharta

V Indonésii zamířilo přes dvě stě milionů lidí k parlamentním a prezidentským volbám. Končí tak dekáda vlády populárního prezidenta Joka Widoda. Podle expertů se zasadil o stabilizaci ekonomiky, těžké časy ale zažívá indonéská demokracie. Widodo přes své sliby, že nebude spolupracovat s elitami z dob Suhartova autoritářského režimu, ve volbách podpořil generála Prabowa Subianta. Ten si navíc vybral za svého budoucího viceprezidenta Widodova syna, což vyvolalo v zemi vlnu kritiky. Vyzyvateli Subianta, který je lidskoprávními aktivisty viněn z podílu na zvěrstvech ve východním Timoru, jsou bývalý univerzitní rektor a favorit islamistů Anies Baswedan a kandidát vládní strany Ganjar Pranowo.
14. 2. 2024Aktualizováno14. 2. 2024, 08:22|

Indonésie staví v džungli novou metropoli. Má být ekologická, dle kritiků ohrožuje místní i vzácná zvířata

V džungli na východě Bornea pokračuje indonéská vláda ve výstavbě nového hlavního města, jehož vznik schválila loni v lednu. Indonéští představitelé slibují, že město Nusantara bude do roku 2045 uhlíkově neutrální, ekologičtí aktivisté a původní obyvatelé ale projekt kritizují. Podle nich ještě více zmenšuje přirozené životní prostředí ohrožených živočichů, jako jsou orangutani, a nutí k odchodu z oblasti domorodce, kteří na místní půdu spoléhali jako na zdroj obživy, píše agentura AP.
18. 3. 2023|

Zemětřesení v Indonésii má již 268 obětí

Počet obětí pondělního zemětřesení na indonéském ostrově Jáva stoupl na 268 a 151 lidí se stále pohřešuje. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na indonéský úřad pro řešení katastrof. Dalších tisíc lidí utrpělo zranění. Konzulární odbor indonéského ministerstva zahraničí oficiálně potvrdil, že mezi zraněnými nejsou žádní cizinci, sdělila mluvčí české diplomacie Mariana Wernerová.
22. 11. 2022Aktualizováno22. 11. 2022, 14:00|

Je čas zastavit ničivou ruskou válku, řekl Zelenskyj lídrům zemí skupiny G20

Je čas zastavit ruskou agresi vůči Ukrajině, řekl prezident napadené země Volodymyr Zelenskyj ve videoprojevu na summitu hospodářsky nejsilnějších států světa G20 na indonéském ostrově Bali. K ukončení ruské války vyzval i hostitel summitu, indonéský prezident Joko Widodo. Podle agentury DPA státy v usnesení ze summitu ruskou invazi odsoudí. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, který na summitu reprezentuje Moskvu, později v úterý kontroval slovy, že Kyjev si pro mírová jednání stanovuje nerealistické podmínky. V úterý odpoledne DPA informovala, že Lavrov již z akce odjel.
15. 11. 2022Aktualizováno15. 11. 2022, 17:22|

Při násilnostech na fotbalovém zápase v Indonésii zemřelo 125 lidí

Počet obětí násilností a následné tlačenice po zápase indonéské první fotbalové ligy ve městě Malang úřady snížily na 125. Původně bylo hlášeno 129 mrtvých, poté se mluvilo o 174 obětech. Úřady počet obětí oficiálně upřesnily po kontrole údajů z deseti nemocnic v oblasti, kam byly desítky zraněných, včetně žen a dětí, ze stadionu převáženy. Zranění podle policie utrpělo přes tři sta osob.
2. 10. 2022Aktualizováno2. 10. 2022, 17:47|

Ministři zemí G20 vymýšlejí, jak odvrátit potravinovou krizi. Pozvání na jednání dostalo i Rusko

Odvrácení potravinové krize v důsledku války na Ukrajině je hlavním tématem zasedání ministrů zahraničí skupiny G20, které začalo na indonéském Bali. Navzdory nesouhlasu některých zemí dostalo pozvání na setkání i Rusko.
7. 7. 2022|

Indonésie schválila přesun hlavního města na Borneo. Nástupce Jakarty vznikne v džungli

Indonéský parlament schválil zákon o přesunu hlavního města z přelidněné Jakarty na ostrov Borneo, informuje agentura Reuters s odvoláním na předsedkyni parlamentu Puan Maharaniovou. Již v pondělí vláda oznámila, že nová metropole ponese jméno Nusantara.
18. 1. 2022|

K největším indonéským volbám přišlo téměř 200 milionů lidí. Prezident Widado zatím vítězí

Téměř dvě stě milionů voličů vybíralo ve středu nového indonéského prezidenta a parlament. Je to vůbec poprvé, kdy třetí největší demokracie na světě spojila dvě význačná hlasování v jeden den. O post prezidenta usiluje současná hlava státu Joko Widodo a jeho někdejší protikandidát z minulých voleb Prabowo Subianto. Po sečetení většiny vzorků takzvaných „rychlých součtů“ hlasů vede Widodo. V parlamentních volbách, které se konaly zároveň, je zatím s více než polovinou získaných hlasů v čele vládní koalice, jež podporuje prezidenta Widoda.
17. 4. 2019Aktualizováno17. 4. 2019, 15:04|