TÉMA

Březník

Českem prošly silné bouřky, zkomplikovaly dopravu i dodávky elektřiny

Kvůli silné bouři postupující z Německa do Česka absolvovali ve středu odpoledne hasiči v několika krajích dohromady stovky výjezdů. Na Vysočině museli kvůli počasí zasahovat na více než 140 místech, na jihu Čech bylo zásahů kolem 250. Celkem jich generální ředitelství hasičů ve středu k půl sedmé evidovalo přes 850. Na Opavsku silný vítr zničil desítku střech, další poškodil. Popadané stromy také na jihu či západě Čech omezily vlakovou dopravu.
21. 6. 2023Aktualizováno22. 6. 2023, 07:47|

Hory jsou bez sněhu. Pravá zima zřejmě nepřijde

Přestože leden je zpravidla nejchladnějším měsícem roku, ten letošní připomíná na horách spíše jaro. Třeba lidé v okolí šumavských hřebenů tak málo sněhu touto dobou nepamatují. Ještě na začátku týdne neležel ani na nejvyšších hřebenech Šumavy prakticky žádný, což se stalo poprvé v historii měření tamních stanic.
11. 1. 2023|

Ranní teploty na Šumavě a Jizerce opět klesly pod minus dvacet stupňů Celsia

Další mrazivou a převážně jasnou noc má za sebou Liberecký kraj. V mrazové kotlině Jizerka v Jizerských horách ve středu ráno stejně jako o den dříve klesla teplota pod minus 21 stupňů Celsia, uvádí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Pod minus dvacet stupňů klesly teploty i na Šumavě, a to hned na několika místech. Nejchladněji bylo na Rokytské slati, kde meteorologové naměřili minus 23,7 stupně Celsia, uvedla Eva Plášilová z českobudějovické pobočky ČHMÚ.
2. 3. 2022Aktualizováno2. 3. 2022, 09:21|

Ráno bylo bílé, na Šumavě spadly teploty až 20 stupňů pod nulu. Sníh ale nevydrží, brzy skončí i mrazivé noci

Až 20 stupňů pod nulu spadla teplota nad ránem v mrazových kotlinách na Šumavě. Na Březníku bylo rovných minus 20 stupňů Celsia, na dalších místech jen o málo tepleji. V části Čech navíc nasněžilo, sníh ale vesměs dlouho nevydrží, přes den bude mrznout pouze na horách.
8. 3. 2021|

Mrazivé počasí v Česku pomalu končí. Od středy se už budou denní teploty držet nad nulou

Zimní počasí bude pokračovat i v následujících dnech, mělo by však být výrazně tepleji. Výstraha před silným mrazem platí do pondělní půlnoci pro Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj. V pondělí večer a v první polovině noci tak mohou teploty klesat k minus třinácti stupňům, poté se začne oteplovat. V následujících dnech by se už denní teploty měly držet nad bodem mrazu.
15. 2. 2021Aktualizováno15. 2. 2021, 17:24|

Náročné posudky i chybějící peníze. Šumavské projekty nejspíš zůstanou jen na papíře

Od ministerstva životního prostředí dostaly zelenou, přesto značná část ze sedmnácti šumavských projektů zřejmě zůstane pouze na papíře. Jde především o rozhledny nebo diskutované odkanalizování myslivny na Březníku u Modravy. Nejsou na ně peníze. Výstavbu rozhleden musí park navíc odložit kvůli nutné opravě Poledníku u Prášil.
20. 8. 2019|

Šumava proti elektrokolům. Do rezervace výkonnější stroje nepatří, varuje vedení parku

Vedení Národního parku Šumava začne postihovat turisty, kteří na nevyhovujících elektrokoloběžkách a elektrokolech vjedou do vybraných šumavských lokalit. Stále populárnější bicykly s bateriovým pohonem v některých případech překračují povolený výkon a konstrukcí už se neřadí mezi jízdní kola.
4. 5. 2019|

Oblíbenou cestu z Modravy na Březník čeká oprava, přijde o asfaltový povrch

Hájenku na šumavském Březníku u Modravy připojí k elektrické síti a odkanalizují. Z toho důvodu dělníci rozkopou turisty hojně užívanou asfaltovou starobřeznickou cestu z Modravy. Až budou výkopy hotové, na silnici se již neobnoví asfaltový povrch, a to k nelibosti některých cyklistů. Bývalé vedení Národního parku Šumava dostalo pokutu v řádech statisíců korun za to, že odpadní voda z hájenky vytékala do potoka v nejchráněnější oblasti rezervace.
17. 4. 2019Aktualizováno17. 4. 2019, 20:53|