TÉMA

Líh

Kauzu otce a exmanželky Radka Březiny znovu projedná okresní soud

Případem otce a bývalé manželky Radka Březiny, organizátora rozsáhlých obchodů s nezdaněným lihem, kteří jsou obžalovaní z praní špinavých peněz, se bude počtvrté zabývat zlínský okresní soud. Krajský soud v úterý zrušil v neveřejném zasedání jeho loňské rozhodnutí ve věci a nařídil mu ji znovu projednat, vyplývá z justiční databáze. Kauzou se krajský soud zabýval na základě odvolání žalobce. V květnu 2023 okresní soud Vladimíra Březinu a Stanislavu Březinovou nepravomocně zprostil obžaloby z legalizace výnosů z trestné činnosti, za kterou jim hrozí až osm let vězení. Vinu oba popřeli.
14. 2. 2024|

Celníci do srpna zajistili 8400 litrů nelegálních lihovin, na silnicích meziročně o tři sta procent víc

Za prvních osm měsíců letošního roku zajistila celní správa téměř 8400 litrů nelegálních lihovin. Většinu, přes pět tisíc litrů, odhalila při silničních kontrolách, přes 3300 litrů pak v provozovnách. Informovali o tom zástupci Generálního ředitelství cel. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku je podle nich zajištěných lihovin na komunikacích více o zhruba tři sta procent, na provozovnách o téměř třetinu.
21. 9. 2023|

Soud ve Zlíně začal projednávat případ vynášení informací z Celní správy lihové mafii

Zlínský krajský soud se začal zabývat případem vynášení informací z Celní správy členům takzvané lihové mafie kolem Radka Březiny. Obžalováno je pět lidí, z toho tři celníci, Světlana Ťavodová, Zdeněk Minařík, který je bratrancem Radka a Tomáše Březinových, a František Podešva. Obžalovaní jsou také dva členové původní lihové mafie, kteří už byli v souvislosti s nezdaněným lihem odsouzeni. Jde o Radka Březinu, který si odpykává třináctiletý trest, a Ivana Kováříka, někdejšího jednatele společnosti Morávia-Chem, kterou Březina skrytě vlastnil.
29. 5. 2023Aktualizováno29. 5. 2023, 14:49|

Vrchní soud v Olomouci zastavil stíhání šéfa lihové mafie Březiny v kauze ovlivňování svědků

Olomoucký vrchní soud zastavil trestní stíhání šéfa lihové mafie Radka Březiny a dalších dvou mužů v souvislosti s kauzou ovlivňování svědků. Brněnský krajský soud jim za to v červnu 2021 původní tresty uložené za obchody s nelegálním lihem zpřísnil v podobě souhrnných trestů, Březinovi zvýšil trest ze 13 let na 14 let a devět měsíců. Vrchní soud zastavení stíhání odůvodnil tím, že o těchto skutcích už bylo pravomocně rozhodnuto, potvrdil Petr Šereda z Vrchního státního zastupitelství (VSZ) v Olomouci. Zastavení trestního stíhání se týká také Pavla Čanigy a Ivana Kováříka.
31. 1. 2023Aktualizováno31. 1. 2023, 15:06|

Vrchní soud definitivně zprostil obžaloby matku šéfa takzvané lihové mafie Radka Březiny

Olomoucký vrchní soud ve čtvrtek definitivně zprostil obžaloby Marii Březinovou obžalovanou ze zpronevěry a podvodu za údajné vyvedení majetku jejího syna, šéfa lihové mafie Radka Březiny. Stejně tak zprostil obžaloby daňového poradce Antonína Dospivu, který se měl na trestné činnosti podle obžaloby podílet. Obžalováni byli původně ze zpronevěry, podvodu a pokusu o poškození věřitele a účastenství, za což jim hrozilo až osm let vězení.
18. 11. 2021Aktualizováno18. 11. 2021, 12:16|

Soud zpřísnil trest pro Mariana Ryšku. Od lihové mafie odebral přes 30 tisíc litrů

Olomoucký vrchní soud v úterý zvýšil Marianu Ryškovi z Přerovska trest za odběr nelegálního lihu od Radka Březiny o rok na sedm let. Čtyřiapadesátiletý muž si během pěti let nechal dovézt od členů lihové mafie podle rozsudku nejméně 32 tisíc litrů lihu, škoda na daních byla vyčíslena na 8,5 milionu korun. Vyššího trestu se domáhal žalobce, Ryška naopak trestnou činnost popíral.
29. 10. 2020Aktualizováno29. 10. 2020, 15:12|

Promlčeno. Soud zastavil stíhání celníků v kauze lihové mafie

Stíhání tří celníků obžalovaných z nedbalého dohlížení na denaturaci lihu ve firmě Morávia-Chem zastavil Okresní soud ve Zlíně. Společnost ovládal hlavní organizátor rozsáhlých nelegálních obchodů s nezdaněným lihem Radek Březina. Za maření úkolu úřední osoby z nedbalosti hrozilo Ladislavu Smolíkovi, Petru Borovi a Zdeňku Kolínkovi až tříleté vězení a zákaz činnosti. Všichni vinu odmítli. Usnesení není pravomocné, žalobce si vzal lhůtu pro případnou stížnost.
28. 11. 2019Aktualizováno28. 11. 2019, 11:34|

V síti olomouckých celníků skončily dvě cisterny, byly plné lihu bez prokazatelného původu

Olomoučtí celníci zajistili na tahu mezi Olomoucí a Lipníkem nad Bečvou dvě cisterny s lihem bez prokazatelného původu. V obou případech šlo o třicet tisíc litrů. Cisterny měly polskou a maďarskou poznávací značku, informovala o tom ve čtvrtek mluvčí Celního úřadu pro Olomoucký kraj Marie Bortlová. Případný daňový únik zatím celníci nevyčíslili.
14. 11. 2019|

Chov psů dostane přísnější pravidla, rozhodli poslanci

Sněmovna podpořila zpřísnění pravidel pro chov psů. Lidé zřejmě budou muset veterinární správě hlásit chovy tří a více fen, štěňata také bude třeba očipovat. Zákonodárci ve středu zvolili posledního člena Rady ČTK, v níž nově usedne Angelika Bazalová. Poslanci měli také schvalovat vládní daňový balíček, který zahrnuje například zvýšení spotřební daně na líh a tabákové výrobky. Sněmovna se k tomu ale nedostala a balíček se bude schvalovat nejdřív v pátek, ve hře je i mimořádná schůze sněmovny 1. listopadu.
16. 10. 2019Aktualizováno16. 10. 2019, 19:40|
Interview ČT24

O vyšších daních pro banky se s námi Babiš bude muset začít bavit, vzkazuje Onderka

Vláda Andreje Babiše (ANO) hledá, kde vzít peníze na všechny své sliby a závazky. Menší koaliční strana ČSSD navrhuje zvýšit daně bankám. Hnutí ANO však slíbilo, že daně zvyšovat nebude. Premiér Babiš se ale se sociální demokracií bude muset o zvyšování daní pro banky začít bavit, nebo peníze přinést odjinud, řekl v pořadu Interview ČT statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka.
17. 4. 2019|