TÉMA

Petr Janda

Pořád se mě drží tvůrčí neklid, říká Petr Janda. Směje se čím dál raději

Jako dítě se Petr Janda učil hrát na housle, vyměnil je ale za kytaru a u té už zůstal. Téměř šedesát let hraje s kapelou Olympic. Že by ho jednou někdo nahradil, si představit neumí. „Nevím, jestli by to někdo převzal, jestli by mu to nebylo blbý, jestli by lidi chodili dál. Ale mě to baví, tak se mi ještě nesnažte vnuknout takové myšlenky,“ nemíní o muzikantském důchodu vůbec uvažovat. Naopak k letošním osmdesátinám si nadělil sólovou desku, na níž se obklopil mladými hudebníky. Pořád se ho drží „tvůrčí neklid“ a celoživotní optimismus, svěřil se v Interview ČT24 speciál, v němž se ohlédl za šesti dekádami Olympiku.
20. 9. 2022|

Asi se mi nebude chtít, přiznává osmdesátiletý Petr Janda sólovou novinkou

Petr Janda oslavil 2. května osmdesátiny. K narozeninám si nadělil novou sólovou desku, pojmenoval ji po titulní písni Asi se mi nebude chtít. Novinkou bere Janda na vědomí svůj věk a pouští se do bilancování, rozhodně ale prý tato deska nemá být odcházením.
4. 5. 2022|

Zemřel spoluzakladatel skupiny Olympic Pavel Chrastina. Bylo mu 81 let

Spoluzakladatel skupiny Olympic Pavel Chrastina v úterý zemřel ve věku 81 let. Chrastina spolu s Petrem Jandou vytvořili v Olympiku autorský tandem, je podepsán například pod hity Želva, Snad jsem to zavinil já, Dej mi víc své lásky nebo Krásná neznámá. Ve skupině působil v jeho nejslavnější éře v šedesátých letech i jako doprovodný zpěvák a hráč na baskytaru.
28. 12. 2021|

Ktož jsú boží bojovníci, ptali se husité i zpěvák z Bollywoodu. Jistebnický kancionál ale není jen jedna píseň

Ktož jsú boží bojovníci a zákona jeho… Úvodní slova husitského chorálu a pár dalších úryvků z něho jsou povědomé nejspíš každému, komu něco utkvělo z povinné školních docházky nebo je fanouškem Daniela Landy. Známá píseň je ale jen jednou z téměř čtyř stovek skladeb obsažených v Jistebnickém kancionálu. Jednu z nejvýznamnějších památek přinejmenším českého středověku zhudebnil nedávno částečně soubor Tiburtina Ensemble a loni začal poprvé vycházet její souhrnný přepis. Rukopis si pořád uchovává některá tajemství.
4. 5. 2021|

Roubenky doplnili sklem. Českou cenu za architekturu získalo sídlo firmy Lasvit

Hlavní cenu České ceny za architekturu získali Jiří Opočenský a Štěpán Valouch z ateliéru ov architekti za rekonstrukci a dostavbu sídla firmy Lasvit v Novém Boru. Autoři pro sklářskou firmu rekonstruovali několik tradičních severočeských dřevěných staveb z počátku 19. století a doplnili je dvěma novými objekty podobného tvaru, ale v jiných materiálech, z nichž jeden je skleněný. Mezi šesticí finalistů byla také revitalizace pražských náplavek, vinotéka, mateřská škola, rodinný dům a dílny pro zemědělské stroje.
23. 11. 2020|

Recenze: Album plné hledání. Pták Rosomák od Olympicu je lepší než slavná Želva

Druhé album Olympicu Pták Rosomák možná není tak oblíbené jako debutová Želva, představuje však vykročení novým směrem. Zdárné a nadějné. Album po padesáti letech od prvního vydání vychází v původním obalu se zrekonstruovaným zvukem a s originální vystřihovánkou od bývalého člena kapely, malíře Jana Antonína Pacáka.
2. 12. 2019|

Světový bigbeat a český humor. Po 50 letech se vrací album Pták Rosomák kapely Olympic

Padesát let od vydání se vrací Pták Rosomák skupiny Olympic. Album vychází v původním obalu se zrekonstruovaným zvukem a s originální vystřihovánkou od bývalého člena kapely, malíře Jana Antonína Pacáka. Deska vznikala v etapě přechodného kulturního uvolnění. Je ovlivněná érou Beatles a psychedelickou estetikou.
17. 10. 2019|

Sedmdesátiletý Jiří Korn. Cesta „zkušenýho vlka“ od Olympiku, Vondráčkové, Miss Moskvy až k muzikálu, sboru a rapu

Raz Zwei Three Quatre Cinque Six Sedmdesát. K životnímu jubileu se zpěvák Jiří Korn dopočítal přesně 17. května. Ohlížet se může za půlstoletím na hudební scéně, během něhož poznal, co je showbyznys. Předvedl sice i žádaný Ein Kessel Buntes, ale když se ocitl Tam u dvou cest, rád se někdy vydal tou neznámou, kde Karel nese asi čaj.
17. 5. 2019|

Opravené kobky na pražských náplavkách hledají nájemce

Praha hledá nájemce několika opravovaných kobek na náplavkách podél Vltavy, které dosud sloužily jako sklady. Hotovy by měly být na Hořejším nábřeží na konci května a na podskalské náplavce na konci června. Zejména podskalskou náplavku v sezoně navštěvují tisíce lidí.
10. 4. 2019|