TÉMA

Domácí zvíře

Psi mohou být vegany, stravu ale potřebují pečlivě vyváženou, zjistila studie

Současná doba je otevřená různým stylům stravování. Platí to nejen pro lidi, ale také pro domácí mazlíčky. Někteří chovatelé psů experimentují s vegetariánskou nebo veganskou stravou pro svá zvířata. Výzkum amerických vědců se podíval na to, jestli taková dieta může zvířatům prospívat.
4. 4. 2023|

Aujeszkyho choroba zabila v Česku už několik loveckých psů. Nakazili se zřejmě od černé zvěře

Už několik případů úhynu loveckých psů na Aujeszkyho chorobu potvrdili veterináři na západě a severu Čech. Podle nich se nakazili nejspíš během lovu od černé zvěře. Pro člověka infekce nebezpečná není. Divoká prasata jsou pouze přenašeči choroby, smrtelná je však pro řadu domácích a hospodářských zvířat.
26. 1. 2023|

Požáry ve Francii ohrožují domácí i divoká zvířata. Některá mají popáleniny

Domácí i divoká zvířata ve Francii trpí kvůli rozsáhlým lesním požárům na jihozápadě země. Zvířata uvěznily plameny nebo dým, řada jich nepřežila, některá plameny vyhnaly do vylidněných měst. O dopadech požárů v departementu Gironde okolo Bordeaux píše server stanice BFM TV. Situace v některých regionech na jihu Evropy se však začíná pomalu zlepšovat. Například evakuovaní obyvatelé španělské obce Cebreros se už mohli vrátit do svých domovů.
23. 7. 2022|

Válka tvrdě dopadla i na ně, mluvit o tom ale nemůžou. Speciální centra se na Ukrajině starají o zraněné psy

Jsou to oběti války, které neplní titulky novin. Svědkové konfliktu, kteří nemluví. Psi na Ukrajině nyní mají místo, které jim dává nový život a které jim ho také zachraňuje. O tom, co viděli nebo zažili, mluvit nemohou, přesto si nesou silné příběhy. V kyjevském centru nyní pečují nastálo asi o deset psů.
9. 7. 2022|

V okolí Prahy pokračuje pátrání po medvědovi. Viděli ho u Brandýsa, nad městem kroužil i vrtulník

V okolí Prahy i v neděli pokračovalo pátrání po medvědovi, který se hledá už od pátku. Svědek zvíře údajně v neděli viděl v Brandýse nad Labem-Staré Boleslavi. V okolí města dokonce létal i vrtulník s termovizí, doposud se ale žádné stopy po medvědovi najít nenašlo. Do akce se podle policejního mluvčího Pavla Truxy zapojili také místní myslivci.
16. 1. 2022Aktualizováno16. 1. 2022, 20:08|

Domácí psi a kočky mohou fungovat jako rezervoár koronaviru. Často se nakazí, varuje studie

Nemoc covid-19 se běžně vyskytuje také u psů a koček, kteří sdílejí domácnost s nakaženými lidmi, zjistila studie univerzity v nizozemském Utrechtu. Vědci otestovali 310 domácích zvířat z téměř dvou set domácností. Šest koček a psů mělo pozitivní výsledky PCR testů, dalších 54 zvířat mělo v těle protilátky.
4. 7. 2021|

Přehřátí může za horka postihnout i psy a kočky. S chlazením se to však nesmí přehánět, říká veterinářka

Tropické teploty, které v Česku panují v posledních dnech, představují velkou zátěž pro organismus, nejen pro lidský, ale i zvířecí. Češi chovají zejména psy nebo kočky, oblíbení jsou však i zakrslí králíci nebo morčata. Všem těmto zvířatům je nutné v horkém počasí věnovat zvýšenou pozornost. Pokud dojde k přehřátí, je nutné zvířata i chladit, v žádném případě však ne házením do studené vody, upozorňují veterináři.
31. 7. 2020Aktualizováno31. 7. 2020, 13:28|

Kvůli přemnoženým hlodavcům přibývá zmijí. Nebezpečí hrozí lidem a hlavně domácím zvířatům

V Česku přibývá zmijí. Podle odborníků to může být i kvůli přemnoženým hlodavcům, kteří tvoří velkou část potravy těchto plazů. Obezřetní by měli být starší nebo nemocní lidé, alergici a také malé děti. Kromě lidí jsou však v ohrožení také psi. Veterináři v posledních dnech hlásí výrazný nárůst případů, největší nebezpečí hrozí malým plemenům.
27. 8. 2019|

„Odsuzují své psy k smrti.“ Odpírači očkování se zaměřili i na domácí zvířata

Deník Guardian přinesl rozhovor s australským veterinářem Samem Kovacem. Expert v něm upozornil na stále větší množství lidí, kteří se ho při očkování domácích mazlíčků ptají, jestli se pak jejich zvířata nestanou autisty.
8. 4. 2019|