TÉMA

Evropský hospodářský prostor

Prezidentská milost Balákovi byla nepřijatelná, shodli se senátoři. K abdikaci ale Zemana nevyzvali

Horní parlamentní komora označila během středečního jednání za nepřijatelné omilostnění šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka prezidentem Milošem Zemanem. Senátoři schválili usnesení odsuzující masakr v Buči, odmítli ale návrh, podle něhož by se čeští dobrovolníci mohli zapojit do bojů na Ukrajině na základě vládní výjimky. Rozhodli také o uzákonění Dne národního vzdoru a Dne odchodu okupačních vojsk.
6. 4. 2022Aktualizováno6. 4. 2022, 19:30|

Případů tuberkulózy přibude, varuje ECDC. Šíření v Evropě se experti neobávají

Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) očekává, že kvůli krizi na Ukrajině bude přibývat případů tuberkulózy – pro země Evropské unie by to ale nemělo představovat větší problém, uvedla v rozhovoru pro Českou televizi Marieke van der Werfová, která v ECDC vede právě program tuberkulózy.
31. 3. 2022|

Pandemie ve světě: Německo zpřísní podmínky pro neočkované, Británie schválila lék proti covidu

Německo dál zpřísní regulační opatření pro neočkované. Slovensko poprvé od března zaznamenalo trojciferný přírůstek úmrtí na covid-19. Británie schválila lék proti covidu-19, podle výrobce funguje i proti variantě omikron, která může během několika měsíců představovat více než polovinu všech případů nákazy v Evropě. USA zpřísní podmínky pro turisty, test před odletem nesmí být starší než den.
2. 12. 2021Aktualizováno2. 12. 2021, 16:33|

Na 197 milionů vakcín připadá 321 problémů se srdcem. Evropské úřady dál doporučují očkovat proti covidu

V pátek oznámila Evropská agentura pro léčivé přípravky, že s mRNA vakcínami je spojený velmi výjimečně výskyt dvou zdravotních problémů – myokarditidy (zánětu srdečního svalu) a perikarditidy (zánětu membrány kolem srdce).
12. 7. 2021|

Zvýšení daně u cigaret a stravenkový paušál. Ministerstvo financí připravilo daňový balíček

Spotřební daň u tabáku a cigaret by měla v letech 2021 až 2023 růst zhruba o pět procent ročně. Zároveň by měl být od příštího roku zaveden jako alternativa ke stravenkám takzvaný stravenkový paušál. Obce by také měly mít nově možnost stanovovat místní koeficient u daně z nemovitých věcí jen pro jednotlivé části obce. Počítá s tím daňový balíček pro rok 2021, který předložilo ministerstvo financí (MF) vládě. Návrh je k dispozici na vládních internetových stránkách.
27. 5. 2020Aktualizováno27. 5. 2020, 15:14|

Soud EU nařídil Polsku zastavit disciplinární komoru, která trestá soudce. Akt uzurpace, zní z Varšavy

Soudní dvůr Evropské unie nařídil Polsku pozastavit činnost nové disciplinární komory nejvyššího soudu. Nejvyšší unijní justiční instance tak vyhověla žádosti Evropské komise, aby ve věci vydala předběžné opatření. Zástupci polské vlády nařízení kritizují a mluví o uzurpaci suverenity, právní experti rozhodnutí vidí jako krok k nápravě bezpráví. Soudci již v listopadu vyzvali polský nejvyšší soud, aby prověřil nezávislost svého disciplinárního orgánu na politické moci.
8. 4. 2020Aktualizováno8. 4. 2020, 15:34|

Evropě hrozí, že kapacity zdravotnictví nebudou stačit, varuje agentura

Omezení šíření nového typu koronaviru na „lokální epidemie“ už není v evropském kontextu dosažitelné, Evropská unie a Británie rychle směřují do stavu, kdy se bude nemoc COVID-19 stabilně šířit ve všech regionech. Takto situaci hodnotí Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC). Vidí vysoké riziko toho, že potřeby v příštích týdnech přesáhnou kapacitu systémů zdravotní péče, a doporučuje omezení kontaktu mezi obyvateli či jejich informování o „závažnosti COVID-19“.
12. 3. 2020|
Brexit

Britští poslanci odmítli další čtyři varianty brexitu. Celní unie neprošla o pouhé tři hlasy

Britští poslanci se po sérii negativních stanovisek z minulého týdne pokoušeli opět najít shodu na některé z variant odchodu Velké Británie z Evropské unie. Hlasovali celkem o čtyřech návrzích, všechny ale odmítli. Mezi alternativami k vládní dohodě byla trvalá celní unie s EU, která neprošla o pouhé tři hlasy, vazby v „norském stylu“, nové referendum i zajištění, že nedojde na tvrdý odchod – včetně zastavení brexitu. Návrhy nejsou pro vládu závazné.
1. 4. 2019Aktualizováno1. 4. 2019, 23:23|