TÉMA

Středoevropský letní čas

Letní čas bude začínat a zase končit dalších pět let, vyplývá z návrhu zveřejněného vládou

Přirozený středoevropský čas a letní čas se budou nejspíše pravidelně střídat dalších pět let. Evropská unie původně počítala s ukončením každoročních posunů, ale členské státy se nedohodly, čím by se chtěly dál řídit. Nakonec přišel návrh nařízení, podle kterého se bude letní čas zavádět vždy od konce března do konce října do roku 2026. Podklady zveřejnila vláda.
21. 7. 2021|

V noci začne platit letní čas. Konec posunů se odkládá, mnozí vědci jej považují za žádoucí

Ve 2:00 v noci na neděli začne platit letní čas. Ručičky hodin se tedy posunou o hodinu vpřed na 3:00, takže ráno bude světlo o hodinu kratší dobu a večer o hodinu déle. Bezprostřední dopady na život v Česku budou letos minimální, v noci platí zákaz vycházení. Přípravy Evropské unie na zrušení každoročního střídání času poněkud utichly kvůli koronavirové krizi, stále se s ním ale počítá. Otázkou pro odborníky i politiky zůstává, který čas zachovat.
27. 3. 2021Aktualizováno27. 3. 2021, 16:30|

Změna času tentokrát na noční vlaky nedopadne, všechny jsou zrušeny. Letní čas ale začíná

V noci na neděli začne platit letní čas. Noc bude o hodinu kratší, ve dvě hodiny středoevropského času náhle budou tři hodiny středoevropského letního času. Vzhledem k trvajícímu utlumení veřejného života bude bezprostřední dopad menší – například nejezdí noční vlaky, které obvykle bývají kvůli posunu času zpožděné. Přesto, nebo snad proto je ale potřeba dát pozor na to, že je o hodinu více a vzít to v úvahu také v pondělí při cestě do práce.
27. 3. 2020|

Pětadvacetihodinová neděle je tu, některé noční autobusy mohou ujet. Končí letní čas, ale ne naposledy

Léto skončilo z pohledu meteorologů i astronomů, ale nikoli ještě z pohledu časového. Letní čas přestane platit až v noci na neděli. Volný den bude pětadvacetihodinový, protože se ve 3:00 středoevropského letního času ručičky vrátí na 2:00 středoevropského času. Počítat s tím musí například cestující ve veřejné dopravě.
26. 10. 2019Aktualizováno26. 10. 2019, 20:08|

Který čas si nechat, až skončí střídání? Více lidí chce celý rok letní, odborníci před tím varují

Změna času, která čeká Česko i celou Evropskou unii v noci na neděli, není populární. Sociologové se o tom znovu ujistili v průzkumu, který provedla agentura STEM/MARK a jeho výsledky představila na workshopu ministerstva dopravy ke každoročnímu střídání času. Většina lidí je pro zrušení střídání i při zvážení všech souvisejících rizik a – navzdory zkušenostem například z Ruska – by větší část dotázaných uvítala, kdyby celoročně platil letní čas.
25. 10. 2019|

Druhá se mění na třetí. Česko v noci vstupuje do letního času

V noci na neděli začíná v Česku platit středoevropský letní čas. Časomíry se ve dvě ráno posunou o šedesát minut kupředu, a noc tak bude o hodinu kratší. Zpět ke standardnímu středoevropskému času se Češi vrátí 27. října. Podle nedávného rozhodnutí Evropského parlamentu by pak povinné střídání standardního a letního času mělo skončit v roce 2021.
30. 3. 2019|