TÉMA

Herta Müllerová

Demokracie je znuděná svobodou, obává se nobelistka Herta Müllerová. Čtyřicet let varuje před diktaturami

O svobodě a diktaturách, exilu a vlasti píše nositelka Nobelovy ceny za literaturu Herta Müllerová. Tato témata jsou součástí osobního příběhu spisovatelky, která se před sedmdesáti lety narodila v německy hovořící menšině v rumunském Banátu. Před totalitním vývojem v Německu varuje i nyní. „Lidé zavírají oči před problémy světa, jako je Putinova válka nebo změna klimatu či ekonomická závislost, a díky zamlžování a provokacím věří politickým pohádkám,“ obává se. Vadí jí v té souvislosti neznalost opakující se historie.
18. 8. 2023|

V roce '89 jsme si mysleli, že svoboda bude posilovat, ale vývoj se obrátil zpět, říká nobelistka Müllerová

Pražský veletrh Svět knihy hostí německou spisovatelku rumunského původu a držitelku Nobelovy ceny Hertu Müllerovou. Ve svém díle vychází především ze zkušeností z mládí stráveného v komunistickém Rumunsku. Jejím dlouholetým tématem je útlak menšin a šikana obyvatel v diktaturách. V Praze chce připomenout, že její knihy zůstávají i v současnosti alarmujícím způsobem aktuální. Rozhovor s ní vedl Jakub Anděl.
11. 5. 2019|

Začíná Svět knihy. Do jeho paměti se v Praze zapíší Llosa, Müllerová i Jodorowsky

Hosté z téměř čtyřiceti zemí a regionů se od 9. do 12. května setkají s českými čtenáři na mezinárodním knižním veletrhu a literárním festivalu Svět knihy Praha. Hlavním tématem pětadvacátého ročníku jsou paměť a vzpomínky. Regionálně se zaměřuje především na tvorbu zemí Latinské Ameriky, kterou mimo jiné zastupuje nobelista Mario Vargas Llosa. K letošním literárním hvězdám se počítá také Herta Müllerová a Alejandro Jodorowsky. Tvorbu dalších autorů navíc 9. května přiblíží Noc literatury.
9. 5. 2019|

Na Světě knihy se setkají dva nobelisté: K Mariovi Vargasu Llosovi se přidá Herta Müllerová

Svět knihy Praha přivítá na letošním, pětadvacátém ročníku dva držitele Nobelovy ceny za literaturu. Už dříve pořadatelé oznámili, že na pozvání tohoto knižního veletrhu a literárního festivalu přijede poprvé do Česka Mario Vargas Llosa. Nově oznámeným hostem je představitelka německé literatury Herta Müllerová. Oba se s českými čtenáři setkají také při společné debatě.
28. 3. 2019|