TÉMA

Svinov

Ostrava koupí zchátralou historickou sýpku v centru Svinova. Využití bude teprve hledat

Ostrava odkoupí historickou sýpku v městském obvodu Svinov. Jedná se o třetí nejstarší budovu ve městě, která reprezentuje dobu před vznikem průmyslu na Ostravsku. Za sýpku a sousední pozemek dá město zhruba dva miliony korun.
29. 3. 2024|

Při srážce auta a vlaku na přejezdu v Ostravě zemřely dvě děti

Po dopolední srážce vlaku s osobním autem na přejezdu v Ostravě-Třebovicích zemřely dvě děti, které jely v autě. Na místě zasahovali policisté a hasiči. Provoz na trati mezi Opavou a Ostravou byl kvůli nehodě déle než čtyři hodiny přerušený.
21. 1. 2023Aktualizováno21. 1. 2023, 18:19|

Správa železnic představila projekt modernizace ostravského uzlu. Peníze na investici ale nemá jisté

Správa železnic (SŽ) představila podobu modernizace železničního uzlu Ostrava. Zahrnuje přestavbu několika nádraží, budování dalších kolejí kvůli zkapacitnění trati a také lepší a kvalitnější zázemí pro nákladní dopravu. Investice přijde na minimálně 25 miliard korun. Pokud se podaří zajistit finance, stavět by se mohlo začít za tři roky.
19. 7. 2022|

V Ostravě začala velká uzavírka, most přes Odru se bude opravovat déle než rok

V Ostravě začala další velká dopravní uzavírka. Déle než rok se bude rekonstruovat most přes řeku Odru v Opavské ulici. Konstrukce je ve velmi špatném stavu a čeká ji kompletní oprava. Řidiči musejí počítat s omezením.
15. 7. 2021|

Moravskoslezský kraj připouští splavnění části Odry. Olomoucký nechce kanál tří moří vůbec

Zástupci Moravskoslezského kraje jednali s ministerstvem dopravy a Ředitelstvím vodních cest o splavnění Odry od Svinova do polského města Koźle. Vedení kraje připouští, že by souhlasilo se splavněním řeky v tomto úseku, ale jen za určitých podmínek. Přístav například nemá být v zastavěné části Mariánských Hor a Svinova a stavba nesmí narušit vzácné oderské meandry. Rada Olomouckého kraje v pondělí vyslovila celkový nesouhlas se stavbou kanálu Dunaj-Odra-Labe, který by měl vést i přes jeho území.
30. 11. 2020Aktualizováno30. 11. 2020, 21:42|

Vláda uvolnila 150 milionů na vakcíny a schválila přípravu kanálu Dunaj–⁠Odra–⁠Labe

Vláda uvolnila 150 milionů korun na nákup tří milionů vakcín proti koronaviru nasmlouvaných Evropskou unií. První dodávka by měla přijít před koncem roku. Ministři projednali materiál, podle kterého začnou přípravy první části vodního koridoru Dunaj–⁠Odra–⁠Labe. Ministerstvo dopravy navrhlo zahájit přípravu úseku na Odře mezi Ostravou a polskými hranicemi zhruba za 15 miliard korun. Opozice i ekologické organizace záměr ostře kritizují. Původně se měla vláda věnovat i rozpočtu, na program se ale tento bod dostal omylem.
5. 10. 2020Aktualizováno5. 10. 2020, 21:31|

Dokončení prodloužené Rudné zvýšilo podle místních hluk, radnice chce nové měření

Část obyvatel Ostravy, zejména těch z městské části Svinov, si stěžuje na hluk vozidel, která projíždí Rudnou ulicí. Místní už zhruba dvacet let bojují za to, aby se kolem rušné silnice postavila protihluková stěna, jednání s úřady nebo petice zatím ale nepomohly. Situace se podle místních navíc výrazně zhrošila poté, co Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dokončilo poslední úsek prodloužené Rudné.
24. 1. 2020|

Vysokorychlostní spojení Brno–Ostrava bude do roku 2030, plánuje SŽDC. Vlaky pojedou tři čtvrtě hodiny

Během jedenácti let by mělo být kompletní vysokorychlostní železniční spojení Brna s Ostravou. Správa železniční dopravní cesty chce mít do roku 2030 hotovou novou trať z Prosenic u Přerova do Ostravy, která naváže na zmodernizovanou trať Brno–Přerov. Půjde nejspíše o první dokončený delší vysokorychlostní úsek v Česku
13. 11. 2019|

Doprava v jižní části Ostravy se ještě více zkomplikuje. Pro auta se úplně zavřou výškovické mosty

Dopravu v jižní části Ostravy od úterý 4. června výrazně zkomplikuje další fáze přestavby mostů v rušné Výškovické ulici v Zábřehu. Doprava je tam výrazně omezená už od loňského března, teď se však mosty pro auta uzavřou úplně. Oprava Výškovické ulice a mostů byla nutná kvůli jejich kritickému stavu.
3. 6. 2019|

Ničí fasády domů a přenáší nemoci. Ostrava chystá odchyt přemnožených holubů

Ostrava chystá odchyt přemnožených holubů a jejich následné usmrcení. Vedení města to zdůvodňuje tím, že ptáci mohou přenášet nebezpečné nemoci, a navíc svým trusem poškozují památky a fasády domů. Ještě letos by radnice chtěla do speciálních klecí odchytit zhruba sedm stovek holubů.
25. 4. 2019|

Těžký rok pro ostravskou dopravu. Zkomplikuje se i cesta z Poruby do centra

Dopravu v Ostravě od pondělí komplikují další uzavírky. Na devět měsíců se omezil provoz v Opavské ulici a zároveň i na mostech ve Svinově. V obou případech se jedná jenom o částečnou uzavírku. Největší problémy se ale čekají právě na Opavské ulici, kde oprava zkomplikuje cestu z Poruby do centra.
25. 3. 2019|