TÉMA

Porážka

Švédská premiérka Anderssonová uznala porážku a odstoupí. Vládu bude sestavovat pravice

Švédská sociálnědemokratická premiérka Magdalena Anderssonová uznala porážku v nedělních parlamentních volbách a oznámila, že podá demisi. Vítězný blok čtyř pravicových stran, včetně nacionalisticky populistických Švédských demokratů, dostane podle agentury Reuters jako první příležitost sestavit novou vládu.
14. 9. 2022|

Z premianta na konec fronty. Gruzie sešla z reformní cesty, změně kurzu brání „uchvácený stát“

„Gruzie byla vždy lídrem mezi východoevropskými zeměmi,“ prohlásil v červnu „bez přehánění“ premiér země Irakli Garibašvili. Tbilisi splnilo domácí úkoly ohledně přistoupení k Evropské unii a nyní je na tahu Brusel, dodal s odkazem na očekávané rozhodnutí o udělení kandidátského statusu. Unie to ale viděla jinak a Tbilisi se muselo spokojit jen s tím, že sedmadvacítka uznala jeho evropskou perspektivu. Gruzie sice dříve platila mezi zájemci o členství v EU za tahouna reforem, od nich se ale odklonila směrem ke zneužívání moci a systémové politické korupci.
15. 8. 2022|

Johnsonovi konzervativci ve volbách ztratili obvod, který drželi skoro dvě stě let

Vládnoucí konzervativci britského premiéra Borise Johnsona překvapivě prohráli v doplňovacích volbách do Dolní sněmovny v anglickém North Shropshiru. Tam jejich kandidáti vítězili v posledních skoro dvou stech letech, informuje na svých internetových stránkách britská BBC. Pro Johnsona znamená tato porážka další ze série neúspěchů a skandálů, které v posledních dnech ohrožují jeho pozici. Premiér prohlásil, že za volební porážku přebírá plnou osobní odpovědnost.
17. 12. 2021Aktualizováno17. 12. 2021, 14:38|

Babiš nevyužije dva pokusy na sestavení vlády, které mu slíbil Zeman. Vojtěch má skončit 1. listopadu

Dosavadní premiér a předseda ANO Andrej Babiš uvedl, že mu prezident Miloš Zeman minulou neděli slíbil dát dva pokusy na sestavení nové vlády. Šéf ANO je ale nevyužije, aby vláda opozičních koalic mohla být ustavena do Vánoc, protože chce mít klidné vánoční svátky. Babiš to řekl ve svém pořadu Čau lidi. Zmínil rovněž, že se domluvil s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO), že 1. listopadu skončí. Vyzval také možného kandidáta na nového ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09), aby resort převzal. „Vážně, může to 1. 11. převzít,“ uvedl premiér v SMS pro ČT.
17. 10. 2021Aktualizováno17. 10. 2021, 23:23|

Exodus z Afghánistánu kopíruje vietnamský scénář, myslí si experti

Válka západních spojenců v Afghánistánu patří minulosti. Exodus těch, kdo se nechtějí nebo se nebudou moci srovnat s novým režimem, ale nekončí. Proud uprchlíků do sousedních zemí, jako je Pákistán nebo Írán, které už hostí miliony Afghánců, může dokonce sílit. Tak jako po skončení války ve Vietnamu v roce 1975.
2. 9. 2021|

Policie zadržela a odvezla asi dvacet aktivistů, kteří ráno zablokovali jatka v Mirovicích

Policie v úterý dopoledne odpoutala z řetězů protestující před jatky v Mirovicích na Písecku. Aktivisté podle policistů nevyslyšeli opakované výzvy k opuštění prostoru. Zhruba dvacítku účastníků akce odvezla policejní auta, zákrok se obešel bez zranění. Skupina hlásící se k hnutí za osvobození zvířat se ráno přivázala ke vchodu do jatek, chtěla tím bránit provozu areálu.
31. 8. 2021|

Trump řekl, že opustí Bílý dům, pokud volitelé zvolí Bidena

Americký prezident Donald Trump prohlásil, že opustí Bílý dům, pokud sbor volitelů zvolí novým prezidentem demokrata Joea Bidena. Informovala o tom agentura Reuters, podle které je to zatím nejbližší výrok k uznání porážky, jaký dosluhující prezident po volbách pronesl. Soud ve Filadelfii také v pátek zamítl odvolání Trumpovy kampaně, která požadovala blokaci uzavření výsledků voleb v Pensylvánii.
27. 11. 2020Aktualizováno27. 11. 2020, 23:07|

Sankce za neočipovaného psa vzrostla na 50 tisíc korun

Od středy se zvyšuje pokuta za neočipovaného psa z 20 tisíc na 50 tisíc korun. V účinnost vstupuje novela veterinárního zákona, která změnu přinesla. Čipování je povinné od začátku roku, veterináři ale již evidují několik podnětů, kterými se budou zabývat. Žádné pokuty zatím za neočipování neuložili. Až do roku 2022 navíc nebude fungovat centrální registr psů, ve kterém by byly informace z čipů sjednocené.
15. 1. 2020Aktualizováno15. 1. 2020, 17:21|
Islámský stát

SDF: Chalífát padl. Islámský stát byl poražen i ve své poslední baště

Islámský stát byl poražen na posledním zbytku svého území v Baghúz na východě Sýrie. S odvoláním na vyjádření mluvčího arabsko-kurdské koalice SDF podporované Spojenými státy Mustafy Bálího o tom informovala agentura Reuters. Vítězství SDF znamená podle mluvčího definitivní konec samozvaného chalífátu, který kdysi zabíral třetinu Sýrie a Iráku.
23. 3. 2019Aktualizováno23. 3. 2019, 17:13|