TÉMA

Arnold Schwarzenegger

Sylvester Stallone se považuje za „posledního dinosaura“ akčních filmů

Mezinárodní filmový festival v Torontu uvedl ve světové premiéře životopisný dokument Sly. Hvězda akčních snímků Sylvester Stallone se v něm ohlíží za svým životem i půlstoletou kariérou. Dokument osobně do Toronta doprovodil.
19. 9. 2023|

V novém Predátorovi se mimozemskému monstru postaví bojovnice z kmene Komančů

Na streamovací platformy přibude tento týden nejnovější příspěvek do filmové série Predátor, s podtitulem Kořist. Mimozemskému lovci se tentokrát postaví kmen severoamerických indiánů. Letos je to pětatřicet let, co se dnes už kultovní Predátor poprvé objevil na plátnech kin.
3. 8. 2022|

Kalifornie míří k volebním urnám, guvernér Newsom čelí odvolání

V nejlidnatějším americkém státě vrcholí kampaň před referendem o odvolání guvernéra. Voliči v Kalifornii v úterý rozhodují o tom, zda v čele regionální vlády zůstane demokrat Gavin Newsom, nebo zda jeho úřadování skončí po necelých třech letech. Nejnovější průzkumy pro Newsoma vyznívají příznivě. Podporuje jej i americký prezident Joe Biden. Deník The New York Times si všímá, že republikánský tábor podobně jako při loňských celostátních volbách znovu šíří nepodložená tvrzení o podvádění při volbách. Odvolávání politiků občany je součástí legislativy některých států USA již přes sto let.
14. 9. 2021|

Je mu téměř devadesát let. V českém překladu vychází počátky Barbara Conana

I po téměř devadesáti letech patří k vládcům fantastické literatury. Úvodní romány o Barbaru Conanovi teď vychází v revidovaném českém překladu, postava vytvořená v 30. letech Robertem E. Howardem žije ale také v komiksových adaptacích. Proč je legendární válečník tak populární?
2. 8. 2021|

Recenze: Další resuscitace umírající série. Terminátor marně vytahuje původní Sarah Connorovou

Když terminátor s tváří Arnolda Schwarzeneggera začínal v roce 1984, byl postrachem. Z někdejší hrozby se ale postupem let stal směšný paňáca účinkující v jedné z nejchaotičtějších filmových sérií. Nový snímek s podtitulem Temný osud slibuje prostřednictvím návratu Jamese Camerona (byť primárně na pozici producenta), že se zbloudilý Terminátor dočkal spásy. Ovšem sledování mexické variace na Terminátora nic takového nenabízí.
31. 10. 2019|

Kalifornie zavedla moratorium na trest smrti. Neměli bychom zabíjet, jsme lepší než vrazi, říká guvernér

Kalifornský guvernér Gavin Newsom uvalil moratorium na tresty smrti. Podle něj odporují základním lidským hodnotám, a kdyby jeho stát zabíjel odsouzené, nemohl by prý v klidu spát. Vyhlášené moratorium doplnila i likvidace vybavení, které k popravám sloužilo. Rozhodnutí guvernéra Newsoma kritizuje nejen prezident Donald Trump, ale i pozůstalí po obětech činů, za které měli pachatelé zemřít.
15. 3. 2019|