TÉMA

Arabské moře

Oceán u hladiny nebyl nikdy v dějinách měření teplejší

Letošní teplota oceánů překvapuje meteorology i klimatology. Vyšší totiž ještě od začátku měření nebyla – a to se očekává, že hlavní vlna oceánských veder teprve přijde.
2. 6. 2023|

Na Omán udeřil cyklon Shaheen a způsobil rozsáhlé škody. Je i varováním pro budoucnost Perského zálivu

Omán zasáhl silný cyklon. Za den napršelo třikrát víc vody než za celý rok. Vyžádal si podle informací BBC několik lidských životů a způsobil značné škody.
4. 10. 2021|

Když jsou vlny na nebi. Seznamte se s Kelvin-Helmholtzovými oblaky

Když se na obloze objeví charakteristické mráčky, které připomínají mořské vlny, kadeře nebo krajky, je to signál, že se díváte na Kelvin-Helmholtzovy oblaky.
23. 1. 2021|

Americký jaderný kolos vyčkává v Arabském moři. Vojáci se připravují na všechny scénáře vývoje

V Arabském moři se už pár týdnů pohybuje úderná skupina v čele s americkou letadlovou lodí USS Abraham Lincoln. Zatímco napětí mezi USA a Íránem se nedaří zcela uhasit, z plavidla startují denně stovky cvičných či hlídkových letů. Na palubu kolosu na jaderný pohon se vejdou desítky letadel a tisíce lidí, kteří teď vyčkávají, jak se situace vyvine. A snaží se nevyprovokovat protistranu.
5. 6. 2019|

Přesun tisíců vojáků i lodí. Pentagon zvažuje reakci na íránskou hrozbu, Trumpa čeká obtížná volba

Do oblasti Blízkého východu by kvůli napětí kolem Íránu mohlo zamířit dalších až deset tisíc amerických vojáků. Pentagon se chystá plán předložit prezidentu Donaldu Trumpovi. Podle zdrojů AP se mluví i o dalších systémech protiraketové obrany Patriot a lodích. Duchovní vůdce Íránu ajatolláh Alí Chameneí mezitím poprvé otevřeně kritizoval prezidenta a ministra zahraničí za to, jak uvedli do praxe jadernou dohodu.
23. 5. 2019|

Jestli se pustíte do boje, bude to znamenat konec Íránu, vzkázal Trump

Americký prezident Donald Trump na Twitteru pohrozil Íránu zničením, pokud se bude snažit bojovat s USA. Stupňuje tak obavy z možného ozbrojeného konfliktu v době stoupajícího napětí mezi oběma zeměmi. Washington obvinil Írán z ohrožování amerických vojáků a zájmů Spojených států. Teherán na druhé straně označil kroky USA za „psychologickou válku“ a „politické hry“.
20. 5. 2019Aktualizováno20. 5. 2019, 16:10|

Vymřením je ohroženo mnohem víc žraloků, než si vědci mysleli. Asie má chuť na jejich ploutve

Lidská touha po kulinárních zážitcích vede k vymírání žraloků mako i dalších známých velkých druhů žraloků. Uvádí to nová zpráva  Shark Specialist Group při Mezinárodním svazu ochrany přírody. Přírodovědci vyhodnocovali stav 58 žraločích druhů, 17 z nich podle zprávy hrozí vymření.
25. 3. 2019|

Solná poušť v Indii je lákadlem pro turisty a tvrdou dřinou pro místní dělníky

Rovina, kam jen oko dohlédne. Indická solná poušť Kutch, která se rozléhá na ploše 7500 kilometrů čtverečních, přitahuje turisty z celého světa. Nehostinná krajina má ale i své stinné stránky, hlavně pro místní obyvatele. Ti se často živí těžbou soli v extrémních podmínkách, které se podepisují na jejich zdraví.
6. 3. 2019|