TÉMA

Ovlivňování svědků

Šéf českého tenisu Kaderka zůstává ve vazbě, soud zamítl jeho stížnost

Prezident Českého tenisového svazu (ČTS) Ivo Kaderka zůstane ve vazbě, kde je od konce února kvůli tomu, aby případně nemohl ovlivňovat svědky v kauze podvodů se sportovními dotacemi. Pražský městský soud ve čtvrtek zamítl Kaderkovu stížnost, oznámil funkcionářův advokát Michal Sýkora před pankráckou věznicí, kam si přijel ověřit, zda jeho klient nebude propuštěn na svobodu.
11. 4. 2024|

Soud potvrdil bývalé manželce Radka Březiny čtyři roky vězení za ovlivňování svědků

Za ovlivňování svědků v kauze lihové mafie potvrdil olomoucký vrchní soud bývalé manželce Radka Březiny Stanislavě Kudlejové čtyři roky vězení. Pravomocný je nyní také trest ve výši 3,5 roku pro bývalého ředitele Morávia-Chemu Radovana Dalajku a podmíněný trest pro Martina Kalakaje. Brněnský soud původně v tomto případě potrestal osm lidí, u dvou byl už rozsudek pravomocný a u tří, včetně Radka Březiny, vrchní soud nedávno v neveřejném jednání zastavil trestní stíhání. Žalobci však proti tomuto rozhodnutí chtějí podat dovolání.
2. 2. 2023Aktualizováno2. 2. 2023, 12:46|

Nejvyšší soud přerušil trest třem lidem ze Zadehovy kauzy, o dovolání ale nerozhodl

Nejvyšší soud propustil z vězení tři lidi odsouzené kvůli ovlivňování svědků kolem podnikatele Shahrama Zadeha. Upozornil na to web Seznam Zprávy, informaci potvrdil mluvčí soudu. Ve čtvrtek odpoledne trojice, které soud přerušil trest, opustila vězení.
17. 12. 2020|

Ministryně Benešová podala stížnost ve prospěch Zadeha. Usiluje o nové projednání v případu ovlivňování svědků

Stížnost pro porušení zákona v případu ovlivňování svědků kolem podnikatele íránského původu Shahrama Zadeha podala ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) k Nejvyššímu soudu. Je ve prospěch všech šesti odsouzených. Vyplývá to z dokumentu zveřejněného na webu resortu. Stížnost směřuje proti rozsudku brněnského krajského soudu, který Zadehovi a dalším loni v této věci zpřísnil tresty. Benešová ve stížnosti navrhuje rozsudek zrušit a krajskému soudu nařídit, aby věc znovu projednal a rozhodl.
2. 9. 2020|

Ústavní soud odmítl stížnost podnikatele Zadeha. Vadila mu délka řízení i vazba

Ústavní soud (ÚS) odmítl další obsáhlou stížnost podnikatele Shahrama Abdullaha Zadeha. Směřovala zejména proti trvající vazbě, zpochybňovala práci justice a poukazovala na údajně nepřiměřenou délku řízení. Ústavní soudci ale upozornili na to, že kromě složitosti Zadehových kauz se na délce stíhání a vazby podepsal také Zadehův přístup a strategie obhajoby.
11. 3. 2019|

Podnikatel Zadeh dostal 3,5 roku vězení za ovlivňování svědků. Verdikt v jeho hlavní kauze ještě nepadl

Městský soud v Brně poslal Shahrama Abdullaha Zadeha na 3,5 roku do věznice s ostrahou za ovlivňování svědků v kauze daňových úniků při prodeji pohonných hmot, v níž je hlavním obviněným. Soud také rozhodl o propadnutí části Zadehova majetku v hodnotě statisíců korun. Ostatní obžalovaní dostali podmíněné tresty. Všichni se mohou odvolat do osmi dnů od doručení rozsudku. Soud také zrušil Zadehovi vazbu, avšak vzhledem k tomu, že se státní zástupce na místě odvolal v neprospěch odsouzených, zůstane v ní až do rozhodnutí krajského soudu.
5. 3. 2019|