TÉMA

Kim Ir-sen

„Na veřejné popravě nesmíte plakat.“ Spisovatelka Špitálníková přiblížila v Hyde Parku Civilizace život v KLDR

„Naučila jsem se nesoudit, dívat se optikou lidí, kteří se narodí v totalitním režimu. A morálka není vrozená, ale naučená.“ To jsou hlavní zkušenosti, které dal pobyt v Severní Koreji spisovatelce Nině Špitálníkové. V Hyde Parku Civilizace popsala, jak každodenní realita v tomto komunistickém režimu vypadá a jak se tam žije obyčejným lidem.
11. 3. 2024|

Japonsko se obává „dunění ruských vojenských bot“ na Kurilech

Japonci se dívají se znepokojením na intenzivní vojenské aktivity Ruska na Kurilských ostrovech a v Japonském moři. Moskva v oblasti pořádá již třetí vojenské cvičení za méně než měsíc a cílem je zřejmě Japonsko odstrašit od zpřísněním protiruských sankcí, uvedla v pátek francouzská stanice RFI.
15. 4. 2022|

Připomínka narození Kim Čong-ila se v KLDR odehrála bez přehlídky a mimo hlavní město

Severní Korea si v úterý koncertem, ohňostrojem a slavnostním obřadem připomněla osmdesáté výročí narození zesnulého vůdce Kim Čong-ila. Ceremonie na počest svého otce se zúčastnil i nynější nejvyšší představitel země Kim Čong-un. Při podobných výročích KLDR často pořádá vojenské přehlídky nebo testy vyspělých zbraní, to se ale tentokrát nestalo, napsala agentura Reuters.
16. 2. 2022|

Severokorejci si připomínají smrt Kim Čong-ila. Drží povinně smutek a nosí květiny k sochám vůdců

Totalitní Severní Korea si připomíná desáté výročí úmrtí Kim Čong-ila. Jeho syn Kim Čong-un, který se po něm chopil vlády jako nezkušený mladík, se snaží zemi vyvést z prohlubujících se ekonomických potíží. Do nich se KLDR dostala následkem mezinárodních sankcí a pandemie. Státní média u příležitosti výročí obyvatelstvo vyzvala, aby dalo současnému vládci najevo loajalitu a podporu. Severokorejci dodržují povinný rituál a přinášejí květiny k sochám vůdců.
18. 12. 2021|

Kim připravuje Severokorejce na hladomor. Ekonomiku KLDR drtí sankce, příroda i koronavirus

Severokorejský vůdce Kim Čong-un ve svém projevu na sjezdu vládnoucí Korejské strany práce vyzval občany, aby se připravili na velké ekonomické problémy. Ty přirovnal k hladomoru z 90. let minulého století, který si tehdy vyžádal statisíce obětí, informovala agentura AP. Kim již dříve řekl, že země čelí „doposud nejhorší situaci“ kvůli několika faktorům, včetně koronavirové pandemie, amerických sankcí a přírodních neštěstí z loňského léta.
9. 4. 2021Aktualizováno9. 4. 2021, 20:09|

Ofenziva „Do Vánoc doma“ válku v Koreji neukončila. Čínský protiútok rozbil naděje Američanů a zahnal je za Soul

Přesně před sedmdesáti lety americký generál Douglas McArthur nařídil ofenzivu „Home by Christmas“ (Do Vánoc doma) s cílem zatlačit severokorejské jednotky k čínské hranici a ukončit tak konflikt na Korejském poloostrově. Operace skončila nezdarem, postupující síly OSN nevědomky narazily na velké množství čínských vojáků a byly přinuceny k ústupu. Severokorejci s Číňany poté zatlačili bojovou linii až za jihokorejský Soul.
24. 11. 2020|

Místo dokumentů o Kimovi videa o životě v Pchjongjangu. Nová tvář severokorejské propagandy

Severokorejská propaganda vstupuje do 21. století. Z kanálů určených pro zahraničí v tichosti odstraňuje dokumenty o činech vůdců a nahrazuje je moderními video blogy ze všedního života. Jde o překvapivý krok, který byl v nejuzavřenější zemi světa ještě nedávno nemyslitelný.
25. 7. 2020|

Před sedmdesáti lety vypukla korejská válka. Pnutí na 38. rovnoběžce trvá dodnes

Před sedmdesáti lety vpadla severokorejská vojska do Jižní Koreje a započala tím tříletý konflikt, lakonicky známý jako korejská válka. V ozbrojeném konfliktu zahynuly nejméně tři miliony lidí, z toho přes milion a půl Korejců. Po rozdělení poloostrova ztratily čtyři miliony lidí možnost kontaktu s rodinami na druhé straně hranice. Válka skončila příměřím, ale následky trápí Korejce dodnes.
25. 6. 2020Aktualizováno25. 6. 2020, 20:28|

Spekulace o stavu severokorejského lídra trvají. Pentagon nicméně předpokládá, že Kim dál řídí armádu

Druhý nejvýše postavený americký generál ve středu uvedl, že nedisponuje informacemi, které by potvrzovaly, nebo vyvracely zprávy o vážných zdravotních problémech severokorejského vůdce Kim Čong-una. Zástupce náčelníka amerického generálního štábu John Hyten předpokládá, že Kim nadále řídí armádu KLDR i tamní jaderný program.
22. 4. 2020|

Hledá se Kim. Delší absence diktátora vyvolala spekulace o jeho zdraví

Jihokorejská vláda popřela zprávy o tom, že by byl severokorejský vůdce Kim Čong-un ve vážném stavu po operaci. Podle Reuters to uvedla agentura Jonhap s odkazem na vládního činitele. S informací původně přišla televize CNN jež se odvolávala na nejmenovaný zdroj z americké vlády. KLDR ani USA se k záležitosti zatím oficiálně nevyjádřily.
21. 4. 2020|

Kim Čong-un ukončil státní návštěvu Vietnamu a vrací se vlakem do KLDR

Severokorejský vůdce Kim Čong-un strávil poslední den v Hanoji, kde po skončení neúspěšného summitu s americkým prezidentem Donaldem Trumpem od čtvrtka pokračovala jeho státní návštěva Vietnamu. Nyní je Kim již na cestě zpět do KLDR.
2. 3. 2019Aktualizováno2. 3. 2019, 11:48|