TÉMA

Bílé přilby

Turecko-syrské pohraničí postihlo zemětřesení o síle 6,3 stupně

Turecko-syrské pohraničí zasáhlo zemětřesení o síle 6,3 stupně Richterovy škály v hloubce dvou kilometrů, ohlásila v pondělí Turecká agentura pro katastrofy (AFAT). Otřesy o síle 5,8 stupně udeřily i v Samandagu v turecké provincii Hatay. Na místě jsou nejméně tři mrtví a dvě stovky zraněných. Tutéž oblast postihly dva silné otřesy před 14 dny.
20. 2. 2023Aktualizováno20. 2. 2023, 19:17|

Ze sutin v Turecku vysvobozují přeživší i po dvou stovkách hodin. Naděje ale s přibývajícím časem klesá

Osm dní po jednom z nejhorších zemětřesení v Turecku a Sýrii záchranáři hovoří o omezení pátracích operací. Šance na nalezení přeživších se totiž každou hodinou tenčí, záchranářům v Turecku se i přesto v úterý brzy ráno podařilo ze sutin vyprostit dospívajícího chlapce a muže, píše agentura Reuters. Celkem během úterý zachránili šest lidí. Zemětřesení si podle oficiálních bilancí v Turecku a Sýrii vyžádalo přes 40 tisíc mrtvých.
14. 2. 2023Aktualizováno14. 2. 2023, 21:18|

Zemětřesení má přes 28 tisíc obětí, Erdogan hrozí tvrdými tresty za rabování

Mohutné zemětřesení, které v pondělí zasáhlo Turecko a Sýrii, má už přes 28 tisíc potvrzených obětí. Turecko eviduje 24 617 mrtvých, ze sousední Sýrie dosud přišly informace o 3553 mrtvých. V Turecku se podle zahraničních záchranářů zhoršila bezpečnostní situace, Němci a Rakušané proto museli v sobotu své nasazení přerušit. Nyní jsou rakouští záchranáři pod ochranou turecké armády a část jejich týmu pokračuje v zásahu. V místě působení českých hasičů nejsou s bezpečností problémy.
11. 2. 2023Aktualizováno11. 2. 2023, 22:28|

Zemětřesení v Turecku a Sýrii má přes dvacet tisíc obětí. Mezi nimi je i Češka

České ministerstvo zahraničí potvrdilo, že při zemětřesení v Turecku a Sýrii zemřela i pohřešovaná česká občanka. Ničivé otřesy si podle poslední bilance vyžádaly přes dvacet tisíc obětí. V samotném Turecku zemřelo přes sedmnáct tisíc lidí, sdělil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Do Sýrie míří od pondělí první humanitární konvoj.
9. 2. 2023Aktualizováno9. 2. 2023, 22:58|

Zemětřesení zasáhlo oblast, kde „neexistuje stát“. Sutiny Syřané prohledávají rukama, schází i jídlo

Zemětřesení, které v pondělí zasáhlo Turecko a Sýrii, si už vyžádalo tisíce obětí. V severozápadních částech Sýrie, které neovládá režim Bašára Asada, jsou místní v bezútěšné situaci. Humanitární pomoc se k nim dostává pomalu a chybí technika i lidé na záchranné práce.
7. 2. 2023Aktualizováno7. 2. 2023, 22:56|

V syrské Dúmě se útočilo látkou s chlorem, potvrdila Organizace pro zákaz chemických zbraní

Toxická látka obsahující chlor byla použita jako zbraň při útoku na syrské město Dúmá loni v dubnu, uvádí ve své konečné zprávě o incidentu Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Mandát vyšetřování této mezinárodní organizace však na rozdíl od jiných případů nezahrnoval připsání viny kterékoli straně konfliktu, napsala agentura AP.
1. 3. 2019|