TÉMA

Jan Kavan

Nemůžeme nechat Bělorusko na holičkách, zní z Kremlu po setkání Putina s Lukašenkem

Ruský prezident Vladimir Putin a běloruský vůdce Alexandr Lukašenko ve čtvrtek v Moskvě hovořili o tom, jaké bezpečnostní záruky může Rusko poskytnout Bělorusku. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova však nejednali o rozmístění ruských strategických jaderných zbraní, tedy mezikontinentálních raket, v Bělorusku.
6. 4. 2023Aktualizováno6. 4. 2023, 23:14|

30 let zpět: Jan Kavan spolupracovníkem StB

V říjnu 1992 vydala komise Ministerstva vnitra ČSFR nález, podle nějž měl Jan Kavan, někdejší poslanec a pozdější ministr zahraničí ve vládě Miloše Zemana, být vědomým spolupracovníkem Státní bezpečnosti. Svazek StB o něm měl krycí jméno KATO.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
18. 10. 2022|

Lidé v Praze si připomněli První máj, nechyběly akce na podporu Ukrajiny ani majáles

Politici i občané si při několika akcích v Praze připomněli 1. máj, svátek práce i lásky. Na Střeleckém ostrově se dopoledne při této příležitosti sešli komunisté, své pikniky tam uspořádali i anarchisté a mladí příznivci ČSSD a Strany zelených. Studenti slavili v majálesovém průvodu, který prošel centrem Prahy. Nechyběla ale ani akce připomínající dění na Ukrajině, která čelí ruské invazi. Spolek Pražský Majdan za tímto účelem otevřel na Staroměstském náměstí osvětový stánek.
1. 5. 2022|

30 let zpět: Štáb americké televize natočil materiál o spolupráci poslance s StB

Československá televize získala videozáznam týkající se úniku informací o případu spolupráce poslance Jana Kavana s StB. V této kauze však nešlo o samotného politika, nýbrž o fakt, že k materiálům byl vpuštěn štáb americké televize. Měly se materiály dostat do médií? Bylo povolení pro natáčení zahraniční televizní společnosti v souladu se zákonem?Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
29. 1. 2022|

Američané se měli soustředit jen na bin Ládina, tvrdí Kavan. Podle Palouše je ale třeba mít svět bezpečný pro demokracii

Teroristické útoky ve Spojených státech z 11. září 2001 zásadním způsobem ovlivnily diplomacii a bezpečnostní politiku i v Česku. Politici a velvyslanci se museli vyrovnat nejenom s tím, že terorismus nabyl dříve nepředstavitelných rozměrů, ale také s tím, co následovalo – válkou v Afghánistánu i v Iráku. A bývalé špičky české diplomacie se na hodnocení tohoto dění ani dnes úplně neshodují. O 11. září i válkách, které následovaly, diskutovali v Událostech komentářích bývalý ministr zahraničí a bývalý předseda Valného shromáždění OSN Jan Kavan (ČSSD), bývalý ministr zahraničí, obrany a bývalý velvyslanec v USA Alexandr Vondra (ODS) a další bývalý velvyslanec ve Washingtonu Martin Palouš.
11. 9. 2021|

V kauze Mostecké uhelné tento týden vypovídá sedm exministrů, spolu s nimi i Zeman

Sedm bývalých ministrů tento týden svědčí u soudu kvůli prodeji Mostecké uhelné společnosti v roce 1999. Tehdejší premiér a nynější prezident Miloš Zeman má vypovídat ve středu prostřednictvím videokonference. Podle obžaloby Zemanova vláda nevěděla, že menšinový podíl prodává tehdejším manažerům Mostecké uhelné, kteří firmu údajně skrytě ovládli.
14. 6. 2021|

Zaorálek měl nehodu na D1, nikdo nebyl zraněn

Auto s ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) mělo ve čtvrtek nehodu na D1, narazil do něj kamion. Uvedl to server iDNES.cz. Řidič kamionu se na místě k zavinění nehody přiznal policistům, sdělila serveru mluvčí ministerstva kultury Michaela Lagronová. Při nehodě nebyl podle policie nikdo zraněn.
27. 5. 2021|

Zemřela socioložka a chartistka Jiřina Šiklová. V životě nechtěla být jen pasivním pasažérem

Ve věku 85 let zemřela Jiřina Šiklová, oznámil to její syn. Doktorka filozofie, socioložka, signatářka Charty 77, disidentka, vězeňkyně, zakladatelka a propagátorka genderových studií, zasvětila svůj život angažování se pro politickou a sociální spravedlnost. Za komunistického režimu organizovala převoz exilové literatury, po jeho pádu stála u vzniku katedry sociální práce na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, také založila Gender Studies Centrum – mezinárodně uznávanou organizaci a knihovnu.
22. 5. 2021Aktualizováno22. 5. 2021, 23:19|

Babiš nemá problém s kandidátem na šéfa diplomacie Kulhánkem. Podle opozice je dění na resortu nedůstojné

Premiér Andrej Babiš (ANO) nemá problém s kandidátem sociální demokracie na ministra zahraničí Jakubem Kulhánkem (ČSSD). Řekl to ve středu Rádiu Z. Spolupráce by podle předsedy vlády mohla být ještě lepší než s jeho předchůdcem v čele české diplomacie Tomášem Petříčkem (ČSSD). Kulhánek pro ČT uvedl, že svou nominaci zatím nebude komentovat. Ve čtvrtek ho přijme v Lánech prezident Miloš Zeman. Podle opozice svědčí rychlé změny v čele resortu o rozkladu vlády a ČSSD, ale také o personální vyprázdněnosti sociální demokracie.
14. 4. 2021Aktualizováno14. 4. 2021, 19:47|

Vědci z Brna odlétají do Antarktidy, podmínkou je negativní test a karanténa v Chile

Vědci z Masarykovy univerzity se vypraví na antarktickou stanici i letos, kdy cestování komplikuje pandemie koronaviru. Budou pokračovat v dlouhodobém výzkumu dopadů klimatické změny na přírodu ostrova Jamese Rosse. Výprava je letos menší, osmičlenná, informoval mluvčí univerzity Pavel Žára.
16. 12. 2020|

Policie chce stíhat senátorku za řízení pod vlivem alkoholu

Policie požádala Senát o vydání senátorky Zdeňky Hamousové (za ANO) k trestnímu stíhání. Důvodem je řízení pod vlivem alkoholu, uvedl v pondělí předseda senátního imunitního výboru Ivo Bárek (ČSSD). Výbor se bude případem zabývat v úterý, a pokud jednání uzavře, horní komora by o policejní žádosti mohla rozhodnout už ve středu.
18. 5. 2020|
Události komentáře

Zvenčí íránský režim nikdo nezmění, míní Pojar. Podle Kavana je nutná nová jaderná dohoda

Írán opět zažívá protirežimní protesty v ulicích, tentokrát kvůli sestřelení ukrajinského civilního letadla. Zároveň režim v Teheránu pociťuje tlak sankcí ze strany Spojených států, věří Tomáš Pojar z CEVRO Institutu. Případná změna režimu je ale podle něj závislá na íránské veřejnosti. Bývalý ministr zahraničí Jan Kavan v Událostech, komentářích upozornil, že k sankcím vůči Teheránu chybí důvod, a jsou proto protiprávní. Například Česko je proto neuznává.
14. 1. 2020|
Události komentáře

Petříček: Chceme korektní vztahy s Bělehradem i Prištinou a chceme je v EU

Česká republika dlouhodobě usiluje o korektní vztahy jak se Srbskem, tak s Kosovem. Obě země vědí, jaký postoj zastává česká vláda a že zahraniční politiku neurčuje prezident. V Událostech, komentářích to řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Podporuje vzájemný dialog obou zemí a vyřešení sporů, aby mohly vstoupit do Evropské unie.
13. 9. 2019|
Události komentáře

Dubček lidi podrazil, říká Devátý. Reformní komunisty nelze házet do jednoho pytle, upozorňuje Kavan

Česko si v těchto dnech připomíná dva tragické srpny 1968 a 1969. Před 51 lety začala okupace vojsky Varšavské smlouvy pod vedením Sovětského svazu. O rok později už československý komunistický režim brutálně zakročil proti vlastním lidem, kteří se sešli na demonstracích k výročí invaze. O roli reformních komunistů a demoralizaci národa v pořadu Události, komentáře debatovali bývalý emigrant a ministr zahraničí Jan Kavan a někdejší disident a ředitel BIS Stanislav Devátý.
22. 8. 2019|
Události komentáře

Petříček: Desítky výjimek na víza z Íránu jsou v pořádku, stovky ne. Věřím, že nešlo o kupčení

Svatopluk Čumba předčasně končí na postu velvyslance v Teheránu kvůli podezření z obchodování s vízy pro íránské podnikatele. Podle Deníku N uděloval víza přednostně lidem, které mu doporučovala Česko-slovensko-íránská obchodní komora vedená Janem Kavanem a Zdeňkem Zbytkem. Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček považuje situaci kolem Čumby za osobní selhání jednotlivce, udělování vízových výjimek ale vnímá spíš jako horlivost než jako kupčení.
9. 8. 2019|
Události komentáře

Turecko i přes spory s Washingtonem nemá namířeno z NATO, shodují se Kavan a Šedivý

Přestože se mezi Washingtonem a Ankarou stupňuje napětí, český velvyslanec při NATO Jiří Šedivý se nedomnívá, že by kvůli sporu o raketový systém S-400 a stíhačky F-35 vážně hrozil odchod Turecka ze Severoatlantické aliance. Uzavřený obchod Turecka s Ruskem ale vidí jako problematický, byť vnímá prodej ruského raketového systému nejenom z pohledu vojensko-zpravodajských rizik, ale také jako marketingový tah Moskvy vůči blízkovýchodním státům. O turecko-amerických sporech hovořili Jiří Šedivý a exministr zahraničí Jan Kavan v Událostech, komentářích.
23. 7. 2019|
20 let v NATO

„Naše země už nikdy nepodlehne ani nebude obětována.“ Před 20 lety Česko vstoupilo do NATO

Na jaře 1989 seděl Václav Havel ve vězení a československá armáda plně podřízená sovětské generalitě se pod transparenty „Se Sovětským svazem na věčné časy“ připravovala na možný střet s imperialisty ze Západu. Uběhlo pouhých deset let – a Havel v roli prezidenta suverénní a demokratické republiky stvrzuje ve Spojených státech vstup své země do Severoatlantické aliance. „Dává nám to naději, že naše země už nikdy nepodlehne ani nebude obětována,“ řekl tehdy s odkazem na mnichovský diktát a sovětskou okupaci. Česko spolu s Polskem a Maďarskem se staly členy NATO přesně před dvaceti lety, 12. března 1999.
12. 3. 2019|

Sociální demokraty povede tandem Hamáček–Onderka. Mezi místopředsedy jsou Petříček a Maláčová

Předsedou ČSSD byl na 41. sjezdu strany v Hradci Králové znovu zvolen Jan Hamáček. Získal silný mandát, podpořilo ho 433 hlasů z 501 platných. Hamáček si na post 1. místopředsedy přál Romana Onderku, který protikandidáta stejně jako šéf strany neměl; jejich spolupráci sociální demokraté podpořili. Onderka nové vedení ČSSD popsal jako tandem liberála a „býka, co rozráží zdi“. Napínavější bude volba řadových místopředsedů, kde kandidují i ministři – na pět míst je šest zájemců. Ačkoliv se v prvním kole hlasovalo už v pátek, výsledek zveřejní strana až v sobotu; podle neoficiálních výsledků ale dle ČTK bodovali například ministři Tomáš Petříček a Jana Maláčová. Hned na začátku sjezdu vystoupil prezident Miloš Zeman. Strana také podpořila změnu stanov.
1. 3. 2019Aktualizováno1. 3. 2019, 22:06|