TÉMA

Planetárium

Mostecký kulturní dům Repre čeká rekonstrukce za 785 milionů

Zakázku na opravu kulturního domu Repre v Mostě vyhrála firma s nabídkou necelých 785 milionů korun. Cena je o dvacet procent nižší oproti odhadům. Náklady zaplatí město z dotací a úspor. Pokud se nikdo proti výběru zhotovitele při třetí soutěži neodvolá, vyklízecí práce začnou na přelomu března a dubna. Radnice počítá se zprovozněním objektu, kam se přestěhuje knihovna, v roce 2026, řekl primátor Marek Hrvol (ProMOST).
16. 2. 2024Aktualizováno16. 2. 2024, 20:36|

Pražské planetárium na rok znepřístupní kopuli kvůli výměně projekčního systému

Rok bude přinejmenším částečně uzavřené pražské planetárium. Bude to nezbytné kvůli výměně projekčního systému kopule. Poslední představení bude možné navštívit koncem dubna. Při rekonstrukci by mohla zůstat přístupná výstava a obchod se suvenýry i zázemí pro workshopy pro školy. Záležet ale bude na tom, zda to práce dovolí.
7. 1. 2023Aktualizováno7. 1. 2023, 12:54|

V Prostějově bude nová hvězdárna za téměř 70 milionů. Kraj už vybral její podobu

Město Prostějov bude mít novou hvězdárnu. Na místě nynější observatoře plánuje Olomoucký kraj postavit novou budovu. Komise už v rámci architektonické soutěže vybrala vítězný návrh. Tři mladí architekti ze slovenských Košic navrhli budovu hvězdárny jako jednoduchý vysoký kvádr se střešní observatoří.
9. 12. 2022|

V planetáriu je možné pozorovat Brno z neokoukaných úhlů

Pohled na známé památky a místa z neokoukaných úhlů i objevování neznámých zákoutí slibuje film Brno 360, který vznikl pro brněnskou hvězdárnu. Promítat se bude pouze v tamním digitáriu. Podle tvůrců mohou diváci čekat vyhlídkový let prostorem i časem.
30. 9. 2020|

Olomoucké muzeum vědy se rozšiřuje. Jako jediné ukazuje robota na čtení genomu rostlin

Interaktivní muzeum Pevnost poznání v Olomouci získalo díky spolupráci se špičkovými vědeckými pracovišti nové exponáty. Návštěvníci si mohou prohlédnout například unikátního robota, který vědcům pomáhá rozluštit genom pšenice, slepecké planetárium nebo model kůže s kožními chorobami. Robota Genetix Q-bot vystavuje Pevnost poznání jako jediné muzeum.
24. 6. 2019|

Hvězdná obloha za jedenáct milionů. V Budějovicích otevřeli nové planetárium

Českobudějovická hvězdárna získala nové digitální planetárium. Nabídne výrazně vyšší rozlišení, což umožní lepší pozorování vesmíru. Náklady na pořízení činily 11 milionů korun, přičemž jde o první technologii tohoto druhu v Jihočeském kraji a pátou v Česku.
26. 2. 2019|