TÉMA

Odhalení

Komunisté ve Vsetíně opětovně odhalili sochu Julia Fučíka, kraj to povolil

Sochu komunistického novináře a spisovatele Julia Fučíka v pondělí odhalili komunisté ve Vsetíně před sídlem okresního výboru KSČM. Sochu sice vztyčili již před dvěma lety, město však s jejím umístěním nesouhlasilo; podle radnice byla instalace v rozporu s požadavky zákona o státní památkové péči. Komunisté museli sochu odstranit. Letos v září však získali kladné stanovisko zlínského krajského úřadu, který stanovisko vsetínského městského úřadu změnil a umístění díla umožnil.
6. 11. 2023|

Důstojník BIS vynášel informace na Hrad, odebrání prověrky stvrdil soud, píše Aktuálně

Kvůli vynášení informací na Hrad v době úřadování bývalého prezidenta Miloše Zemana skončil v Bezpečnostní informační službě (BIS) Martin Kropík, který působil ve speciální sekci kontrarozvědky. Odebrání bezpečnostní prověrky, tím i konec služebního poměru v BIS, potvrdil tento týden Městský soud v Praze, píše Aktuálně.cz. Důstojník se scházel s pracovníkem bezpečnostního odboru prezidentské kanceláře Jiřím Romem, který dříve u BIS také pracoval. Schůzky kontrarozvědka monitorovala, Kropík mimo jiné Romovi radil, jak se dá odhalit zpravodajská technika, dodává web.
2. 6. 2023|

30 let zpět: Bustu TGM odhalili potřetí

V historii už potřetí byl v Slavětíně nad Ohří odhalen památník Tomáše Garrigua Masaryka. První byl zničen během druhé světové války, ten druhý po únoru 1948 tehdejším vedením obce. O obnovení pomníku se zasloužili především manželé Staňkovi, kteří za tímto účelem uspořádali sbírku mezi místními příznivci Občanského fóra.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
9. 3. 2022|

Moja slaví patnáctiny. První gorila narozená v Praze dnes žije s rodinou ve Španělsku

Jmenuje se „první“ a její narození přitáhlo do pražské zoologické zahrady davy návštěvníků. Popularitu svého rodu zvedla natolik, že se její otec stal hrdinou reality show. Gorila Moja, která slaví patnácté narozeniny, dnes žije ve Španělsku a s partnerem Nickym vychovává dceru Duni.
13. 12. 2019|

Liberecká zoo je o patnáct let starší, než se myslelo. Zjistili to badatelé

Už teď se měla zoologická zahrada v Liberci čím chlubit a bude mít o důvod víc. Nejstarší zoo v Česku totiž byla založena už v roce 1904, a ne 1919. Z archivních dokumentů to zjistil badatelský spolek Rodokmen, když připravoval – nyní již domnělé – sté výročí.
22. 2. 2019|