TÉMA

třídění

30 let zpět: Třídění odpadů v Jindřichově Hradci

Kontejnery na tříděný odpad jsou dnes v každé obci. Začátkem 90. let však separace odpadů v Československu teprve začínala. Například v Jindřichově Hradci mohli první zájemci třídit tři druhy surovin. Město jim k tomu navíc zapůjčilo i speciální koše.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
20. 1. 2022|

Nápoje ve skleněných lahvích se vrací do supermarketů. Budou zálohované

Čeští výrobci nápojů se částečně vrací ke skleněným lahvím. Ty budou zálohované a bude je možné vrátit v automatech umístěných například v supermarketech. Výrobci rozhodnutí zdůvodňují mimo jiné ekologickými požadavky některých zákazníků, kteří nechtějí využívat jednorázové plasty.
30. 8. 2021|

Zájem o sběr papíru roste, e-shopy potřebují tašky a krabice

Před rokem nebyl pro starý papír odbyt, výkupny platily málo nebo ho odmítaly. Teď je situace jiná. E-shopy potřebují tašky a krabice a zájem o sběr roste.
22. 2. 2021|

Sběr použitých jedlých tuků a olejů se ve městech daří, v Praze ale kontejnery v ulicích narážejí na potíže

Češi loni vytřídili víc použitých kuchyňských olejů a tuků než v roce 2019, třeba v Hradci Králové se sběr zvýšil meziročně sedmkrát. Od ledna 2020 musejí obce sběr použitých olejů lidem umožnit, buď prostřednictvím sběrných dvorů nebo umístěním speciálních nádob přímo v ulicích. Cílem je především zabránit vylévání olejů do kanalizací a bránit tak jejich znečišťování. Někde ale sběr provázejí i problémy.
28. 1. 2021|

Krize na trhu s tříděným papírem. Čína jej neodebírá, Evropě chybí recyklační linky

Ministerstvo životního prostředí se zabývá krizí na trhu s tříděným papírem. Společnost EKO-KOM, která organizuje sběr, proto připlatí odpadovým firmám, aby materiál z obcí svážely. Jeho ceny totiž spadly na minimum. Stalo se tak proto, že jej přestala odebírat Čína a odpad se počátkem roku nahromadil v Evropě. Ta ale nemá dost recyklačních linek a neumí tak velké množství zpracovat.
7. 2. 2020|

Skládky budou růst ještě deset let, ale mnohem dráž. Poplatky vzrostou téměř čtyřnásobně

Konec skládkování v Česku se sice odkládá, ale svoz komunálního odpadu v dalších letech zdraží. Ušetří ti, kdo budou třídit, vyplývá z připravovaného nového balíku zákonů věnovaných odpadům a nakládání s nimi. Legislativu v současnosti připravuje ministerstvo životního prostředí a její zrod je bolestivý. Ministerstvo vypracovalo již druhou verzi, dostalo k ní tři tisíce připomínek a nakonec ji k dopracování vrátila legislativní rada vlády.
18. 10. 2019|

Netradiční návrat k tradici. Bioodpad na sídlišti pomohou likvidovat slepice

Netradiční nástroj na likvidaci bioodpadu mají od pátku k dispozici obyvatelé břeclavského sídliště Na Valtické. Před tamní základní školou nově stojí zařízení, které jeho autor Radek Staňka ze společnosti Moje odpady nazývá biotejner.
27. 9. 2019|

Mobilní aplikace nebo barevné popelnice ke každým dveřím. Na Moravě vylepšují svoz odpadu

Téměř dvě desítky obcí na Blanensku si nově samy sváží odpady. Založily k tomu společnost Technické služby Malá Haná, která už týden kromě směsného komunálního sváží přímo z domácností i tříděný odpad. Zlepšit systém svozu mohou i Brňané prostřednictvím mobilní aplikace, kterou upozorní na přeplněné kontejnery. Města a obce tak reagují na chystanou novelu zákona, podle které by se měla úroveň recyklace zdvojnásobit.
10. 7. 2019|

Zálohy na PET lahve by ohrozily třídění ostatních odpadů, tvrdí studie pro ministerstvo

Zálohový systém nezaručí zvýšení sběru PET lahví na devadesát procent, ohrozí třídění ostatních druhů odpadů a nemotivuje spotřebitele, aby nepohazovali odpad v přírodě. Vyplývá to ze studie, kterou pro ministerstvo životního prostředí vypracovalo Centrum ekonomických a tržních analýz (CETA). Resort tak reaguje na výzvu iniciativy Zálohujme, která je složená ze zástupců Institutu cirkulární ekonomiky, Vysoké školy chemicko-technologické a Karlovarských minerálních vod a zálohový systém prosazuje.
4. 6. 2019Aktualizováno4. 6. 2019, 16:50|

Množství tříděného odpadu v Brně každý rok roste. Popelnice na bioodpad ale chybí

Hnědé popelnice na bioodpad v Brně zatím nebudou. Jeden z projektů participativního rozpočtu Dáme na vás přitom navrhoval rozmístit po městě téměř čtyři stovky hnědých kontejnerů. Odbor životního prostředí i Kancelář architekta města Brna ho ale shodně zamítly jako neproveditelný. V ulicích už by barevných nádob podle nich bylo moc a náklady na svoz by byly příliš vysoké.
18. 5. 2019|

Myšlenka vracení PET lahví naráží u některých výrobců. Dnešní třídění je podle odpůrců záloh funkční

Patří do kontejneru, nebo spíš zpátky do obchodu? V Česku pokračuje diskuse o tom, jestli by země neměla, například po vzoru Německa, zavést zálohy na PET lahve. Část výrobců nápojů je pro, část proti – stejně jako například obce. Většina účastníků středečního setkání Spotřebitelského fóra se shodla, že navrhovaný systém záloh není nutný. Podle zastánců změny by ale zálohy pomohly snížit množství PET lahví odhozených v přírodě.
20. 2. 2019|