TÉMA

Hlavní líčení

Soud zahájil druhé kolo korupční kauzy soudce Elischera, žalobce pro něj opět navrhuje 11 let vězení

Pražský městský soud v pondělí zahájil nové hlavní líčení v korupční kauze soudce Ivana Elischera. Státní zástupce musel v jeho úvodu znovu přednést celou rozsáhlou obžalobu. Elischer a jeden ze spoluobžalovaných totiž po změně složení soudního senátu nedali souhlas k tomu, aby se již provedené úkony nemusely provádět znovu. Soud chtěl původně jednat už počátkem února, tehdy se mu ale nepodařilo sehnat dva ze šesti obžalovaných. Obžaloba navrhla pro všechny tresty vězení. Pro Elischera chce znovu jedenáct let za mřížemi, milionový peněžitý trest a zabavení dalšího milionu z účtu.
26. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 13:58|

„Nechtěla jsem tam být, on ale vždy přesvědčil mou mámu,“ vzpomíná žena, kterou měl zneužívat Cimický

Minulý týden u soudu pokračovalo hlavní líčení s psychiatrem Janem Cimickým, který podle obžaloby v desítkách případů sexuálně napadal své pacientky. Jedna z nich pro pořad 168 hodin zavzpomínala na to, jak ji ošetřující lékař dle jejích slov asi tři čtvrtě roku nutil k intimním stykům a jak ji před Cimickým „zachránil“ psychiatr Zdeněk Šolle. Právě on u posledního soudního stání vypovídal – řekl ale, že si na nic nevzpomíná, což bývalou pacientku velmi zklamalo.
26. 2. 2024|

Soud začal řešit případ ženy, která měla otrávit matku metanolem. Může padnout i výjimečný trest

Krajský soud v Brně se začal zabývat případem ženy, která podle obžaloby loni v únoru otrávila v Jihlavě svoji matku, když jí nalila do kávy metanol. Obžalovaná popírá, že by šlo o úmysl, hrozí jí 15 až 20 let vězení, případně i výjimečný trest. Motivem činu měl být majetkový prospěch. Soud v pátek zároveň ženu ponechal ve vazbě. Hlavní líčení bude pokračovat 2. února, v plánu jsou výslechy svědků a čtení listinných důkazů.
19. 1. 2024|

Soud zrušil začátek hlavního líčení v případu psychiatra Cimického. Důvodem je nemoc soudce

Soud zrušil termíny hlavního líčení v případu psychiatra Jana Cimického, předseda soudního senátu totiž onemocněl. Informovala o tom Jana Humeni z Obvodního soudu pro Prahu 8, který měl případ začít projednávat toto úterý. Cimický čelí obžalobě ze čtyř znásilnění a 35 případů vydírání. Nový termín soudního jednání je zatím nařízen na začátek ledna. Pětasedmdesátiletý lékař a spisovatel v minulosti prohlásil, že hodlá prokázat svou nevinu.
6. 11. 2023|

Brněnský soud zastavil stíhání Švachuly a dalších v kauze úniku informací z policejních spisů

Krajský soud v Brně v kauze úniku informací z policejních spisů zastavil stíhání tří lidí včetně bývalého místostarosty části Brno-střed za ANO Jiřího Švachuly a podnikatele Samana El-Talabaniho, a to pro neúčelnost. Informovala o tom mluvčí soudu Klára Belkovová. Švachula i El-Talabani byli dosud nepravomocně potrestáni v korupční kauze Stoka, která se týkala manipulace s veřejnými zakázkami. Švachulovi soud uložil devět a půl roku vězení, vinu popřel, El-Talabanimu šest let vězení.
10. 10. 2023|

Energoaqua odebrala v roce 2020 asi 140 kontejnerů s kyanidovou vodou, řekl u soudu svědek

Společnost Liss, která se zabývá povrchovou úpravou kovů, dodala do firmy Energoaqua v roce 2020 k vyčištění zhruba 140 kontejnerů odpadní vody s obsahem kyanidů. U vsetínského okresního soudu, který projednává otravu řeky Bečvy z 20. září 2020, to ve čtvrtek řekl svědek Robert Lovecký, místopředseda správní rady podniku Liss. Takzvané IBC kontejnery mají objem tisíc litrů. Společnost Energoaqua je kvůli havárii obžalovaná, spolu s ní i její ředitel Oldřich Havelka.
2. 3. 2023|

Zahraniční zpravodajce obral náměstek Blahut o 190 milionů korun, tvrdí obžaloba

Pražský městský soud se v pondělí začal zabývat případem Zdeňka Blahuta, bývalého náměstka Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI), který čelí obžalobě z podvodu a zneužití pravomoci. Státní zástupce Marek Bodlák tvrdí, že pro sebe získal 190 milionů korun. Blahut prý využil důvěry ředitele rozvědky a informací, kterými jako náměstek disponoval. Hlavní líčení bude kvůli projednávání utajovaných informací za zavřenými dveřmi.
7. 11. 2022Aktualizováno7. 11. 2022, 20:13|

Soud s Nečasovými kvůli poslaneckým trafikám se bude po výměně soudkyně celý opakovat

Soud s expremiérem Petrem Nečasem a jeho manželkou Janou se bude muset celý opakovat; začne v prosinci. Po výměně soudkyně obžalovaní odmítli, aby se v novém kole procesu pouze četly staré výpovědi svědků. Prvoinstanční soud se ke kauze poslaneckých trafik vrací. Osvobozující verdikt zrušila nadřízená instance.
7. 10. 2022|

Akcie Čapího hnízda ani jiné společnosti jsem nikdy neměl v ruce, řekl u soudu Babiš mladší

V kauze Čapí hnízdo přišel v pátek k soudu svědčit Andrej Babiš mladší. Řekl, že v sídle Agrofertu podepsal dokument o dvaceti stranách, s nímž se plně neseznámil. Akcie Čapího hnízda ani jiné společnosti v ruce nikdy neměl, odpověděl na dotaz soudce. Syn obžalovaného předsedy ANO Andreje Babiše tvrdí, že otec na něj převedl akcie Čapího hnízda bez jeho vědomí a udělal si z něj bílého koně. Sdělil také, že jeho otec z něj udělal blázna a popřel, že má psychické problémy.
16. 9. 2022Aktualizováno16. 9. 2022, 23:30|

Exhejtman Bendl řekl soudu, že nezaznamenal nátlak ohledně dotace pro Čapí hnízdo

Bývalý středočeský hejtman Petr Bendl (ODS) ve čtvrtek u soudu řekl, že ve vztahu k projektu Čapího hnízda nezaznamenal v době schvalování dotace nátlak ani pochybnosti. Obecně doplnil, že všechny projekty musely projít posuzovacím řízením a několikanásobnou kontrolou. Obžaloba tvrdí, že někdejší místopředsedkyně představenstva Farmy Čapí hnízdo Jana Nagyová s pomocí Andreje Babiše (ANO) podvodně vzbudila zdání, že její firma splňuje jakožto malý a střední podnik podmínky pro padesátimilionovou dotaci.
15. 9. 2022Aktualizováno15. 9. 2022, 15:21|

Případ Iráčana, který odjel z Česka bojovat za Islámský stát, se vrací k pražskému soudu

Městský soud v Praze bude znovu projednávat případ Iráčana, který byl odsouzen za teroristický útok a za účast v teroristické skupině. Rozhodl tak Nejvyšší soud. Informaci České televizi potvrdil mluvčí Městského soudu v Praze Adam Wenig. Podle původního rozsudku měl jít Vátik Muhammad Júsif Sammarraí na 15 let do vězení za to, že z Česka odjel bojovat za organizaci Islámský stát.
13. 6. 2022|

Dohod o vině a trestu v Česku přibývá. Výhodou je rychlost, shodují se odborníci

Krajský soud v Ostravě potvrdil doživotní trest pro žháře z Bohumína na Karvinsku, a to za vraždu jedenácti lidí. Muž s žalobcem už před časem uzavřel dohodu. Rozhodnutí je pravomocné. V případě dohody o vině a trestu jde o postup, kdy obviněný slíbí, že se vzdá práva na projednání před soudem, a přizná vinu. Obžaloba poté požádá soud o mírnější trest. Odborníci se shodují, že je to změna v soudním procesu, která přináší jak ekonomické výhody, tak urychlení samotného procesu. Dohoda o vině a trestu byla hlavním tématem úterní Devadesátky ČT24.
1. 12. 2021|

Kauza Bereta se k došetření nevrátí, rozhodl soud. Hlavní líčení má být v březnu

Okresní soud pro Prahu-východ po předběžném projednání obžaloby nařídil hlavní líčení v takzvané kauze Bereta. Návrhy vrátit případ zpět k došetření odmítl. V kauze jde o podezření z vynášení informací z trestních řízení. Obžalobě v ní čelí státní zástupkyně Dagmar Máchová, detektiv protikorupční jednotky Radek Holub, bývalý celník Pavel Šíma a někdejší policisté Igor Gáborík a Vladimír Zmrhal.
8. 1. 2021|

Obhájci v kauze Vidkun chtějí předběžné projednání obžaloby. Podnět podal i advokát exhejtmana Rozbořila

Obhájci v olomoucké korupční kauze Vidkun se chtějí vyhnout projednání případu u hlavního líčení. Soudci olomouckého krajského soudu tak podali nebo se chystají podat podnět k předběžnému projednání obžaloby. Soudce Martin Lýsek musí teď rozsáhlou kauzu nastudovat, první kroky by mohl učinit na podzim. Obžaloba na čtyři lidi včetně dvou vysoce postavených policistů či bývalého hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD) byla podána na začátku července.
19. 8. 2019|