TÉMA

Stánky

Prodejci na vánočních trzích v Chrudimi mají stánky zdarma, dodržet ale musí otvírací dobu

Vánoční trhy v Chrudimi jsou letos poprvé přímo v centru na náměstí. Podle radnice by se tak vánoční atmosféra měla dostat blíž k lidem. Pronájem stánků mají prodejci zdarma, z rozpočtu dala radnice na akci půl milionu korun. Stánkařům zároveň stanovila speciální pravidla, především otvírací dobu.
6. 12. 2023|

Brno trápí chátrající novinové stánky. S jejich odstraněním je problém, majitelé jsou často neznámí

V Brně jsou desítky bývalých novinových stánků, které chátrají, a nikdo je nevyužívá. Ještě v devadesátých letech v nich lidé kupovali denní tisk. Městské části do nich hledají nájemce nebo je postupně odstraňují. To ale často může trvat i několik let.
30. 5. 2023|

30 let zpět: Přehlídka investičních fondů

Týden po zahájení předkola kupónové privatizace se v pražském domě U Hybernů konala burza investičních privatizačních fondů. Návštěvníci se zde mohli seznámit s největšími fondy, do nichž by mohli investovat své peníze.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
23. 2. 2022|

30 let zpět: Předvánoční nákupy v Praze

Před Vánocemi spousta lidí shání dary pro své blízké na poslední chvíli. Nejinak tomu bylo i o poslední adventní neděli v roce 1991. Reportáž ukazuje tehdejší nabídku zboží i zájem lidí na různých místech Prahy: v obchodním domě, na pěší zóně v centru i na okraji metropole.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
22. 12. 2021|

Pandemie ve světě: V Rakousku pokračuje uzávěra pro neočkované, V USA zemřelo s covidem 800 tisíc lidí

V Rakousku skončila celostátní uzávěra, která v zemi kvůli kritické epidemické situaci platila od 22. listopadu. Pro ty, kteří se nenechali proti covidu-19 naočkovat, přísná omezení platí dál. Počet úmrtí souvisejících s koronavirem se v USA vyšplhal na 800 tisíc, informovala agentura Reuters na základě svých výpočtů. Izrael zvažuje podání čtvrté dávky vakcíny. Britský premiér Boris Johnson chce kvůli omikronu urychlit očkování posilující dávkou.
12. 12. 2021Aktualizováno12. 12. 2021, 22:24|

„My jsme respektovali zrušení adventních trhů, nicméně hledali jsme variantu, jak je zachovat“

Kvůli zhoršené epidemické situaci letos vláda v demisi zakázala adventní trhy. Výjimku mají jen vybrané stánky, například se stromky nebo kapry. Některá města ale prodej vánočního zboží umožňují převedením na farmářské trhy, zimní jarmarky či podobné akce. Většina stánků napříč Českem ale zůstává zavřena.
5. 12. 2021|

Sotva vánoční trhy začaly, už musí zavřít. Stánkaři se bojí, že od státu nic nedostanou, Praha uvažuje o odkupu zboží

Vánoční trhy druhý rok v řadě nebudou. Ve čtvrtek o tom rozhodla vláda. Jejich pořadatele, stánkaře, ale i radnice měst, kde se trhy konat měly, zákaz překvapil a zklamal. Nejenže jejich přípravě věnovali mnohaměsíční úsilí, ale nyní již často jsou na náměstích přinejmenším rozestavěné stánky, někde už trhy fakticky začaly. Skončit musely nejpozději v pátek v 18 hodin. Pražský radní Jan Chabr (TOP 09) vyzval k přesnému stanovení toho, co se nesmí konat. Připomněl, že jiné než vánoční trhy zavřít nemusí, vláda na nich jen zakázala konzumaci.
26. 11. 2021Aktualizováno26. 11. 2021, 18:00|

Kvůli pandemii skončilo v maloobchodu deset tisíc živnostníků, ukázaly statistiky

Dlouhou uzávěru ekonomiky kvůli opatřením proti koronaviru letos v maloobchodu nepřežilo více než dva tisíce firem a deset tisíc živnostníků. Aktuálně je podle statistik poradenské a analytické společnosti Dun & Bradstreet v Česku registrováno 34 tisíc společností a přes 173 tisíc osob samostatně výdělečně činných (OSVČ), které podnikají v maloobchodu. Je to nejméně od roku 2016.
25. 5. 2021|

Dva týdny jsou málo. Stánkaři neměli podle soudu dost času na vyklizení tržnice v Brně

Čtrnáctidenní lhůta na vyklizení tržnice v brněnské ulici Pohořelec i způsob jejího následného odstranění byly nezákonné. Rozhodl tak ve středu Krajský soud v Brně, ke kterému se tři roky starý případ vrátil od Nejvyššího správního soudu. Radnice Brna-středu nechala tržnici zlikvidovat v listopadu 2016, její vlastníci s postupem od začátku nesouhlasí.
11. 12. 2019|

Stánkaři na Hatích věděli, co se chystá. Inspekce přesto našla tisíce padělků

Až v noci na pátek skončil zátah České obchodní inspekce a policie na tržnici v Hatích, který začal již ve čtvrtek odpoledne. Inspektoři zabavili tisíce padělků v hodnotě přes 25 milionů korun. Akce, která měla být utajená, se přitom prozradila a trhovci byli na příjezd inspektorů a policistů připraveni.
29. 11. 2019|

Ovoce a zelenina v Turecku zdražily. Erdogan mluví o potravinovém terorismu a otevírá státní prodejny

Turecko se potýká s vysokou inflací, která se odráží i v obchodu s ovocem a zeleninou. Měsíc před komunálními volbami úřady provádějí razie a rozdávají pokuty velkoobchodníkům, které viní ze spekulací. Teď stát otevřel prodejny, kde nabízí zboží nakoupené přímo od farmářů za výrazně nižší ceny.
14. 2. 2019|