TÉMA

Lira

Bulhaři míří za nákupy do Turecka. Láká je tamní slabá lira

Hranice mezi Bulharskem a Tureckem zažívá v posledních dnech nápor kvůli Bulharům, kteří se snaží využít propadu kurzu turecké liry k levným nákupům. Plná jsou auta, ale i autobusy. První zastávkou zpravidla bývá město Edirne, které leží jen kousek od hranice po vstupu na turecké území. Lidé si vymění leva za liry a hned vyrážejí na tržiště a do obchodů, píše agentura AP.
27. 12. 2021|

Lira po Erdoganových garancích prudce zpevnila, nervozita ale trvá

Turecká lira v úterý na devizových trzích prudce zpevňuje, od pondělního minima vykazovala v jednu chvíli růst až o 65 procent. Reaguje tak na závazek prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana garantovat vklady v místní měně před znehodnocením. Navzdory masivnímu růstu kurzu však lira zůstává stále výrazně slabší než před rokem.
21. 12. 2021|

Turecká lira dál prudce oslabuje. Erdogan zvýšil minimální mzdu, odborníci ale v úspěch nevěří

Turecko zažívá nejhorší měnovou krizi za poslední čtvrtstoletí. Tamní lira jen za poslední měsíc ztratila třetinu hodnoty. Prezident Recep Tayyip Erdogan ignoruje kritiku své politiky nízkých úroků během vysoké inflace. Autoritářský lídr ji obhajuje mimo jiné muslimskou vírou a tvrdí, že vede ekonomickou válku za nezávislost.
21. 12. 2021|

Turecká lira se dále propadá, centrální banka oznámila další intervence

Turecká lira pokračuje v masivním propadu a v pondělí dopoledne odepisovala k americkému dolaru více než sedm procent. Centrální banka oznámila, že na obranu měny začala znovu intervenovat. Prezident Recep Tayyip Erdogan se podle zdrojů agentury Reuters hodlá sejít s guvernérem banky, ministrem financí a také s řediteli státních bank.
13. 12. 2021|

Turecká lira se propadá. Erdogan zkouší recepty z minulosti a tlačí na centrální banku

Turecká lira prudce oslabuje a inflace se blíží dvaceti procentům. Prezident Recep Tayyip Erdogan tlačí na centrální banku, aby držela úrokové sazby nízko, to ale dál zvyšuje ceny. Turci se zbavují úspor v domácí měně a zahraniční investoři nemají důvěru v nezávislost tureckých finančních institucí. Nepříznivá situace má vliv i na české firmy; například polostátní ČEZ se ale podle svých slov poučil z minulosti a na oslabující liru je připraven.
1. 12. 2021Aktualizováno1. 12. 2021, 14:06|

Turecká centrální banka navzdory vysoké inflaci snížila úroky a oslabila liru

Turecká centrální banka ve čtvrtek překvapivě snížila svou základní úrokovou sazbu o jeden procentní bod na 18 procent, a to navzdory vysoké inflaci. Podle analytiků se tak podvolila tlaku tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, který chce nižšími náklady na úvěry podpořit hospodářský růst. Turecká lira v reakci na snížení úroků sestoupila do blízkosti rekordního minima vůči americkému dolaru, napsala agentura Reuters.
23. 9. 2021|

Ovoce a zelenina v Turecku zdražily. Erdogan mluví o potravinovém terorismu a otevírá státní prodejny

Turecko se potýká s vysokou inflací, která se odráží i v obchodu s ovocem a zeleninou. Měsíc před komunálními volbami úřady provádějí razie a rozdávají pokuty velkoobchodníkům, které viní ze spekulací. Teď stát otevřel prodejny, kde nabízí zboží nakoupené přímo od farmářů za výrazně nižší ceny.
14. 2. 2019|