TÉMA

Náměstek primátora

Liberecká koalice bude kvůli obvinění Židka bez ODS

Petr Židek, který je obviněný v korupční kauze, rezignoval na funkce náměstka primátora Liberce, radního města a předsedy dozorčí rady libereckého dopravního podniku. V prohlášení to zdůvodnil tím, že nechce narušovat práci radniční koalice. Do vedení pátého největšího města v zemi byl Židek zvolený za ODS, členství ve straně mu výkonná rada ODS zrušila v pátek. V reakci na kauzu vypověděly ostatní strany liberecké koalice koaliční smlouvu a pokračovat budou bez ODS. Nadále mají většinu.
15. 4. 2024Aktualizováno15. 4. 2024, 21:13|

Nové hlavní nádraží lidé ocení, věří náměstek primátora. Demolice haly ale v zadání soutěže nebyla, zdůraznil šéf Klubu Za starou Prahu

Plánovanou novou podobu hlavního nádraží v Praze je možné si prohlédnout ve virtuální realitě. Zájemcům to umožnil Institut plánování a rozvoje hlavního města. Studie počítá s úpravou odbavovací haly a revitalizací přilehlého parku. Náměstek primátora Petr Hlaváček (STAN) je přesvědčený, že nové nádraží lidé nakonec ocení. Předseda Klubu Za starou Prahu Richard Biegel v Událostech, komentářích uvedl, že se soutěž nepovedla a zkritizoval zvažované zbourání části odbavovací haly.
19. 12. 2023Aktualizováno19. 12. 2023, 14:41|

Drbohlav dostal podmínku. Navedl jiného muže, aby náměstkovi primátora Chomutova zapálil auto

Okresní soud v Chomutově rozhodl o čtyřměsíčním trestu vězení s ročním podmíněným odkladem pro někdejšího předsedu karlovarské krajské organizace hnutí Trikolora Matěje Drbohlava. Podle obžaloby v roce 2018 navedl jiného muže, aby zapálil auto náměstka primátora Davida Dindy (Nový Sever). Drbohlavovi soud zároveň uložil peněžitý trest padesát tisíc korun. Stíhání druhého obžalovaného Petra Jaburka, který byl k zapálení auta naveden, soudkyně Vladimíra Kopřivová zastavila. Důvodem jsou další tresty, kvůli kterým je ve vězení, půjde tak ještě před soud. Rozsudek není pravomocný. Drbohlavovy obhájkyně se na místě odvolaly, Jaburkův obhájce i státní zástupkyně si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.
21. 8. 2023Aktualizováno21. 8. 2023, 15:56|

Praha dokáže podle Hřiba dostavět vnitřní okruh jen s přispěním státu. Rozhodne ale až budoucí vláda

Chybějící část vnitřního Městského okruhu v Praze se podle náměstka pro dopravu Zdeňka Hřiba (Piráti) začne stavět koncem desetiletí, ale dokončit ji bude možné pouze za přispění státu. Hřib řekl v Interview ČT24, že nynější ministr dopravy Martin Kupka (ODS) je státnímu spolufinancování nakloněn, rozhodovat bude ale až jiná vláda, která bude u moci na konci dekády. Do té doby se v pražské dopravě zřejmě mnoho nezlepší, rovněž až koncem desetiletí se bude upravovat Průmyslová a dokončení vnějšího dálničního okruhu, které je plně v režii státu, je zatím docela nejasné.
29. 7. 2023|

Prahu povedou poslanec, starostka městské části a europoslanec. Funkce si nechají, věří, že vše stihnou

Před koncem pracovního týdne dostane Praha – bezmála pět měsíců od voleb – novou městskou radu v čele se staronovým primátorem. Po necelých deseti letech se do čela metropole vrátí Bohuslav Svoboda (ODS). Pro něj, ale i pro další čtyři členy nové rady nebudou funkce ve vedení města jedinými politickými funkcemi, i když dva avizovali, že se těch dalších vzdají. Stále ale budou mít tři lidé z nejužšího vedení města – kromě primátora i jeho budoucí náměstek Jiří Pospíšil (TOP 09) a náměstkyně Alexandra Udženija (ODS) – zároveň napilno i jinde. O dalším politickém angažmá budoucích pražských radních natáčel pro 168 hodin David Sebíň.
13. 2. 2023|

30 let zpět: Provozní jednotky jdou po restitucích do aukcí. Mnohé se vrací i původním majitelům

Desítky nových obchodů vznikly díky restitucím a privatizaci v porevolučním Brně. Jen v aukcích bylo prodáno skoro šest set provozních jednotek. Mnohé další objekty pak byly vráceny původním majitelům. Změny však nemusely být vždy k lepšímu a řada podniků během tohoto procesu zanikala.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
16. 3. 2022|

Náměstek olomouckého primátora Pavel Hekela rezignoval. Nerozumí si se svými kolegy z hnutí spOLečně

Náměstek olomouckého primátora Pavel Hekela k pátku rezignoval na funkce v městské radě i zastupitelstvu. Zároveň ukončil členství v hnutí spOLečně, za které loni na podzim kandidoval do olomouckého zastupitelstva. Hekela své rozhodnutí zdůvodnil názorovými neshodami s hnutím spOLečně. O jeho nástupci rozhodne koalice v závěru příštího týdne.
31. 5. 2019|
Interview ČT24

Scheinherr: Průzkum pro stavbu metra D nesmíme podcenit. Nemůžou se opakovat propady jako u Blanky

Ještě letos se v Praze poprvé „kopne“ do země a začne výstavba metra D. Zatím půjde jen o geologický průzkum za miliardu korun, jeho součástí ale bude vybudování podzemních chodeb a šachet, které se následně stanou součástí tubusu metra. Na stavbu nové linky by měly stát nebo Evropská unie přispět alespoň 60 procenty z celkové ceny, řekl v pořadu Interview ČT24 pražský radní pro dopravu a náměstek primátora Adam Scheinherr (nestr. za Praha sobě).
13. 2. 2019|