TÉMA

Stav nouze

Řecké úřady zrušily stav nouze na Rhodosu. Hoří ale u Olympie

Řecké úřady v sobotu podle portálu eKathimerini zrušily stav nouze na ostrově Rhodos. Vyhlásily ho tam před několika dny v souvislosti s ničivými požáry. Agentura DPA informovala, že několik lesních požárů se rozhořelo nedaleko antické Olympie v západní části Peloponéského poloostrova a že civilní ochrana vyzvala obyvatele několika vesnic k evakuaci.
29. 7. 2023|

Kanadský Halifax vyhlásil stav nouze. Oblast ohrožuje mohutný lesní požár

Přístavní město Halifax v kanadském Novém Skotsku vyhlásilo v neděli večer stav nouze kvůli lesním požárům, které si vynutily evakuaci obyvatel a způsobily výpadky proudu. Přístav nacházející se na východě Kanady zahalil obrovský oblak kouře stoupajícího z požárů. Plameny už zasáhly oblast o rozloze asi 1354 hektarů.
29. 5. 2023Aktualizováno29. 5. 2023, 18:12|

V USA končí stav zdravotnické nouze. Mění se pravidla i na hranici s Mexikem, čeká se nápor migrantů

V USA končí ve čtvrtek stav zdravotnické krize, takzvané nařízení 42 (Title 42), které americká vláda vyhlásila na začátku pandemie covidu-19. Vláda mimo jiné přestane vyžadovat očkování na tuto nemoc po zahraničních návštěvnících. Současně končí také série protiimigračních opatření na americko-mexické hranici, která umožňovala bezodkladnou deportaci migrantů bez víz, a to i potenciálních žadatelů o azyl.
11. 5. 2023|

Těžaři a nemoci ničí život Janomamů. Nová brazilská vláda prověří jejich životní podmínky

Brazílie pokračuje v evakuaci původních obyvatel Janomamů na severu země. Na podvýživu a malárii tam jen za minulý rok zemřelo na sto dětí. Úřady vyhlásily v největší domorodé rezervaci v zemi stav nouze. Za šířením nemocí a narůstajícím počtem mrtvých stojí podle nich nelegální těžba zlata. Nová levicová vláda mluví o genocidě a bývalého pravicového prezidenta Jaira Bolsonara obviňuje z přehlížení kritické situace.
31. 1. 2023|

Kvůli viru obrny v odpadních vodách vyhlásil New York stav nouze

Guvernérka státu New York Kathy Hochulová vyhlásila v pátek stav nouze poté, co se ve vzorcích z odpadních vod ve čtyřech okresech našel virus obrny. Úřady vyzvaly k očkování. V červenci lékaři potvrdili první případ dětské obrny v USA téměř po deseti letech.
10. 9. 2022|

Ministerstvo průmyslu povolí teplárnám topit i jinak než plynem. Teplota zůstává neměnná, ujistil Síkela

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásí situaci předcházení stavu nouze v teplárenství. Znamená to, že od 5. září budou moci teplárny používat bez rizika pokut jiné palivo než zemní plyn, řekl po jednání vlády premiér Petr Fiala (ODS). Chce se zaměřit hlavně na zranitelné zákazníky, urychlí tak definici těchto zákazníků. Vláda se také zabývala možností založit státního obchodníka s energiemi, který by mohl pomoci s nákupem energií například pro kraje nebo nemocnice.
31. 8. 2022Aktualizováno31. 8. 2022, 18:37|

Stát se připravuje na zimu a na možnou plynovou krizi. Důležitou roli hrají zásobníky

Česko se připravuje na zimu a možné přerušení dodávek ruského plynu. Už splnilo unijní cíl a naplnilo plynem přes 80 procent zásobníků. Podle ministra průmyslu Jozefa Síkely (za STAN) pomohly dodávky suroviny z Norska. Stát pořídil i zkapalněný plyn. Dál platí, že v případě výpadku mají domácnosti přednost před firmami.
6. 8. 2022|

Počet obětí tornád ve Spojených státech se blíží ke stovce, Biden vyhlásil stav nouze

Americký prezident Joe Biden v sobotu schválil vyhlášení stavu nouze ve státě Kentucky, který byl zasažen ničivými bouřemi a tornády. Šéf Bílého domu tím umožnil uvolnění federální pomoci pro stát, kde podle místních úřadů zahynulo přes 80 lidí. Uvedl to guvernér Kentucky Andy Beshear. V celých Spojených státech si tak řádění tornád vyžádalo minimálně 93 lidských životů.
12. 12. 2021Aktualizováno12. 12. 2021, 19:35|

Moldavsko uhradilo ruskému Gazpromu peníze, které mu dlužilo za plyn

Moldavsko uhradilo ruské plynárenské společnosti Gazprom peníze, které jí dlužilo za dodávky zemního plynu. Oznámila to rusko-moldavská plynárenská společnost Moldovagaz. Kvůli neuhrazené platbě hrozilo, že Gazprom dodávky plynu do Moldavska zastaví.
26. 11. 2021Aktualizováno26. 11. 2021, 20:53|

Kanadská provincie Britská Kolumbie vyhlásila stav nouze, obnovuje zásobování po záplavách

Kvůli rozsáhlým záplavám, které postihly řadu měst a přinutily k evakuaci tisíce lidí, vyhlásila kanadská provincie Britská Kolumbie od středy stav nouze. Tamní centrální vláda rovněž povolala na pomoc do zasažených oblastí armádu. Povodně způsobené nebývale silnými dešti ze začátku týdne mají zatím jednu potvrzenou oběť, úřady však varují, že zemřelých bude pravděpodobně více. Nejméně čtyři lidé jsou dál pohřešováni.
18. 11. 2021|

Pandemie ve světě: USA budou po přijíždějících vyžadovat očkování, Japonsku hrozí celostátní stav nouze

Spojené státy rozpracovávají mechanismus, který by umožnil obnovení cest ze zahraničí a v jehož rámci bude po téměř všech cestujících požadováno dokončené očkování. Tokio, které nyní hostí letní olympijské hry, poprvé zaznamenalo denní přírůstek přesahující pět tisíc nakažených. Japonsko v dalších devíti prefekturách zpřísní opatření proti šíření viru. Německo a Francie dál připravují očkování vybraných skupin třetí dávkou vakcíny.
5. 8. 2021Aktualizováno5. 8. 2021, 15:17|

Mexický záliv čelí dvěma tropickým bouřím. V tak rychlém sledu poprvé od roku 1959

Tropická bouře Marco v Mexickém zálivu zesílila na hurikán. Živel provází vítr o rychlosti 120 kilometrů za hodinu, uvedlo americké Národní středisko pro hurikány (NHC). Marco by měl dorazit na jih Spojených států v pondělí. Za ním postupuje tropická bouře Laura, která by se také mohla změnit v hurikán, varovalo NHC.
23. 8. 2020|
Události komentáře

Vláda při shánění roušek úplně selhala, tvrdí Fiala. Podle Havlíčka mají takové potíže všechny země

Podle předsedy opoziční ODS Petra Fialy není vláda k občanům otevřená a z hlediska zajištění zásob roušek či respirátorů selhala. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) jeho kritiku vnímá jako politické gesto – obvinil jej, že dělá gesta, ale nepomáhá. Fiala, Havlíček a také ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) a předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová diskutovali o nynější situaci v Událostech, komentářích.
18. 3. 2020|

V celých Spojených státech začal platit stav nouze

Americký prezident Donald Trump ve Spojených státech vyhlásil stav nouze kvůli pokračující epidemii nového koronaviru. Opatření podle něj dává vládě k dispozici až 50 miliard dolarů (1,18 bilionu korun) na boj s nákazou a umožňuje přijímat rychlejší rozhodnutí. Prezident vyzval nemocnice, aby se od nynějška řídily podle svých nouzových plánů, a rozšířil některé pravomoci ministerstva zdravotnictví. Nákaza se v USA potvrdila u téměř dvou tisíc lidí, 41 jich zemřelo.
13. 3. 2020Aktualizováno13. 3. 2020, 22:31|
Koronavirus

Írán kvůli koronaviru uzavírá školy. Stav nouze platí v Kalifornii, tisíce lidí uvázly na výletní lodi

Guvernér Kalifornie Gavin Newsom vyhlásil kvůli šířící se nákaze novým typem koronaviru stav nouze. Americký stát dosud eviduje 53 případů infekce a jednoho mrtvého z výletní lodi Grand Princess, jež nyní zůstává v karanténě. Z evropských zemí hlásí první případy Bosna a Hercegovina a také Slovinsko, v Itálii za posledních 24 hodin zemřely další čtyři desítky nakažených. Írán preventivně uzavírá školy a univerzity. Jižní Korea ve čtvrtek zaznamenala 322 nových případů, v zemi jich je celkem 6088. Pacientů tam v posledních dnech přibývá rychleji než v Číně.
5. 3. 2020Aktualizováno5. 3. 2020, 19:06|

Trump si uhájil stav nouze na hranici s Mexikem. Sněmovna USA nedokázala přehlasovat jeho veto

Americká Sněmovna reprezentantů ovládaná demokraty nedokázala přehlasovat republikánského prezidenta Donalda Trumpa, který vetoval kongresovou rezoluci o ukončení jím vyhlášeného stavu nouze na hranici s Mexikem. Kauza bude mít ještě soudní dohru, neboť Trumpovo rozhodnutí vyhlásit stav nouze, které má obejít Kongres a získat peníze na stavbu pohraniční zdi, zažalovalo jako protiústavní vícero států USA.
26. 3. 2019|

Stav nouze na hranicích s Mexikem podle amerického Senátu skončil. Trump se vzpouzí

Americký Senát schválil rezoluci prohlašující stav nouze na hranicích s Mexikem za skončený. Opatření vyhlásil 15. února dekretem americký prezident Donald Trump, aby i přes nesouhlas Kongresu získal peníze na stavbu zdi na jižní hranici. Prezident dal už předem najevo, že rozhodnutí zákonodárců o ukončení stavu nouze bude vetovat. Přehlasování jeho veta Kongresem je přitom nepravděpodobné, neboť je k němu potřebná dvoutřetinová většina.
14. 3. 2019|

Sněmovna reprezentantů se vyslovila proti Trumpově stavu nouze. Jde o stavbu zdi na hranici s Mexikem

Americká Sněmovna reprezentantů v úterý schválila rezoluci blokující vyhlášení stavu nouze na jižní hranici s Mexikem, o němž před dvěma týdny dekretem rozhodl americký prezident Donald Trump. Hlasovalo pro ni 245 zákonodárců, 182 bylo proti. Prezident už dříve oznámil, že hodlá tuto rezoluci vetovat, pokud projde oběma komorami Kongresu. V Senátu, který bude o záležitosti hlasovat, mají na rozdíl od dolní komory většinu republikáni.
27. 2. 2019|
Shutdown

Rozpočet USA možná znovu narazí do Trumpovy zdi, prezident dohodě nevěří

Patová situace kolem požadavku amerického prezidenta Donalda Trumpa na výstavbu zdi na hranici s Mexikem, na kterou chce od Kongresu skoro šest miliard dolarů, hrozí vyústit v další shutdown. Americký rozpočet by se tak opět mohl ocitnout v provizoriu, kdy by vládní úřady neměly z čeho financovat běžný provoz. V pondělí o situaci znovu jednají demokraté a republikáni u jednoho stolu. Prezident Trump se jednání neúčastní, protože v dohodu již nevěří.
11. 2. 2019|