TÉMA

Had

Zvířata nejsou rekvizitou pro selfíčka, odrazuje Praha od pouličního focení
Pražský magistrát začne v úterý rozmisťovat na desítkách svých reklamních ploch v centru metropole plakáty nabádající turisty, aby nepodporovali pouliční produkci založenou na zneužívání zvířat. Plakáty jsou součástí kampaně s názvem Enjoy Respect Prague (Užij si a respektuj Prahu), kterou město provozuje třetím rokem a jejímž cílem je upozornit návštěvníky na negativní jevy, které s sebou turismus může nést.
31. 7. 2023|
Plzeňská zoo chová jako jediná na světě pavoučí zmije
Jedinou zoologickou zahradou na světě, která chová zmiji pavoučí, se stala ta plzeňská. Otevřela novou expozici s těmito plazy, kteří v přírodě žijí pouze v pohoří Zagros na pomezí Íránu a Iráku. Zmije pavoučí byla popsána v roce 2006, i když ji zoologové zaznamenali už v 60. letech minulého století. Had je unikátní způsobem lovu a také svým dokonalým maskováním.
24. 2. 2023|
Policie stále nenašla hada, který kousl holčičku v obci u Prahy
Policie stále pátrá po hadovi, který pokousal osmileté děvčátko v Jenštejně u Prahy. Obyvatele obce proto vyzývá k opatrnosti. Děvče nemá být v ohrožení života. Policie zatím nevypátrala ani majitele hada.
2. 1. 2021|
Kvůli přemnoženým hlodavcům přibývá zmijí. Nebezpečí hrozí lidem a hlavně domácím zvířatům
V Česku přibývá zmijí. Podle odborníků to může být i kvůli přemnoženým hlodavcům, kteří tvoří velkou část potravy těchto plazů. Obezřetní by měli být starší nebo nemocní lidé, alergici a také malé děti. Kromě lidí jsou však v ohrožení také psi. Veterináři v posledních dnech hlásí výrazný nárůst případů, největší nebezpečí hrozí malým plemenům.
27. 8. 2019|
Indonéská policie při výslechu použila hada. Nebyl jedovatý, hájí se po zveřejnění záznamu
Na internetu se objevilo video, na kterém indonéská policie používá hada při výslechu. Zadržený muž na záznamu sedí v poutech na zemi, je omotaný hadem a křičí. Policisté se smějí a vyhrožují muži, že mu dají hada do úst nebo do kalhot. Šéf místní policie se po zveřejnění videa za postup omluvil.
11. 2. 2019|