TÉMA

Pedagogická fakulta

Bek chce dostat do škol více absolventů učitelství. K praxím fakulty nepřistupují jednotně

Studenti učitelství budou mít více hodin praxe, schválilo to ministerstvo školství. Očekává, že pomohou absolventy udržet v oboru. Fakulty teď k praxím nepřistupují jednotně. Na některých z nich se může dotace hodin ve školách i zdvojnásobit.
před 18 h hodinami|

Brněnská pedagogická fakulta zvažuje po aféře s učiteli organizační změny i rušení kurzů

Dění na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně, kde se objevila svědectví o nevhodném chování některých učitelů ke studentkám, možná povede ke změnám v organizaci fakulty i studia. Ve hře je zrušení některých kurzů. Škola také zpětně prověří studentské hodnocení předmětů deset let dozadu, což je vzdálenější horizont, než o kterém vedení dosud hovořilo ve vztahu k ostatním fakultám. O plánovaných krocích škola informovala v tiskové zprávě.
9. 2. 2023|

Masarykova univerzita řeší obtěžování studentek. Lyžařské kurzy byly jak lovná sezona, popsaly

Společné opíjení v sauně se studentkami a přemlouvání k sexu. Brněnská Masarykova univerzita řeší podezření z obtěžování a nevhodného chování ze strany dvou vyučujících na Pedagogické fakultě, konkrétně na katedře tělesné výchovy. Případy obtěžování se objevily i na univerzitě v Liberci, Olomouci nebo v Praze. V Brně se ale první zmínky o nevhodném chování dvou pedagogů a přemlouvání studentek k sexu datují až do roku 2013. Pro pořad 168 hodin natáčel Jaroslav Hroch.
6. 2. 2023|

Plzeňská práva ukončila program celoživotního vzdělávání. Nelíbil se akreditačnímu úřadu

Právnická fakulta Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) ukončila od nového akademického roku program celoživotního vzdělávání (CŽV), který byl hlavním důvodem, proč Národní akreditační úřad pro vysoké školství zahájil v polovině května s fakultou správní řízení k omezení akreditace magisterského studijního programu Právo a právní věda. CŽV uskutečňují ještě fakulty ekonomická a pedagogická, problematika se teď řeší, řekla mluvčí ZČU Šárka Stará.
22. 7. 2022|

Zrušení povinného druhého cizího jazyka pomůže kvalitě výuky, věří Gazdík

Druhý cizí jazyk ze škol nezmizí, školy jej budou muset i nadále nabízet, skončí jen jeho povinnost pro žáky, prohlásil v pořadu Devadesátka ministr školství Petr Gazdík (STAN) v souvislosti s chystanou reformou. Podle něj to kvalitě výuky cizích jazyků jen pomůže. S tím však nesouhlasí předseda sněmovního školského výboru Ivo Vondrák (ANO), který vyjádřil obavu, zda ministerstvo žákům příliš neustupuje a nesnižuje nároky. Prezident spolku Pedagogické komory Radek Sárközi upozornil, že učitelé si změnu přejí.
22. 4. 2022|

30 let zpět: Slavnostní otevření Univerzity Jana Evangelisty Purkyně

Před třiceti lety byla v Ústí nad Labem slavnostně otevřena vysoká škola s názvem Univerzita Jana Evangelisty Purkyně. K již existující pedagogické fakultě přibyly dvě nové: fakulta sociálně ekonomická a životního prostředí. Novinkou bylo rovněž tříleté bakalářské studium.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
28. 9. 2021|
Události komentáře

Zrušit? Ministr Plaga chce vědět, zda by povinná maturita z matematiky zvýšila počet propadlých

Ministři v pondělí probírali pirátskou novelu školského zákona, která by mimo jiné odložila zavedení povinné maturity z matematiky. Vládní stanovisko je neutrální, ministr školství Robert Plaga (ANO) ale dal v Událostech, komentářích najevo, že požadavek na odklad považuje za populistický. Chce nejprve od organizace Cermat vědět, zda opravdu hrozí masivní propadání z matematiky.
9. 7. 2019|

Jsouce součástí debaty o smysluplnosti, působí přechodníky ve výuce stále exotičtěji

„Odmoderovav Události, popřál jsem divákům hezký večer,“ pravil ve vysílání Martin Řezníček a použil tak tvar, který možná z učebnic brzy zmizí. Národní ústav pro vzdělávání (NÚV) totiž zvažuje, jestli učitelé mají s přechodníky, které se už téměř nepoužívají, seznamovat žáky. Českým jazykem se v pátek zabývala i vláda – návrh poslanců KSČM na jeho ochranu ale nepodpořila.
9. 2. 2019|