TÉMA

Dvojí kvalita potravin

Poslanci schválili zákaz dvojí kvality potravin. Část výrobků také bude muset pocházet z tuzemska

Sněmovna schválila zákaz prodeje potravin dvojí kvality. Původní návrh zmírnila na potraviny s podstatně odlišným složením. Podle novely budou také muset obchody nad 400 metrů čtverečních prodat určitý poměr základních potravin pocházející z Česka. Poslanci přijali i zahrádkářský zákon. V úvodu zasedání složil slib nový poslanec Jan Jakob (TOP 09). V dolní komoře nahradil bývalého předsedu poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska. Poslanci poslali do závěrečného čtení kurzarbeit, podáno k němu však bylo více než třicet pozměňovacích návrhů.
20. 1. 2021Aktualizováno20. 1. 2021, 20:06|

Vymezení dvojí kvality v nové směrnici je vágní, říká zástupce spotřebitelů. Je to populistické téma, oponuje šéf firmy

Evropská komise zmonitorovala 180 výrobků v devatenácti členských státech a zjistila, že devět procent z nich mělo na různých trzích stejný název, ale odlišné složení, uvedla europoslankyně Michala Šojdrová (KDU-ČSL) v pořadu Devadesátka ČT24. To by mělo být podle ní postihováno na základě směrnice o ochraně spotřebitele, kterou po několika letech sporů o dvojí kvalitu výrobků v EU schválil europarlament v dubnu 2019. Do českého práva však ještě převedena nebyla.
25. 11. 2020|

Sněmovna kvůli zbraňové směrnici EU podpořila změny českého práva

Sněmovna přes odpor SPD a ODS podpořila vládní novelu, která kvůli zbraňové směrnici EU zavádí nové kategorie zbraní a zkracuje platnost zbrojního průkazu. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) poslancům řekl, že za nepřijetí zákona by Česko mohlo být Evropskou komisí pokutováno částkou až 300 milionů korun ročně. Normu ještě před dalším schvalováním posoudí sněmovní výbor pro bezpečnost. Sněmovna také jednala o návrhu na zavedení povinného podílu českých potravin na pultech obchodů.  Vedle toho poslanci dopoledne schválili novelu zákona o silniční dopravě.
3. 6. 2020Aktualizováno3. 6. 2020, 19:11|

Sněmovna odmítla návrh Senátu dávat bonus přímo z rozpočtu

Společníci malých společností s ručením omezeným postižených dopady epidemie budou mít nárok na jednorázový příspěvek 500 korun denně stejně jako OSVČ, rozhodla sněmovna. Odmítla ale návrh Senátu, aby se příspěvek vyplácel přímo ze státního rozpočtu, a nikoli jen z vybraných daní z příjmů zaměstnanců. Poslanci také rozhodli o tom, že strážníci získají nárok na odchodné nebo o vzniku online finančního úřadu.
27. 5. 2020Aktualizováno27. 5. 2020, 19:28|
Interview ČT24

Jourová v Bruselu obstála a má šanci dosáhnout na požadované portfolio, soudí Fischer

Česká nominantka do nové Evropské komise Věra Jourová není v Bruselu neznámou figurou, jako eurokomisařka obstála a má šanci dosáhnout na některé z portfolií, o něž Praha jeví zájem. V Interview ČT24 to prohlásil senátor a někdejší diplomat Pavel Fischer (nestr.). Česko už deklarovalo, že by rádo zodpovídalo za oblast vnitřního trhu, obchodu nebo digitální ekonomiky.
31. 7. 2019|
Volby do Evropského parlamentu 2019

Babiš nám sebral téma, účast v jeho vládě je pro nás handicapem, říká neúspěšný kandidát ČSSD

Sociální demokracie měla dobrá témata, ale neuměla je vysvětlit voličům a dostatečně se odlišit od ostatních stran. Myslí si to Radek Hlaváček, neúspěšný kandidát do Evropského parlamentu a trojka na kandidátce ČSSD, která se se ziskem 3,95 procenta do europarlamentu nedostala. Kritizuje také, že si „jejich“ téma dvojí kvality potravin těsně před volbami přisvojil Andrej Babiš. Příčinu špatného volebního výsledku vidí i ve vládním angažmá sociální demokracie.
27. 5. 2019|
OVM

Dvojí kvalita potravin: Ministr zemědělství slibuje do měsíce další zákon, který nebude řešit jen obaly

Vládou schválený zákon, který má zakázat dvojí kvalitu potravin, čelí dílčí kritice, že ovlivní jen podobu obalů. Podle ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD) ho ale během měsíce doplní další zákon, který by měl velkovýrobcům zakázat, aby českým obchodníkům nedodávali potraviny nejvyšší kvality. Toman to slíbil v Otázkách Václava Moravce, jejichž hostem byl spolu s prezidentem Agrární komory Zdeňkem Jandejskem a předsedou Asociace soukromého zemědělství Josefem Stehlíkem.
26. 5. 2019|

Vláda schválila pokutu za dvojí kvalitu potravin. Porušení přijde až na 50 milionů korun

Zákaz prodeje potravin v různé kvalitě, ale stejném obalu v Česku a v jiných evropských zemích, schválila v pondělí vláda. Úřad vlády o tom informoval na Twitteru. Za porušení novinky v novele zákona o potravinách by podle návrhu ministerstva zemědělství měla hrozit pokuta až 50 milionů korun. Novela by měla také zvětšit pravomoci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) či rozšířit možnost označit potravinu za českou.
20. 5. 2019Aktualizováno20. 5. 2019, 15:34|

To, že Česko volí přísnější přístup k dvojí kvalitě než Brusel, je podle Tomana správné

Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) na tiskové konferenci k opatřením ministerstva zemědělství proti dvojí kvalitě potravin zdůraznil, že čeští občané nesmí být v Evropské unii druhořadými obyvateli, a proto překládaná novela zákona o potravinách bude dvojí kvalitu trestat. Až padesátimilionovou pokutu budou platit obchodníci, nikoliv nadnárodní výrobci, uvedl. Reakce Evropské komise se neobává, je připravený postoj Česka Bruselu vysvětlit – podobně jako v případě mimořádných opatření proti polské straně v kauze hovězího masa.
20. 5. 2019Aktualizováno20. 5. 2019, 11:56|

Za dvojí kvalitu potravin pokuta až 50 milionů, plánuje ministerstvo zemědělství

Ministerstvo zemědělství chce v novele zákona o potravinách zakázat tzv. dvojí kvalitu pod pokutou až 50 milionů korun. Výrobky se stejným obalem budou muset mít stejné vlastnosti a složení v Česku jako v jiných evropských státech, uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Chce tak zpřísnit Evropou schválenou směrnici. V ní se uvádí, že se výrobky musí lišit „významně“. Podle Svazu obchodu však návrh ministerstva dvojí kvalitu nevyřeší, protože se dál budou vozit potraviny nižší kvality, jen budou správně označené.
29. 4. 2019Aktualizováno29. 4. 2019, 17:41|
Události komentáře

Dvojí kvalitu potravin si výrobce vždy odůvodní, zvítězil lobbing, tvrdí Sehnalová. Podle Jourové je i tak směrnice úspěch

Kompromisní varianta evropské směrnice o dvojí kvalitě výrobků nic nevyřešila, domnívá se europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD). Svůj podíl na tom mají lobbisté, kteří dostali na svou stranu zástupce Francie, Německa a Velké Británie. Podle eurokomisařky Věry Jourové (ANO) je ale i tato varianta směrnice úspěch. Sehnalová a Jourová o tématu diskutovaly v Událostech, komentářích.
18. 4. 2019|

Vymýcení dvojí kvality potravin se zadrhlo. Zákaz praxe může připadnout až novému europarlamentu

Schvalování unijní směrnice, která by zakázala dvojí kvalitu potravin, se komplikuje. Podle českých europoslanců se zákon nestihne definitivně prosadit do konce tohoto volebního období. Může za to hlavně bojkot ze strany některých západoevropských států.
9. 2. 2019|